τελευταία νέα σε τίτλους

Η σύγκρουση του Hayes Pond κοντά στο Maxton της Βόρειας Καρολίνα

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,851 other followers

Στις 18 Ιανουαρίου 1958, έγινε η σύγκρουση του Hayes Pond κοντά στο Maxton της Βόρειας Καρολίνας, όταν Ιθαγενείς Αμερικανοί συγκρούστηκαν με μια ρατσιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ku Klux Klan. Οι φασίστες της ΚΚΚ θεωρούσαν την τοπική φυλή Lumbee ως μια «μαύρη» φυλή και ήταν “δυσαρεστημένοι” με τις διαφυλετικές σχέσεις που είχαν λευκοί άντρες με γυναίκες με από την φυλή. Οι Lumbee λόγω του μικρού τους αριθμού και της περιθωριοποίησης τους, φαινόταν ότι ήταν εύκολος στόχος για τους φασίστες.

Έτσι οι ΚΚΚ ξεκίνησαν τις δράσεις τους κάνοντας ένα σταυρό στο γκαζόν, στο σπίτι μιας γυναίκας Lumbee που φέρεται να είχε σχέση με έναν λευκό άνδρα. Οι δραστηριότητές τους κλιμακώθηκαν και κορυφώθηκαν σε μια διαδήλωση στις 18 Ιανουαρίου, με σκοπό να τερματιστεί η “μίξη των φυλών” μία για πάντα, κατά την οποία δήλωσαν ότι θα έχουν 5000 συμμετέχοντες. Την ημέρα της ρατσιστικής διαδήλωσης όμως συγκεντρώθηκαν μόνο 50-100 λευκοί, ενώ οι Lumbee συγκέντρωσαν 500, με μπροστάρηδες τους βετεράνους του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οπλισμένοι με κυνηγετικά όπλα, ρόπαλα και πέτρες.

Οι αντιρατσιστές άνοιξαν πυρ και επιτέθηκαν, όπου κατάφεραν να τραυματίσουν ελαφρώς 4 μέλη της ΚΚΚ, οι οποίοι επέστρεψαν τα πυρά αλλά απέτυχαν να χτυπήσουν κάποιον/α.

Οι KKK νικήθηκαν και αναγκάστηκαν να φύγουν, ενώ οι Lumbee πήραν τον ακριβό εξοπλισμό που άφησαν οι φασίστες πίσω τους και έκαψαν τα ρούχα και τα πανό τους.

Μετά το περιστατικό, το δημόσιο συναίσθημα κινήθηκε κατά της ΚΚΚ και ο τοπικός ηγέτης αργότερα καταδικάστηκε για υποκίνηση σε ταραχές και φυλακίστηκε για δύο χρόνια. Η ταπείνωση τερμάτισε την δραστηριότητα της ΚΚΚ στην τοπική περιοχή και το περιστατικό γιορτάζεται κάθε χρόνο ως τοπική αργία.

About furdenkommunismus (488 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: