τελευταία νέα σε τίτλους

Για την επικείμενη ανέγερση αγάλματος του Λένιν σε Γερμανική βιομηχανική πόλη

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 4,370 other followers

“H ζωή του πνεύματος κατακτά την αλήθεια της, μόνο όταν αυτό βρίσκει τον εαυτό του στο απόλυτο εσωτερικό σχίσμα. Το πνεύμα δεν είναι αυτή η δύναμη ως το θετικό που αποστρέφει το βλέμμα του από το αρνητικό, όπως λέμε για κάτι, ότι δεν είναι τίποτε ή είναι λάθος, και τελειώνουμε μ’ αυτό περνώντας σε κάτι άλλο, αλλά το πνεύμα είναι αυτή η δύναμη μόνο κοιτάζοντας το αρνητικό κατά πρόσωπο και εμμένοντας σε αυτό”.

Γ. Χέγκελ, Φαινομενολογία του Πνεύματος, Φρανκφούρτη, 1970 σελ. 36 παρατίθεται στο Theodor Adorno, Minima Moralia, Αθήνα 1990, σελ. 79.

Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Guardian (βλ. https://www.google.com/url?q=https://www.theguardian.com/world/2020/mar/06/first-lenin-statue-western-germany-erected-gelsenkirchen&source=gmail&ust=1583603614094000 usg=AFQjCNF2hQNEFZeGqwCRYZlgds47fadV6w), στην πόλη Gelsenkirchen του ομόσπονδου κράτους της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στην Γερμανία, ύστερα από διεκδίκηση του τοπικού πυρήνα του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κόμματος Γερμανίας (MLKPD) θα ανεγερθεί άγαλμα του Λένιν, έξω από τα αρχηγεία του. Η ανέγερση του αγάλματος ενεκρίθη κατόπιν δικαστικής απόφασης, καθώς οι αρχές της πόλης αντιτίθενται στην ανέγερση.

Ως Αυτόνομοι και Αυτόνομες, από θέση αρχής, είμαστε σφόδρα κριτικοί σε κάθε μορφή προσωπολατρείας και αρχηγισμού που διακρίνει το Μαοϊκό, καθώς και το Σταλινικό ρεύμα στην Ευρώπη. Στην ίδια γραμμή, ιστορικά, ο χώρος μας, στις δεκαετίες ’60 και ’70, από καθαρά κομμουνιστικές θέσεις, συγκρούσθηκε ιδιαίτερα στην Ιταλία με τον λεγόμενο ευρω-μαοϊσμό ο οποίος ήταν οργανικά συνδεδεμένος με τον φοιτητικό-σπουδαστικό αριστερό αντιϊμπεριαλισμό εκείνης της περιόδου, ο οποίος με την σειρά του ήταν έκθετος και ευάλωτος σε μορφές εθνικισμού.

Πιο συγκεκριμένα η όλη κριτική στην προσωπολατρία, ιδιαίτερα όπως αυτή η κριτική αναπτύχθηκε σε θεωρητικό επίπεδο από τον Αντόρνο και τον Γκυ Ντεμπόρ, συνεχίζει να ισχύει και να ακτινοβολεί. Όμως, από την άλλη, αυτή η διαχρονική θέση μας, ΔΕΝ δικαιώνει τον ρεβιζιονισμό του ΚΚΣΕ και του official κομμουνιστικού κινήματος μετά το 20ο Συνέδριο. Επίσης ακόμα παραπέρα, η επικείμενη ανέγερση του αγάλματος

ΔΕΝ πρέπει να λειτουργήσει ως Πηγή της Γιών ή κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Σε κάθε περίπτωση το υπό εξέταση γεγονός αναδεικνύει:

Α. Την αμετάκλητη ήττα των ψευδο-προφητών του νέο-φιλελευθερισμού και του «τέλους της ιστορίας». Ξεμπροστιάζει αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός όλον τον αντεπαναστατικό ιστορικό αναθεωρητισμό ο οποίος αναπτύχθηκε στην Γερμανία των αρχών της δεκαετίας του ’90 με βασικούς άξονες την άρνηση της ύπαρξης του Ολοκαυτώματος και την εξίσωση κομμουνισμού και ναζισμού.

Να σημειώσουμε ότι σε εκείνη την εποχή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αυτοί οι οποίοι αντιπαλέψαμε μέσα στην Γερμανία τον Γερμανικό αναθεωρητισμό, ήταν τα ρεύματα των Anti-Deutsche και των Autonome Antifa, καθώς και ο εξ ημών Sergio Bologna.

Β. Τον αντιφατικό χαρακτήρα της ιστορικής κίνησης και του προχωρήματος του κοινωνικού μετασχηματισμού, καθώς όσο η κίνηση της υλιστικής κριτικής προχωρά προς τα μπρος, τόσο το νεκρό παρελθόν θα εμφανίζεται μέσα από φετιχοποιημένες και αντικειμενοποιημένες μορφές.

Γ. Την έλευση μίας πρωτόγνωρης φαινομενολογίας σύμφωνα με την οποία “όλα είναι δυνατά/πιθανά”, όπως πριν από κάποια χρόνια είπε κάποιος. Συχνά αυτή η φαινομενολογία γίνεται αντιληπτή με την μορφή μίας “πράσινης εικόνας”. Όμως, καθήκον μας είναι, όπως ο Antonio Negri δήλωσε πρόσφατα,

να έχουμε την διάνοια να γνωρίσουμε τα πάντα, παρ’ όλες τις αντιφάσεις.

Τυφλοπόντικες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: