τελευταία νέα σε τίτλους

Bifo, To ημερολόγιο του ψυχω-ξεφουσκώματος

αποσπάσματα

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3,698 other followers

Ο Franco Berardi, γνωστός ως Bifo, είναι ιστορικό στέλεχος της Εργατικής Αυτονομίας, Ιταλός κομμουνιστής φιλόσοφος, θεωρητικός και ακτιβιστής. Γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1948. Το 1962, 13 ετών, στρατολογήθηκε στην Ιταλική Κομμουνιστική Ομοσπονδία Νεολαίων (του PCI), αλλά διαγράφηκε, με την κατηγορία του φραξιονισμού. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Έλαβε μέρος σε όλες τις ταξικές και αντιφασιστικές συγκρούσεις και διαδικασίες. Το 1975 ίδρυσε το περιοδικό A/Traverso (A/Συνέχεια), επίσης ήταν μέρος του προσωπικού του αυτόνομου πειρατικού ραδιοφωνικού σταθμού στην Μπολόνια “Radio Alice”. Μετά την εξέγερση του 1977 διώχθηκε και φυλακίσθηκε.

Μόλις χθες (19 Μαρτίου 2020) δημοσίευσε στον ιστότοπο του εκδοτικού οίκου Verso το κείμενο με τίτλο “Diary of the psycho-deflation” (https://www.versobooks.com/blogs/4600-bifo-diary-of-the-psycho-deflation) αποσπάσματα του οποίου μεταφράσαμε και αναδημοσιεύουμε για προλεταριακή χρήση.

Εσύ είσαι η κορώνα της δημιουργίας

Και δεν έχει μέρος να πας

(Jefferson Airplane)

Η λέξη τώρα είναι ένας ιός. Ο ιός της γρίπης ίσως κάποτε ήταν ένα υγιές πνευμονικό κύτταρο. Τώρα, όμως, είναι ένας παρασιτικός οργανισμός ο οποίος εισβάλλει και βλάπτει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο μοντέρνος άνθρωπος απώλεσε την επιλογή της σιωπής. Προσπάθησε να ακινητοποιήσει την υπό-ηχη λαλιά. Προσπάθησε να επιτύχεις ακόμα και δέκα δευτερόλεπτα εσωτερικής σιωπής. Θα αντιμετωπίσεις έναν αντιστεκόμενο οργανισμό ο οποίος σε εξαναγκάζει να μιλήσεις. Αυτός ο οργανισμός είναι η λέξη”.

(William Burroughs: The ticket that exploded)

28η Φεβρουαρίου

Η θορυβώδης πόλη (Μπολόνια) είναι σιωπηρή, οι σχολές κλειστές, τα θέατρα κλειστά. Δεν υπάρχουν φοιτητές στα πέριξ, ούτε τουρίστες. Τα ταξιδιωτικά γραφεία ακυρώνουν ολόκληρες περιοχές από τον χάρτη.

Οι πρόσφατοι σπασμοί του πλανητικού σώματος προκάλεσαν μια κατάρρευση η οποία υποχρεώνει τον οργανισμό να σταματήσει, να φρενάρει, να ερημώσει τα πολυπληθή μέρη και τις αγχώδεις αργόσυρτες διαπραγματεύσεις?

Ίσως αυτό το σοκ είναι ο δρόμος τον οποίο τόσο πολύ ήμασταν ανίκανοι να βρούμε: μια ψυχω-επιδημία, ένας γλωσσικός ιός ο οποίος αναπτύσσεται από ένα φυσικό ιό και αναμειγνύεται με αυτόν.

Η κατάρρευση του πλανητικού σώματος είναι η συνέπεια ενός βιολογικού ιού ο οποίος προκαλεί μία όχι και τόσο θανατηφόρα επίδραση, αλλά κυρίως είναι το αποτέλεσμα ενός βιολογικού πράκτορα του οποίου η δράση είναι άγνωστη: ούτε το ανοσοποιητικό σύστημα, ούτε η ιατρική επιστήμη γνωρίζουν το οτιδήποτε σχετικά με αυτόν τον πράκτορα. Το άγνωστο σταματάει την μηχανή, ο βιολογικός πράκτορας μετατρέπεται σε πληροφοριο-πράκτορα και ο πληροφοριο-πράκτορας πυροδοτεί μία ψυχωτική αντίδραση.

Ένας σημειωτικός ιός στην ψυχώσφαιρα έχει μπλοκάρει την αφηρημένη λειτουργία του συστήματος, μέσω μετακινούμενων σωμάτων.

2α Μαρτίου

Δεν υπάρχει πανικός, ούτε φόβος, μόνο σιωπή. Στα προηγούμενα είκοσι χρόνια, εξεγερθήκαμε, αλλά όχι προκειμένου να ωφεληθούμε, κινητοποιήσαμε νευρωδώς τις ενέργειές μας, προκειμένου να μην ωφεληθούμε. Λοιπόν, ας σταματήσουμε.

Πόσο αυτή η ψυχωτική επιδιόρθωση την οποία καλούμε coronavirus θα διαρκέσει? Οι ειδικοί λένε ότι η άνοιξη θα σκοτώσει τον ιό, αλλά, όσο γνωρίζουμε, ίσως τον γιγαντώσει. Ξέρουμε σχεδόν τίποτα για τον ιό, πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ποια θερμοκρασία προτιμά?

Το ζήτημα τώρα δεν είναι πόσο θανατηφόρος ο ιός είναι. Η επίδραση του ιού δεν συνδέεται με τον αριθμό αυτών τους οποίους σκοτώνει.

Η επίδραση του ιού κείται στην σχετική παράλυση την οποία εξαπλώνει.

Η παγκόσμια οικονομία βάλτωνε για χρόνια, αλλά ήμασταν ανίκανοι να το αναγνωρίσουμε, να αντιμετωπίσουμε θετικά αυτήν την κοσμική στασιμότητα.

Τώρα, ο σημειωτικός ιός και η ψυχω-επανεκκίνηση την οποία επιφέρει, μας βοηθάει στην μετάβαση προς την ακινησία

Μπορείς να το αντιληφθείς?

3η Μαρτίου

Πώς αυτός ο οργανισμός αντιδρά ύστερα από τρεις δεκαετίες υπερδιέγερσης, ακατάπαυστης έντασης και φυσικής επιλογής, πώς αντιδρά αυτό το κοινωνικό σώμα το οποίο είναι ανίκανο να απελευθερωθεί από την εξάρτηση, η οποία μεταμορφώνει την ζωή σε ένα μόνιμο άγχος? Πως αντιδρά το πλανητικό σώμα, πως αντιδρά ο διασυνδεδεμένος νους?

Στο δεύτερο μισό του 2019, το πλανητικό σώμα εισήχθη σε ένα είδος σπασμού. Μία σύσπαση από το Χονγκ Κονγκ έως την Βαρκελώνη, το Σαντιάγο, το Κίτο, την Βηρυτό, μπάχαλα παντού. Η εξέγερση δεν είχε μη ενοποιήσιμους αντικειμενικούς σκοπούς, και τα διάφορα μπάχαλα δεν συνέτειναν προς έναν κοινό στόχο. Ο νους ήταν ανήμπορος να κατευθύνει τις ποικίλες τροχιές, και έτσι ο πυρετός μεγάλωνε έως το τέλος του έτους.

8η Μαρτίου

Σήμερα υποχρεώθηκα να ακυρώσω ένα τραπέζι που είχα κανονίσει με τον αδελφό μου και τις αδελφές μου. Οι γέροντες σαν κι εμάς είναι σε κίνδυνο. Στην Ιταλία ο μέσος όρος των ανθρώπων που πεθαίνουν για τον ιό είναι 81.

Καταλαβαίνω ότι βιώνω ένα είδος διπλού δεσμού: αν δεν ακυρώσω το τραπέζι, ίσως γίνω φορέας του φυσικού ιού που ίσως σκοτώσει τον αδελφό μου, ο οποίος υποφέρει από διαβήτη. Αν ακυρώσω το δείπνο, γίνομαι εξαπλωτής του ψυχω-ιού, του ιού του φόβου και της απομόνωσης.

12η Μαρτίου

Βάζω την μάσκα υγιεινής και παίρνω το ποδήλατό μου για να αγοράσω εφημερίδες. Τα περίπτερα είναι ανοιχτά, και τα φαρμακεία και τα φαγάδικα. Το καπνοπωλείο είναι ανοιχτό. Αγοράζω χαρτάκια για να καπνίσω λίγο χασίς πριν το βράδυ. Αλλά το χασίς λιγοστεύει στο κουτάκι. Σε λίγο θα ξεμείνω και οι πιτσιρικάδες σπρώχτες έχουν εξαφανισθεί από τους δρόμους.

13η Μαρτίου

Οι εργάτες απεργούν διότι παρά την γενική καραντίνα, πρέπει να πάνε στα εργοστάσια και να εργασθούν στην γραμμή παραγωγής χωρίς μάσκες υγιεινής και χωρίς αποστάσεις ασφαλείας.

Ο ιός είναι μια συνθήκη για ένα νοητικό άλμα το οποίο ουδέν πολιτικό κήρυγμα μπορούσε να παράξει. Η ισότητα επέστρεψε και είναι στο κέντρο της σκηνής.

Ας φανταστούμε ότι αυτό είναι το σημείο εκκίνησης του επικείμενου χρόνου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: