τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Βιβλιοαναγνώσεις #53» Stefan Zweig “Ο κόσμος του χθες”

Αναμνήσεις ενός Ευρωπαίου

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,061 other followers

Πρόκειται πραγματικά για ένα εκπληκτικό βιβλίο από τις εκδόσεις Printa, που πρέπει να υπάρχει στη βιβλιοθήκη μας. Όχι μόνο γιατί είναι η αυτοβιογραφία του αγαπημένου Stefan Zweig, αλλά γιατί αποτελεί μια μοναδική αφήγηση για γεγονότα που συντάραξαν την Ευρώπη του α’ και του β’ παγκοσμίου πολέμου και κορυφώθηκαν στο Άουσβιτς. Ο Stefan Zweig όπως άλλωστε και άλλοι/ες μεγάλοι συγγραφείς και στοχαστές της εποχής εκείνης, έγιναν μάρτυρες του ξεπεσμού της ανθρωπότητας στη βαρβαρότητα, μιας υποτίθεται προ πολλού λησμονημένης κατάστασης – σύμφωνα πάντα με τις διακηρύξεις και τον ίδιο τον διαφωτισμό – όπου ωστόσο, αυτές διαψεύστηκαν με πολέμους, βασανιστήρια, στρατόπεδα συγκέντρωσης, μαζικές δολοφονίες.

http://www.biblionet.gr/book/113057/Zweig,_Stefan,_1881-1942/%CE%9F_%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CF%87%CE%B8%CE%B5%CF%82

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου “Αναμνήσεις από τον κόσμο του xθες” – η αυτοβιογραφία του Στέφαν Τσβάιχ, του πιο πολυδιαβασμένου συγγραφέα του μεσοπολέμου, ζωντανεύει μια πόλη και μια εποχή για πάντα χαμένη: τη Βιέννη της μπελ επόκ, τη χρυσή εποχή της πολυεθνικής πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων, που συγκέντρωσε στο γύρισμα του εικοστού αιώνα τις εκλεκτότερες δυνάμεις στις τέχνες και τις επιστήμες, έναν ονειρικό κόσμο, που κατέρρευσε μεμιάς μ’ έναν μοιραίο πυροβολισμό στο Σεράγεβο. Κι αργότερα, τη μεταπολεμική εποχή του πληθωρισμού και της ένδειας, το Βερολίνο την εποχή της Βαϊμάρης, το χαρούμενο Παρίσι του μεσοπολέμου, την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, την απρόσμενη μεγάλη επιτυχία. Και μια ζωή γεμάτη ανατροπές, εκπλήξεις και καινούριους συνοδοιπόρους: Φρόυντ, Ρολλάν, Πιραντέλλο, Στράους, Ρίλκε… Κι ύστερα ο Χίτλερ καταλαμβάνει την εξουσία, τα βιβλία του Τσβάιχ καίγονται δημόσια, ο αντισημιτισμός κυριεύει την Αυστρία, οι γνωστοί γυρίζουν το κεφάλι όταν τον βλέπουν, κι ακολουθεί η αυτοεξορία στην Αγγλία, η φυγή στη Βραζιλία, η βιαστική συγγραφή αυτής της αυτοβιογραφίας, η αυτοκτονία το 1942.

Η ιστορία της ζωής του Στέφαν Τσβάιχ, ένας φόρος τιμής στην Ευρώπη μιας άλλης εποχής, στη γενιά του μοντερνισμού, στους χαρισματικούς Εβραίους της Βιέννης, που της χάρισαν τη λάμψη της και πέθαναν καταδιωγμένοι σ’ έναν ολόκληρο κόσμο που χάθηκε για πάντα: στον “κόσμο του xθες”.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. «Αφηγήσεις #Ο Stefan Zweig γράφει για τον Theodor Herzl
  2. Ο Stefan Zweig γράφει για τον Theodor Herzl | Benjamin conti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: