τελευταία νέα σε τίτλους

Η Θεσσαλονίκη τις μέρες της χολέρας και η καραντίνα

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

“Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 1911 , η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη έφτασε τους 36 βαθμούς υπό σκιάν… Ο φόβος της χολέρας , ασθένειας που έπληττε ήδη την Κωνσταντινούπολη , τη Σμύνρη και το μοναστήρι, ήταν αχνός.

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου η ασθένεια αρχίζει να διαδίδεται στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης. Οι κάτοικοι πολιορκούν τα φαρμακεία και τα “κονιακοπωλεία” της πόλης . Οι υπάλληλοι της Δημαρχίας μαζεύουν και πετούν στη θάλασσα από τα ιχθυοπωλεία όλα τα ψάρια . Άλλα συνεργεία γύριζαν τα οπωροπωλεία και έριχναν τα νωπά οπωρικά και φρούτα μέσα σε κάρα μαζί με πετρέλαιο. Η λειτουργία σχολείων και εργοστασίων απαγορεύτηκε .

Το υγειονομικό δελτίο της 28ης Αυγούστου ανέφερε 23 θανάτους από χολέρα και 27 κρούσματα σε εξέλιξη. Η ασθένεια χτυπούσε όλη την πόλη , είχε όμως ιδιαίτερη προτίμηση στις πυκνοκατοικημένες ή φτωχές εβραϊκές συνοικίες Ρογκός, Αγίας Σοφίας και στην περιοχή γύρω από τη σημερινή Διαγώνιο .

Στα χωριά γύρω από τη θάλασσα επικρατεί πανικός και οι κάτοικοι κλείνουν την πόρτα στους Θεσσαλονικείς. Οι αρχές παίρνουν σπασμωδικά μέτρα . Κλείνουν τις πηγές του Γενή-Σου, δηλαδή του υδροδοτικού δικτύου που ερχόταν από τα δυτικά στην πόλη με την υποψία ότι το μικρόβιο διαδίδεται με το νερό αυτό .

Ως τις 9 Σεπτεμβρίου έχουμε συνολικά 95 κρούσματα και 62 θανάτους. Οι πλανόδιοι πωλητές, κυρίως Εβραίοι, δεν έχουν πόρους ζωής. Γλιτώνουν τη χολέρα , όχι όμως και την πείνα .

Η Δημαρχία απομονώνει στα “περίπτερα απομονώσεως” του Σέδες και της Μπάρας 57 άτομα ύποπτα για χολέρα. Οι 37 ήταν από τη συνοικία Ρογκός και Φιντίκ. Ελάχιστοι από όσους πραγματικά έπασχαν από χολέρα επιβίωναν στα “περίπτερα” αυτά ενώ ο κίνδυνος να προσβληθούν υγιείς που μεταφέρονταν εκεί παρά τη θέλησή τους ήταν μεγάλος .

Τα μέτρα κρίνονται ανεπαρκή και τα κρούσματα συνεχίζονται με ρυθμό 5 περίπου την ημέρα. Τα θύματα στην πλειοψηφία τους Εβραίοι. Υπήρχαν ωστόσο και οι “χολερόβλητοι” στρατιώτες από διάφορα μέρη που διακομίζονταν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και σήμερα υφιστάμενο 242 ΓΣΝ.

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου καμία συνοικία δε μένει απρόσβλητη, αν και η μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται στις εβραϊκές γειτονιές γύρω από την Εγνατία. Η μικρότερη αναλογία και ο χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων εκδηλώνονται στην αραιοκατοικημένη περιοχή των Εξοχών η οποία συγκέντρωνε εύπορο πληθυσμό, κατά πλειοψηφία ελληνικό. Χαμηλότερο αριθμό και συχνότητα παρουσιάζει και η βόρεια ζώνη κατοικούμενη από μουσουλμανικό πληθυσμό . Μια από τις πλέον χολερόβλητες περιοχές ήταν εκείνη της Αγίας Σοφίας”.

Η καταχώριση από το βιβλίο του Γιώργου Λιόλιου “Η Βέροια των Περαστικών”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: