τελευταία νέα σε τίτλους

5 Γενάρη 1919: Η αρχή της επανάστασης στη Γερμανία

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4,370 other followers

“Η τάξη επικρατεί στο Βερολίνο”. Ηλίθιοι δήμιοι! Η τάξη σας είναι χτισμένη πάνω στην άμμο. Η επανάσταση αύριο ήδη “και πάλι θ’ ανορθωθεί μέσα σε κλαγγές” και μες στον τρόμο σας θα την ακούσετε σαλπίζοντας να διακηρύσσει:

“Υπήρξα, υπάρχω, θα υπάρξω”

από το τελευταίο άρθρο της Ρόζα Λούξεμπουργκ στην εφημερίδα των Σπαρτακιστών “Κόκκινη Σημαία” (Rote Fahne) που δημοσιεύθηκε στις 15.1.1919

”Σαν σήμερα, στις 5 Γενάρη του 1919 ξεκίνησε στη Γερμανία η εξέγερση της Ένωσης των Σπαρτακιστών ή αλλιώς εξέγερση του Ιανουαρίου. Ήταν οι απαρχές της γερμανική επανάστασης.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στον επαναστατικό αναβρασμό είχε το προλεταριάτο του Βερολίνου, υπό την καθοδήγηση των «Σπαρτακιστών».

(Η Ένωση Σπάρτακος -γερμ., Spartakusbund-, γνωστή και ως Σπαρτακιστική Ομοσπονδία, ή απλά Σπαρτακιστές ήταν το επαναστατικό κομμουνιστικό σχίσμα στους Σοσιαλδημοκράτες που δημιουργήθηκε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου μετά από τις σοσιαλσοβινιστική γραμμή του SPD. Το κίνημα ονομάστηκε έτσι από τον Σπάρτακο, ηγέτη της μεγαλύτερης εξέγερσης δούλων της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. O Σπάρτακος Ιδρύθηκε από τον Καρλ Λίμπκνεχτ, τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, την Κλάρα Ζέτκιν, τον Μέρινγκ και άλλους μεγάλους κομμουνιστές και κομμουνίστριες που έμειναν στην ιστορία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: