τελευταία νέα σε τίτλους

31 Γενάρη 1919: Συγκρούσεις του προλεταριάτου με το στρατό και την αστυνομία στους δρόμους της Γλασκώβης

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

Σαν σήμερα, στις 31 Ιανουαρίου 1919, απεργοί εργάτες πολέμησαν την αστυνομία στο κέντρο της Γλασκώβης ενώ χρειάστηκε να επέμβει και ο στρατός για να αποκαταστήσει την τάξη. Οι απεργούς απαιτούσαν να μειωθεί η εργάσιμη εβδομάδα από 54 σε 40 ώρες, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τους αποστρατευμένους στρατιώτες και να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος των εργαζομένων.

Η απεργία άρχισε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, και μέχρι την Παρασκευή 31 Γενάρη, 60.000 εργαζόμενοι είχαν προσχωρήσει σε αυτή. Ο σκωτσέζικος τύπος ήταν εξοργισμένος: Η εφημερίδα  “The Scotsman”  έγραφε για την «Τρομοκρατία στο Clyde» και η Glasgow Herald ισχυρίστηκαν ότι οι εργάτες χρησιμοποιούν «μεθόδους της τρομοκρατίας».

Στις 31 Γενάρη, πάνω από 60.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και τραγούδησαν  τη “Κόκκινη Σημαία”. Τα Νέα της Γλασκώβης περιέγραψαν τι συνέβη στη συνέχεια: «Η αστυνομία έκρινε απαραίτητο να κάνει χρήση βίας. “Αρχικά συγκλονισμένοι, οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν τη βία και ανάγκασαν την αστυνομία να υποχωρήσει.

Η βία συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, και ο υπουργός δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου: “Είναι άστοχο να ονομάζουμε αυτή την κατάσταση στη Γλασκόβη, απεργία – αυτή είναι μια μπολσεβίκικη εξέγερση”.

Έτσι το επόμενο πρωί, ενώ το τοπικό σύνταγμα περιορίστηκε στο στρατόπεδο τους, 10.000 στρατεύματα μπήκαν στην πόλη. Με τα τανκ και τα  πολυβόλα που τοποθετήθηκαν σε θέσεις-κλειδιά και χιλιάδες στρατιωτικές περιπολίες στους δρόμους, η μαχητικότητα της απεργίας κάμφθηκε.

Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, αφού οι εργοδότες συμφώνησαν σε μείωση της εργάσιμης εβδομάδας στις 7 ώρες, η απεργία σταμάτησε.

πηγή: working class history facebook

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: