τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Ενάντια στη Λήθη #55» 27 Απρίλη 1944: Η εκτέλεση του υποστράτηγου Franz Krech

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,525 other followers

27 Απρίλη 1944: Επιχειρείται επιτυχώς η εκτέλεση του υποστράτηγου Κρεχ.

Η Διμοιρία του 8ου (Λακωνίας) Συντάγματος του ΕΛΑΣ, υπό τον ανθυπολοχαγό, Μανώλη Σταθάκη, επιτέθηκε κατά του διοικητή της 41ης Μεραρχίας Οχυρών και υποστράτηγου (Generalmajor) της ναζιστικής Γερμανίας, Φράντς Κρεχ (Franz Krech), και της συνοδείας του στην περιοχή Γκακανιά στους Μολάους Λακωνίας στις 27 Απριλίου 1944. Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο θάνατος του Κρεχ και τεσσάρων μελών της συνοδείας του. Την προηγούμενη ημέρα είχε γίνει η Απαγωγή του υποστράτηγου Κράιπε από Βρετανούς και Έλληνες αντιστασιακούς στην Κρήτη. Το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών και οι Επιχειρήσεις Ειδικών Αποστολών με τη συνεργασία και του ΕΑΜ διέρρευσαν, για λόγους προπαγάνδας (Επιχείρηση Hemlock) αλλά και υπεράσπισης της πολιτικής του αντάρτικου έναντι των πολύ σκληρών αντιποίνων, ότι ο υποστράτηγος Κρεχ εκτελέστηκε από την Γκεστάπο ως αντιφρονούντας και δόθηκε στην δημοσιότητα πλαστογραφημένο γράμμα του όπου καλούσε τους Γερμανούς στρατιώτες σε λιποταξία. Επίσης αναφέρθηκε ότι ο Κρεχ, μαζί με τον υποστράτηγο Κράιπε, θα συμμετείχαν στο κίνημα των αντιφρονούντων «Ελεύθερων Γερμανών» .

Οι γερμανικές δυνάμεις προχώρησαν στην εκτέλεση των 200 πολιτικών κρατουμένων της Καισαριανής. Σύμφωνα και με την απολογία του Χέλμουτ Φέλμυ στη δίκη της Νυρεμβέργης, ο συνταγματάρχης, και αρχηγός των Ταγμάτων Ασφαλείας Πελοποννήσου, Διονύσιος Παπαδόγγονας, λόγω προσωπικής συμπάθειας στον υποστράτηγο Κρεχ, διέταξε χωρίς ανωτέρα εντολή είτε από τη Γερμανική Διοίκηση είτε από το Υπουργείο Εσωτερικών, τη θανάτωση 100 αντιστασιακών ή ύποπτων για αντιστασιακή δράση. Παρόμοια ήταν και τα συναισθήματα ενός τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα οι Γερμανοί σκότωσαν άλλους 25 στην Αθήνα. Συνολικά το λιγότερο 325 άτομα εκτελέστηκαν, ενώ υπήρξαν και άλλοι νεκροί στον δρόμο της επιστροφής της 117 Μεραρχίας από τους Μολάους στη Σπάρτη. Ο Χέλμουτ Φέλμυ δικαιολόγησε τον αριθμό των εκτελεσμένων λόγω της ιδιότητας του Κρεχ ως διοικητή Μεραρχίας.Τον Μάιο, η περιοχή της Πελοποννήσου κηρύχτηκε «ζώνη επιχειρήσεων» δηλαδή ανοιχτό πολεμικό μέτωπο. Μετά θάνατον, ο υποστράτηγος Κρεχ προήχθη τιμητικά σε αντιστράτηγο (Generalleutnant) από τον Χίτλερ και θάφτηκε στην Αθήνα. Τις διαταγές για αντίποινα τις έδωσε ο άμεσα υπηρεσιακά ανώτερος πολεμικός διοικητής της Πελοποννήσου υποστράτηγος Καρλ φον Λε Σουίρ.

Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες/τριες μας, ότι το μνημείο για τη μάχη στη Γκαγκανιά Μολάων που έχει ανεγερθεί με ευθύνη της Τ.Ε Λακωνίας του ΚΚΕ, τα τελευταία χρόνια έχει καταστραφεί 4 συνεχόμενες φορές από φασίστες της περιοχής. Εκτός αυτού, δεν είναι λίγες οι φορές που οι τοπικές ομάδες των φασιστών στη Λακωνία, προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τα ιστορικά γεγονότα.

Για τον Μανώλη Σταθάκη

Ο Μανώλης Σταθάκης

Ο Μανώλης Σταθάκης γεννήθηκε στο χωριό Ασωπός – Μολάων, Λακωνίας.  Μόνιμος αξιωματικός τον προπολεμικού στρατού. Πήρε μέρος στον Πόλεμο της Αλβανίας (1940-1941) ως ανθυπολοχαγός – διοικητής λόχου.  Έγινε διοικητής λόχου του 8ου Συντάγματος τον ΕΛΑΣ στην περίοδο της Κατοχής και μέλος του ΚΚΕ από το Φθινόπωρο του 1942. Μετά την εκκένωση της χώρας από τα ναζιστικά στρατεύματα και τη «Συμφωνία της Βάρκιζας» καταδιώκεται για την αντιστασιακή του δράση στην περίοδο της Κατοχής και αναγκαστικά κατέφυγε στον Πάρνωνα, μαζί με άλλους καταδιωκόμενους, και αποτέλεσαν τη μαγιά για τη δημιουργία του Δημοκρατικού Στρατού στον Πάρνωνα.

Ο Μανώλης Σταθάκης αυτοκτόνησε με την τελευταία σφαίρα του περιστρόφου του, στην περιοχή τον χωριού Κάρυα – Κορινθίας, όταν το τμήμα τον, που είχε εξαντλήσει τα πυρομαχικά του, κυκλώθηκε από κυβερνητικές δυνάμεις, ενώ μαινόταν η χιονοθύελλα. Πριν αυτοκτονήσει, σκότωσε την αντάρτισσα Γιαννούλα Γιαννακούρα – αδελφή του Πέρδικα, που ήταν βαριά τραυματισμένη και είχε εξαντλήσει τα πυρομαχικά της. Τον ικέτευε να τη σκοτώσει για να μην πέσει στα χέρια των μοναρχοφασιστών χωροφυλάκων.

Ο Μανώλης Σταθάκης είχε πάρει μέρος σ όλες σχεδόν τις μεγάλες μάχες στην Κεντρική και Βόρεια Πελοπόννησο (Καλαβρύτων, Χαλανδρίτσας, Ζαχάρως, Πιάνας, Δημητσάνας, δεύτερη μάχη Ζαχάρως κ.ά.), στις οποίες επέδειξε τις εξαιρετικές διοικητικές ικανότητες και τη δεξιοτεχνία του στη διεύθυνση των μαχών σε κατοικημένους τόπους και στους ελιγμούς των τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού σύμφωνα με τους κανόνες της αντάρτικης τακτικής.

πηγές:

wikipedia

https://www.apela.gr/index.php?page=article&id=112784

About furdenkommunismus (702 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: