τελευταία νέα σε τίτλους

Harriet Fleischl Pilpel, Πρωτοπόρος για το Δικαίωμα στην Ιδιωτική Ζωή και την Ελευθερία του Λόγου

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4,370 other followers

Η δικηγόρος Harriet Fleischl Pilpel παρέχει την ιστορική σύνδεση μεταξύ της ακτιβίστριας για την αντισύλληψη Margaret Sanger και της φεμινίστριας Betty Friedan.

Γεννημένη στο Bronx στις 2 Δεκεμβρίου 1911, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Vassar το 1932, έλαβε το μεταπτυχιακό της στις διεθνείς σχέσεις (1933), καθώς και πτυχίο νομικής (1936) από το Πανεπιστήμιο Columbia . Προσχώρησε στην δικηγορική εταιρία Greenbaum, Wolff and Ernst, οπού συνεργάστηκε με τον δικηγόρο της Sanger, Morris Ernst, και ενεπλάκη σε δικαστικούς αγώνες για την αναπαραγωγική ελευθερία.

Η Pilpel ήταν βαθιά επηρεασμένη από επιχειρήματα σχετικά με το δικαίωμα της κατοχής απορρήτου στην υπόθεση Griswold εναντίον Connecticut (1965) – ότι το κράτος δεν μπορεί να κρυφοκοιτάξει μέσα σε μια κρεβατοκάμαρα και να απαγορεύσει τη χρήση της αντισύλληψης. Το επιχείρημα θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει το θεμελιώδες δικαίωμα της γυναίκας στην έκτρωση. Συμμετείχε στην διόγκωση του ακτιβισμού και των δικαστικών αγώνων που επεδίωκαν να συνδέσουν τα δύο ζητήματα σε νομοθετικά σώματα, δικαστήρια και δημόσια φαντασία. Εν τέλει, καθώς ήρθε στο προσκήνιο το ζήτημα των εκτρώσεων κατά τα τέλη της δεκαετίας του 60’ και στις αρχές της δεκαετίας του 70’, βοήθησε να μετατοπιστεί η προσοχή των ακτιβιστών από τη μεταρρύθμιση στην ανάκληση των νομοθετικών περιορισμών περί έκτρωσης.

Η Pilpel οργάνωσε μια απαιτητική πρακτική εικονικής δίκης ενώπιον και των δυο φάσεων (των επιχειρημάτων και της επανεξέτασης τους) της δίκης Roe εναντίον Wade, της περίπτωσης που νομιμοποίησε την έκτρωση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Pilpel επίσης συνέταξε το υπόμνημα υπεράσπισης του Ιδρύματος Προγραμματισμένης Πατρότητας της Αμερικής (Planned Parenthood Foundation of America). Υπήρξε μέλος της Ένωσης για τη Μελέτη της Έκτρωσης, μιας ακαδημαϊκής ομάδας αφιερωμένης στην έρευνα διαφόρων μεταρρυθμιστικών μέτρων και κατέθεσε ενώπιον και πολιτειακών και ομοσπονδιακών νομοθετικών σωμάτων πάνω σε ζητήματα εκτρώσεων. Η Pilpel ευνόησε την τοποθέτηση του συνταγματικού δικαιώματος της γυναίκας στον έλεγχο των αναπαραγωγικών επιλογών της στην Ενδέκατη και τη Δέκατη Τέταρτη Τροποποίηση, αντί για την Πρώτη. Τα υπομνήματα της για το Ίδρυμα Προγραμματισμένης Πατρότητας σχετικά με τις εκτρώσεις, έδιναν έμφαση στην σύνδεση μεταξύ του δικαιώματος της ιδιωτικότητας για αποφάσεις και δράσεις που αφορούν την αντισύλληψη και την γονιμότητα, όπως καθιερώθηκαν στη δίκη Griswold, και το θεωρούμενο δικαίωμα σε ασφαλή και νόμιμη έκτρωση που θα καθιερωνόταν στη δίκη Roe.

Μία σπουδαία υπερασπίστρια του ελεύθερου λόγου, η Pilpel εκπροσώπησε τους: Edna Ferber, Betty Friedan, Billy Graham, Jerome Kern, Alfred Kinsey, Erich Maria Remarque, Mel Brooks, και Svetlana Alliluyeva (κόρη του Στάλιν) σε υποθέσεις της Πρώτης Τροπολογίας. Ήταν δημοσίως υπέρμαχος που έγραψε και έδωσε διαλέξεις ευρέως και συχνά αναμετρήθηκε με τον William F. Buckley στην τηλεοπτική του εκπομπή “Γραμμή Πυρός”. Ήταν επίσης ενεργή στο Αμερικάνικο Εβραϊκό Κογκρέσο κατά τις ημέρες του ως δύναμη για τις πολιτικές ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα.

Η καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Sylvia Law, γράφοντας για την Pilpel, αναφέρει: “Ήταν μία λαμπρή νομικός με βαθιά γνώση για τη λεπτή διαφορά του δόγματος, αλλά ήταν και έντονα προσαρμοσμένη στην πολιτική άποψη, στην οργανωτική πολιτική, τον Τύπο, το θρησκευτικό αίσθημα και τις ευρείες πολιτιστικές δυνάμεις που διαμορφώνουν τις συνταγματικές αρχές.

Η Harriet Fleischl Pilpel πέθανε στις 23 Απριλίου του 1991.

Το αγγλικό πρωτότυπο βρίσκεται εδώ: https://jwa.org/thisweek/dec/02/1911/birth-of-harriet-fleischl-pilpel-pioneer-for-right-to-privacy-and-free-speech?fbclid=IwAR28VchJlP2Blvc2pMU5Fclbk8EDiipuOGUa1GdDwvkRwqGhNoba_p8ACL4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: