τελευταία άρθρα σε τίτλους

Η απελευθέρωση του Τορίνο και του Μιλάνο από το φασισμό

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,670 other followers
partisans in Milan, 1945. source: working class history

Την ημέρα αυτή, στις 25 Απριλίου 1945, το Μιλάνο και το Τορίνο απελευθερώθηκαν από τον φασισμό μετά από εξέγερση της εργατικής τάξης και γενική απεργία.

Αν και άλλες πόλεις και κωμοπόλεις είχαν απελευθερωθεί τόσο πριν όσο και μετά, ήταν η 25η Απριλίου είναι η μέρα που θα μπει στον ετήσιο εορτασμό της Ιταλικής Ημέρας Απελευθέρωσης.

Στις 25 Απρίλη 1945 η Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης Βορείου Ιταλίας με έδρα το Μιλάνο, στην οποία συμμετείχαν  τα πέντε βασικά αντιφασιστικά κόμματα, από τους Χριστιανοδημοκράτες ως τους Κομμουνιστές, και που συντόνιζε τον αντιστασιακό αγώνα κατά των Γερμανών και του Σαλό σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, κήρυξε την εξέγερση όλων των περιοχών που βρίσκονταν ακόμα υπό ναζιστική κατοχή. Δόθηκε εντολή σε όλες τις δυνάμεiς των ανταρτών, μέλη του Εθελοντικού Σώματος Ελευθερίας, να επιτεθούν σε κάθε εναπομείναντα θύλακα γερμανικής και μουσολινικής κυριαρχίας, λίγες μόνο μέρες πριν την άφιξη των συμμάχων. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή άρχισε να εκδίδει νομοθετικά διατάγματα, στο “όνομα του ιταλικού λαού”, αποφασίζοντας μεταξύ άλλων την καταδίκη σε θάνατο όλων των ηγετικών μορφών του φασιστικού καθεστώτος, μεταξύ των οποίων και ο Μπενίτο Μουσολίνι, που πράγματι θα εκτελούνταν τρεις μέρες αργότερα.

“Παράδοση ή θάνατος” έγινε το σύνθημα με το οποίο οι αντάρτες εκκαθάριζαν τη χώρα από τα υπολείμματα της φασιστικής και ναζιστικής παρουσίας. Ως την Πρωτομαγιά του ίδιου έτους είχε ήδη απελευθερωθεί όλος ο ιταλικός βορράς, κάποιες πόλεις μάλιστα, όπως η Μπολώνια και η Γένοβα, λίγες μέρες πριν τη διακήρυξη της Επιτροπής. Με τον τρόπο αυτό τερματίστηκαν 20 χρόνια φασιστικής δικτατορίας και κορυφώθηκε η στρατιωτική φάση της Ιταλικής Αντίστασης.

Η οριστική εκδίωξη των ναζί από την ιταλική χερσόνησο επετεύχθη στις 3 Μάη 1945, με την απόσυρση και των τελευταίων Γερμανών στρατιωτών βάσει της λεγόμενης “Παράδοσης της Καζέρτας”, που είχε υπογραφεί στις 29 Απρίλη 1945 στην ομώνυμη πόλη. Η ανακήρυξη της ημέρας σε εθνική εορτή ήρθε λίγο πριν την κατάργηση της μοναρχίας στην Ιταλία, βάσει νομοθετικού διατάγματος που εξέδωσε ο πρίγκιπας Ουμβέρτος Β’ κατόπιν πρότασης του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Άλτσιντε ντε Γκάσπερι. Η οριστική θεσμοθέτηση της αργίας επήλθε το 1949 κι έκτοτε λαμβάνουν χώρα εορταστικές και τιμητικές εκδηλώσεις σε όλη την Ιταλία, ιδίως στις περιοχές με έντονο παρελθόν αντιστασιακής δράσης.

Πηγές:

Κατιούσα

working class history

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: