τελευταία νέα σε τίτλους

«Αφηγήσεις #24» Στα χνάρια της Ρόζας Λούξεμπουργκ. Ένα ταξίδι στο χρόνο

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,819 other followers

Γράφει ο BC

Πριν λίγες μέρες, μια ομάδα συντρόφων/σσων στο Βερολίνο, επισκεφτήκαμε το σπίτι που έμενε η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ύστερα, λίγο πιο κάτω, το σπίτι που έμενε η πιστή της φίλη Λουίζα με τον Καρλ Κάουτσκι στη μεσοαστική γειτονιά του Σαρλότενμπουργκ. Μετά από λίγο περπατήσαμε στη γειτονιά μέσα στα σκοτεινά σοκάκια που περπάτησε και η Ρόζα με την Τσετκιν πάνω από 100 χρόνια πριν . Ένα ωραίο ταξίδι στο χρόνο. Από εκεί και οι δύο φωτογραφίες.

Το σπίτι του Κάουτσκι ήταν χώρος ζύμωσης του κινήματος και τα μεγαλύτερα στελέχη του κόμματος το επισκεπτόντουσαν τακτικά. Μεταξύ αυτών των στελεχών, ο Μέρινγκ, ο Λίμπκνεχτ, ο Μπέμπελ και πολλοί άλλοι. Σήμερα ανήκει στην νεολαιίστικη οργάνωση που έχει σχέση με το SPD (Falkens)

Λίγο πιο πριν, στη καρδιά του Κρόιτσμπεργκ, επισκεφτήκαμε το σημείο που βρισκόταν η μαρξιστική σχολή του SPD, εκεί που δίδαξε η Λούξεμπουγκ τις βασικές αρχές της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας στους μελλοντικούς της δήμιους, μεταξύ αυτών και στον Φρίντριχ Έμπερτ που ήταν ο επικεφαλής της κυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατών τις μέρες της επαναστατικής σύγκρουσης. Αμέσως μετά περπατήσαμε στους δρόμους που έγιναν τα οδοφράγματα και οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της αντεπανάστασης. Τέλος, βρεθήκαμε στο σπίτι όπου η Ρόζα έζησε τα περισσότερα χρόνια στο Βερολίνο στις αρχές του 20ού αιώνα, ένα σπίτι που έγινε οίκος ανοχής λίγα χρόνια μετά την δολοφονία της και ο ιδιοκτήτης του είχε δώσει το όνομα “ρόζα”. Κάτι που προκάλεσε φοβερές αντιδράσεις και τον ανάγκασε να το αλλάξει.  Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην είσοδο του σπιτιού οι πολιτικοί απόγονοι των δολοφόνων της (SPD) είχαν αφήσει ένα στεφάνι στη “μνήμη της” με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας της. Αυτή είναι και η τραγική ειρωνεία στην ιστορία.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: