τελευταία άρθρα σε τίτλους

Η δίκη των 7 κομμουνιστών φαντάρων του Καλπακίου (Νοέμβρης 1930)

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,061 other followers

πηγη: http://www.katiousa.gr/istoria/diki-ton-7-kommouniston-fantaron-tou-kalpakiou/

28 του Νοέμβρη 1930: Στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων γίνεται η δίκη εφτά φαντάρων του Καλπακίου όπου βρισκόταν σε λειτουργία από το 1924 ο «πειθαρχικός ουλαμός» ή όπως αλλιώς τον αποκαλούσαν ο «Τάφος των ζωντανών», στον οποίο μεταφέρθηκαν πολλοί κομμουνιστές φαντάροι και ναύτες απ’ όλες τις μονάδες της Ελλάδας και με διάφορες μεθόδους βασανισμού το αστικό κράτος επιχείρησε να σκοτώσει «το μικρόβιον του κομμουνισμού», επικίνδυνο «ολεθρίως διά το εθνικόν φρόνημα εις τον Στρατόν» [1]. Καταδικάζονται δύο σε θάνατο, δύο σε ισόβια δεσμά, ένας σε εφτά χρόνια φυλάκιση και δύο σε δύο χρόνια φυλάκιση. Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυρίας στο εσωτερικό του ελληνικού κράτους και το εξωτερικό. Εργάτες των πόλεων της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Καρδίτσας, Σερρών, Καβάλας, Μυτιλήνης και άλλων πόλεων, 500 φοιτητές της Αθήνας, 650 φοιτητές της Θεσσαλονίκης, κάνουν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, στέλνουν επιτροπές στον Βενιζέλο και στους υπουργούς και ζητούν ακύρωση της θανατικής ποινής  και την κατάργηση του φοβερού Καλπακίου, που αποτελεί στίγμα για τον πολιτισμό. Η Ένωση Ελλήνων Νομικών, άνθρωποι του πνευματικού κόσμου της χώρας, όπως ο Παλαμάς, ο Ξενόπουλος, ο Βάρναλης κ.α, ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας.

Επιστολές διαμαρτυρίας στη κυβέρνηση Βενιζέλου ήρθαν και από το εξωτερικό, όπως από τη Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Αγροτική Επιτροπή, αλλά και τον Αϊνστάιν. Οι εφημερίδες «Ουμανιτέ» του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος και η «Ρότε Φάνε»  του γερμανικού Κ.Κ, η Κομμουνιστική Διεθνής των Νέων, η Εργατική Κόκκινη Βοήθεια της Γερμανίας κάλεσαν τους εργάτες να κινηθούν για τη σωτηρία των δύο ελλήνων φαντάρων. [2]

Μέσα σε αυτό το κλίμα αγώνων και την παγκόσμια κατακραυγή η κυβέρνηση Βενιζέλου δηλώνει πως δεν θα γίνει η εκτέλεση, πριν εκδικαστεί η έφεση των καταδικασθέντων. Αντικαθίσταται ο βασανιστής του Καλπακιου Φατούρος. Στις 12 Γενάρη 1931 έγινε η αναθεώρηση της δίκης τους. Το δικαστήριο μετέτρεψε τις θανατικές ποινές σε πρόσκαιρα δεσμά και μείωσε τις άλλες.

πηγές:

[1] http://www.katiousa.gr/istoria/diki-ton-7-kommouniston-fantaron-tou-kalpakiou/

[2] Χρονικό του ΚΚΕ 1918 – 1945 Τόμος 1. Έκδοση της Κ.Ε του ΚΚΕ, Αθήνα 1978.

About furdenkommunismus (556 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: