τελευταία άρθρα σε τίτλους

20 Απρίλη 1919: Η ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,524 other followers

Σαν σήμερα, 20 Απρίλη το 1919 ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας. Πριν από την ίδρυση του ΚΚΓ, επαναστάτες σοσιαλιστές, όπως ο Ντιμίτρις Τούτσοβιτς, είχαν πρωτοστατήσει στην αντιμιλιταριστκή δράση, ενάντια στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ λίγο αργότερα, όταν οι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες στάλθηκαν να καταστείλουν την Οκτωβριανή Επανάσταση, 35.000 από αυτούς πέρασαν με το μέρος της Επανάστασης και του Κόκκινου Στρατού. Πολλοί Γιουγκοσλάβοι έμειναν στην Ιστορία ως ήρωες της Σοβιετικής Ένωσης. Πολλοί από αυτούς/ες, μόλις επέστρεψαν στα Βαλκάνια, συνέβαλαν ενεργά στη δημιουργία ενός επαναστατικού εργατικού κόμματος, που ιδρύθηκε χάρη στην ακτινοβολία που είχε η Οκτωβριανή Επανάσταση.

Την περίοδο ίδρυσης του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων τον Δεκέμβρη του 1918, οι επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Σερβίας και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης πρότειναν μια πρωτοβουλία για να ενώσουν τις προλεταριακές οργανώσεις στη νέα χώρα. Το συνέδριο των ενωμένων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και οργανώσεων, που έγινε στο Βελιγράδι από τις 20 έως τις 23 Απρίλη 1919, αποφάσισε τη δημιουργία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας (Κομμουνιστών). Το ΣΕΚ(Κ) ανακήρυξε ως στόχους του την επανάσταση και τη δικτατορία του προλεταριάτου, καθώς και την προσχώρηση στην Κομμουνιστική Διεθνή.

Το ΚΚΓ ανέπτυξε από την ίδρυση του σημαντικούς δεσμούς με το προλεταριακό στοιχείο και τα άλλα στρώματα καταπιεσμένων στα Βαλκάνια και πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Στις δημοτικές εκλογές του Μάη και Αυγούστου του 1920, το Κόμμα νίκησε στις εκλογές σε πολλούς δήμους σε πόλεις όπως το Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ, το Οσιτζεκ, τα Σκόπια, και τη Νις. Στις εκλογές για τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση, τον Νοέμβρη του 1920, κέρδισε 59 έδρες και ήρθε τρίτο σύμφωνα με τον αριθμό των βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση. Πολύ σύντομα, όμως, γνώρισε την καταστολή της άρχουσας τάξης και ήδη τον Δεκέμβρη του 1920 τέθηκε εκτός νόμου. Η οργάνωση απεργιών και διαδηλώσεων απαγορεύτηκε, όλες οι μετωπικές οργανώσεις του Κόμματος ανακηρύχτηκαν παράνομες, άρχισαν οι μαζικές συλλήψεις, χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες καταδιώχτηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν, το ΚΚΓ υπέστη ισχυρό πλήγμα.

Αυτό δεν το εμπόδισε να διοργανώσει τη μεγαλειώδη αντιφασιστική αντίσταση. Το παρτιζάνικο κίνημα στη Γιουγκοσλαβία, υπό την καθοδήγηση του ΚΚΓ, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Μ. Τίτο, ήταν το μεγαλύτερο στην κατεχόμενη Ευρώπη, με 300.000 μαχητές (το 1943) και δέχτηκε μεγάλη βοήθεια από τον Κόκκινο Στρατό, καταφέρνοντας να αποκτήσει τον έλεγχο της χώρας.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πάνω από 1,2 εκατομμύρια Γιουγκοσλάβοι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών ένας μεγάλος αριθμός από τα καλύτερα στελέχη του Κόμματος, παλιοί κομμουνιστές, που έζησαν την περίοδο κατά την οποία το Κόμμα ήταν αναγκασμένο να λειτουργεί παράνομα, τον πόλεμο στην Ισπανία, όπου το ΚΚΓ συμμετείχε στις «Διεθνείς Ταξιαρχίες», με πολλές χιλιάδες μαχητών, καθώς και τον αντιφασιστικό αγώνα κατά του ναζισμού.

πηγή πληροφοριών: Ριζοσπάστης (20 Απρίλη 2019)

About furdenkommunismus (701 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: