τελευταία νέα σε τίτλους

Η κρίση του εν Ελλάδι “Αυστριακού δρόμου προς τον δημοκρατικό φασισμό”

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,851 other followers

Ένα αμφιλεγόμενο μνημείο τέχνης στο κέντρο της Βιέννης με έναν Εβραίο πεσμένο στο πάτωμα ανάμεσα σε συρματοπλέγματα. Το συγκεκριμένο άγαλμα έχει συζητηθεί αρκετά για το κατά πόσο είναι πολιτικά ορθό και εάν εκφράζει αντισημιτισμό ή όχι. πηγή φωτογραφίας Shades
Γραφει ο ΕΜ

Ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης Stephan Grigat (βλ. https://theshadesmag.wordpress.com/2016/11/07/interviewstephangrigat/) στην κριτική του κάνει λόγο για τον λεγόμενο Αυστριακό δρόμο προς τον δημοκρατικό φασισμό (επίσης βλ. https://www.jpost.com/International/Haiders-party-scores-posthumous-triumph-for-its-founder). H επιδίωξη αυτή έχει να κάνει με την κριτική πρόγνωση του αείμνηστου συντρόφου Robert Kruz ότι “ο νέο-φιλελευθερισμός θα ρουφηχθεί με ακαταμάχητη ισχύ σε αυτήν την τάση, επειδή διακατέχεται από την «σκοτεινή ουτοπία» της ολικής αγοράς, ενός ολοκληρωτικού θρησκευτικού πυρήνα” (βλ.

https://theshadesmag.wordpress.com/2016/11/29/realisteskaifontamentalistes/).

Καθ’ ό διάστημα ο κ. Μητσοτάκης ήταν στην αντιπολίτευση, ως Πρόεδρος της Ν.Δ., ανέσυρε από κάποιο ξεχασμένο ερμάριο το ψευδο-ιδεολόγημα της αριστείας, με προφανή στόχο να συνάψει εφήμερη προεκλογική συμμαχία με κομμάτια της επιχειρηματικής ελίτ. Αυτό από ό,τι φάνηκε από τα εκλογικά αποτελέσματα του βγήκε. Ωστόσο δεν φτάνει αυτό για να κυβερνήσει κανείς. Συνεπώς μετά τον Σεπτέμβρη το έριξε στην λεγόμενη στρατηγική της μεσαίας τάξης την οποία χαιρέτισε και παιάνισε η «Καθημερινή».

Κάπου εκεί, όμως, μετά την αλλαγή του έτους, αντελήφθη ότι στην Ελλάδα, μάλλον δεν υφίσταται μεσαία τάξη. Εδώ φυσικά να σημειώσουμε ότι Ελληνική “middle class” με την έννοια και την κοινωνική οντολογία την οποία έχει ο όρος στην Αγγλία, ουδέποτε υπήρξε. Εκείνο το οποίο υπήρχε, κυρίως από το 1981 και μετά, ήταν εκτεταμένες πληθυσμιακές κατηγορίες μεσοστρωμάτων τα οποία συγκροτούνταν συντεχνιο-κομματικά, και τα οποία απαλλοτρίωσε η ίδια η καπιταλιστική κρίση ως αδιάκοπη μηχανή καταστροφής.

Κατόπιν τούτων ο κ. Μητσοτάκης επίσης αντελήφθη ότι βρίσκεται σε κενό. Σε εκείνη την χρονική συγκυρία και εκμεταλλευόμενος την κατάσταση στον Έβρο, επέλεξε…τον Αυστριακό δρόμο προς τον δημοκρατικό φασισμό (ενδεικτικά βλ. https://gr.euronews.com/2020/03/10/live-synentefksi-typou-mitsotaki-kourts).

Από το σημείο αυτό και ύστερα η διακυβέρνησή του αφενός άρχισε να αποβάλει τα λειτουργικά της χαρακτηριστικά (αυτό φαίνεται στις ελάχιστες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και στην παντελή έλλειψη θεσμικού πολιτικού διαλόγου, κλπ., ενώ ότι ανέσυρε τις Π.Ν.Π σημαίνει ότι δεν θα έχει ευτυχή κατάληξη) και αφετέρου άρχισε να εξοκείλει σε μιμητικές θεαματικές πρακτικές:

Πλέον ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ δεν απευθύνονται σε ένα συγκροτημένο κοινωνικό σύνολο ή σε με ρεαλιστικό τρόπο προσδιορισμένα πολιτικά υποκείμενα, αλλά σε έναν φαντασιακό εθνικο-λαϊκό χυλό υπηκόων. Η ιστορία με την “κρίση της κορώνας” σε αυτόν τον κάπως κολοβό σχεδιασμό του έκατσε μια χαρά. Να πούμε, όμως, ότι αυτός ο φαντασιακός χυλός λόγω ακριβώς του εγκλεισμού που ο Μητσοτάκης τόσο περήφανα επέβαλε, εν τοις πράγμασι αποδιαρθρώνεται.

Θα λέγαμε επίσης, ότι ο όλος σχεδιασμός για έναν εν Ελλάδι Αυστριακό δρόμο προς τον δημοκρατικό φασισμό είναι ερασιτεχνικός, κοντόφθαλμος και οπορτουνιστικός. Και τούτο διότι στηρίζεται σε μία λήψη ζητουμένου: ότι η «κρίση της κορώνας» δήθεν θα σημάνει επιστροφή σε σύνορα και σκληρές εθνοκρατικές συγκροτήσεις. Συνεπώς, κατά την διάρκεια της «κρίσης» ο κ. Μητσοτάκης προϋποθέτει ότι δεν υπάρχει Ε.Ε, ΗΠΑ, περιφερειακά συστήματα ασφαλείας, Commonwealth, whatever…μαύρο φίδι που τον έφαγε, που λέει κι ο λαός μας.

Μοιάζει σάμπως να θεωρούν ότι βρίσκονται μέσα σε μια παιδική χαρά.

Επίσης έχουν πλήρη αδυναμία επίγνωσης των κοινωνικοταξικών αντιθέσεων οι οποίες διατρέχουν τον Ελληνικό σχηματισμό.

Θα επανέλθουμε.

1 Trackback / Pingback

  1. Ενάντια στις διπλωματικές σχέσεις και τις μυστικές συμφωνίες του φασισμού.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: