τελευταία άρθρα σε τίτλους

Κώστας Βουρδέρης (Καρατζάς) και Νίκος Πολυκράτης (Νικήτας). Δύο μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers
πηγή: 902

12/03/1949: Έπειτα από προδοσία, οι Κώστας Βουρδέρης (Καρατζάς) και Νίκος Πολυκράτης (Νικήτας) κυκλώθηκαν από τη χωροφυλακή στη θέση Παληοκωστέικα της Ρουπακίας, στην Τριταία, όπου και σκοτώθηκαν μετά από μάχη. Οι χωροφύλακες έκοψαν τα κεφάλια τους, τα περιέφεραν στην περιοχή και τα εξέθεσαν στη Χαλανδρίτσα.

Ο Κ. Βουρδέρης ήταν γραμματέας της ΕΠΟΝ Αχαΐας και αντιπρόσωπος της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στην Αχαία, ενώ ο Ν. Πολυκράτης αξιωματικός του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Μαζί τους πιάστηκε και ο μαχητής του ΔΣΕ Δημήτρης Πετράτος, οποίος εκτελέστηκε λίγες μέρες αργότερα.

Ο Νίκος Πολυκράτης γεννήθηκε το 1916 στην Μικρά Ασία. Το 1922 ήρθε ως πρόσφυγας με την οικογένεια του στη Πάτρα στα προσφυγικά. Υπηρέτησε στον στρατό με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού στο 12ο Σύνταγμα Πεζικού. Με τον βαθμό αυτό πολέμησε κατά την γερμανική κατοχή στις τάξεις του ΕΛΑΣ με το προσωνύμιο καπετάν Νικήτας. Αργότερα, το 1946 συγκεκριμένα, αναγκάστηκε να καταφύγει στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας λόγω των διώξεων του μετεμφυλιακού κράτους και των παρακρατικών φασιστικών ομάδων.

Το Μπούλκες ήταν ένα χωριό βόρεια του Βελιγραδίου κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία και οι αρχές της χώρας το έθεσαν στη διάθεση των καταδιωκόμενων Ελλήνων μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας. Το 1948 επιστρέφει στην Ελλάδα στην Πελοπόννησο και συμμετέχει ενεργά στις μάχες του Εμφυλίου και μάλιστα στη Μάχη της Χαλανδρίτσας στις 5 Ιουλίου, που εξελίχθηκε όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης σε σφαγή του εκεί σώματος χωροφυλάκων.

Τον Δεκέμβρη του 1948, αρχίζει η επιχείρηση ”εκκαθάρισης” της Πελοποννήσου και στις 12 Μάρτη 1949 στο χωριό Ρουπακιά Αχαΐας εκτελείται ο Πολυκράτης μαζί με τον Κώστα Βουρδέρη ή Καρατζά μετά από προδοσία εκείνων που υποτίθεται τους έκρυβαν.

Ο Κώστας Βουρδέρης (καπετάν Καρατζάς) αρχικά ήταν γραμματέας συνδικαλιστικών οργανώσεων του Ε.Κ. Πάτρας και αργότερα ήταν μια ηγετική μορφή του ΕΑΜ. Με την συμβολή του Νίκου Μπελογιάννη (ΠΕΤΡΟΥ) συγκρότησε και καθοδήγησε τον παράνομο εκδοτικό μηχανισμό της Ε.Π.Ο.Ν. και του Ε.Α.Μ., την συγκέντρωση και προώθηση οπλισμού, πληροφοριών, την οργάνωση μαχητικών ομάδων. Κατά τον Εμφύλιο εντάσσεται στο ΔΣΕ στο Αρχηγείο Αχαΐας και Ηλείας. Το 1948 διορίζεται νομάρχης της ΠΔΚ στο νομό Αχαΐας, στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας.

Πηγές:

http://laiki-patrwn.blogspot.com/2018/10/blog-post_21.html

902.gr

http://gzmosxos.blogspot.com/2019/02/blog-post_857.html

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: