τελευταία νέα σε τίτλους

Το σοβιέτ του Monaghan Lunatic Asylum στην Ιρλανδία το 1919

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,897 other followers

Στις 24 Ιανουαρίου 1919, το προσωπικό και οι ασθενείς  κλείστηκαν  μέσα στο Monaghan Lunatic Asylum στην Ιρλανδία και το ανακήρυξαν σε σοβιέτ.

Το προσωπικό του ασύλου είχε ήδη εκδηλώσει τις μαχητικές του διαθέσεις κατά τη διάρκεια απεργίας του 1918. Μέχρι το 1919, οι υπάλληλοι και οι νοσηλευτές εργάζονταν 93 ώρες εβδομαδιαίως και κέρδιζαν μόλις £ 60- £ 70 ετησίως. Κάλεσαν τον Peadar O’Donnell, έναν από τους κορυφαίους μαχητές της ιρλανδικής Ένωσης Μεταφορών και Γενικών Εργαζομένων, να διαπραγματευτεί εκ μέρους τους. Και όταν οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν να φέρουν λύσεις στα αιτήματα τους, έβαλαν την κόκκινη σημαία στο άσυλο και το κατέλαβαν σε συνεργασία με τους ασθενείς. Το προσωπικό και οι ασθενείς έδειξαν εξαιρετική αποφασιστικότητα και μαχητικότητα για την υπεράσπιση της κατάληψης του ασύλου ακόμη και όταν αυτό περικυκλώθηκε από 125 ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις.

Το πιο ασυνήθιστο γεγονός ήταν ότι δεν φαίνεται να υπήρχε μεγάλη εχθρότητα μεταξύ της αστυνομίας και των απεργών και κατά τη διάρκεια της κατάληψης του κτιρίου όπου συνδιοργάνωσαν χορούς και ποδοσφαιρικούς αγώνες. Εντούτοις, όταν κυκλοφόρησε φήμη ότι η στρατιωτική αστυνομία επρόκειτο να εισβάλει στο άσυλο, οι καταληψίες σφράγισαν τα παράθυρα, έφραξαν τους διαδρόμους, άλλαξαν ρούχα με τους ασθενείς (για να μπερδέψουν τους επιτιθέμενους) και προσπάθησαν να οπλιστούν με φτυάρια και πέτρες.

Όταν οι αρχές πρότειναν να ικανοποιήσουν τις μισθολογικές απαιτήσεις μόνο για τους άνδρες εργαζόμενους, οι καταληψίες αρνήθηκαν να συμφωνήσουν, επιμένοντας στην ισοτιμία των γυναικών εργαζομένων.

Τελικά, η  απεργία έληξε ειρηνικά, με τη συνολική συνθηκολόγηση της Επιτροπής του Ασύλου. Οι απεργοί πραγματοποίησαν χορό νίκης σε μια από τις αίθουσες φαγητού, στην οποία συμμετείχαν πολλοί ντόπιοι κάτοικοι καθώς και κάποιοι αστυνομικοί. Το επόμενο πρωί, 4 Φεβρουαρίου, επέστρεψαν στη δουλειά.

πηγή: Working Class History fb

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: