τελευταία άρθρα σε τίτλους

75 Χρόνια μετά η λάμψη της Αντιφασιστικής Νίκης παραμένει φάρος για τους καταπιεσμένους/ες όλους του Κόσμου

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,670 other followers

 

Στις 30 Απρίλη του 1945 η Κόκκινη Σημαία κυματίζει στο Ράιχσταγκ. Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Μαη του 1945, η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογεί δίχως όρους στο Βερολίνο. Ήταν το τέλος του παγκοσμίου πολέμου που κόστισε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα εθνικά αφηγήματα έχουν από τότε ενσωματώσει την αντιφασιστική νίκη στη ρητορική υπεράσπισης της δυτικής (αστικής) ερμηνείας της νίκης. Κάθε καπιταλιστικό κράτος κατασκευάζει τη δική της ιστορική εθνική-αφήγηση αλλά και το δικό του αφήγημα περί αντιφασισμού, διεκδικώντας ιδεολογικό μερίδιο στη νίκη. Βασική λειτουργία κάθε εθνικής-αφήγησης είναι η επικάλυψη των ταξικών αντιθέσεων από τον λόγο της “εθνικής ενότητας”, ο βέλτιστος τρόπος οργάνωσης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Οι ίδιες αφηγήσεις εμφανίζονται ως τα ιδεολογικά/ταξικά συμφέροντα των αφηγητών αλλά και ώς αντανακλάσεις αντιθέσεων των ίδιων των κοινωνικών υποκειμένων που τις εκφέρουν. Δεν ξεχνάμε ότι σήμερα η Ε.Ε προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαστρεβλώσει την ιστορία και να εξισώσει τον Κόκκινο Στρατό με τους ναζί, όπως έκανε πρόσφατα με ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο (Σεπτέμβρης 2019). Από την άλλη πλευρά το καθεστώς Πούτιν χρησιμοποιεί και αυτό την επέτειο για τους δικούς του ανταγωνιστικούς σκοπούς ενσωματώνοντας κατ’ οξύμωρο τρόπο ένα σημαντικό στοιχείο της κομμουνιστικής μας κληρονομιάς στην πλέον εξ ολοκλήρου καπιταλιστική ρωσσική εθνική-αφήγηση.

Η 9η Μάη θα μας θυμίζει πάντα:

Την μαζική εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας, τις εξεγέρσεις κρατουμένων στο Άουσβιτς και στο Νταχάου.

Τις μάχες που έδωσε ο Κόκκινος Στρατός και τα παρτιζάνικα κινήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη

Την κατάρριψη του αντισημιτικού ιδεολογήματος ότι οι Εβραίοι δεν αντιστάθηκαν εναντια στον ναζισμό και την εξόντωση, αλλα και την υπενθύμιση της ανάγκης ενός καταφυγίου για τους Εβραίους σε έναν κόσμο όπου ο αντισημιτισμός αναβιώνει ως ο διαχρονικά κυρίαρχος μισαλλόδοξος λόγος.

Η 9η Μάη παραμένει μια σημαντική ημερομηνία παρά τις συστηματικές απόπειρες διαστρέβλωσης της ιστορίας από την ιδεολογία της καπιταλιστικής κυριαρχίας και των μηχανισμών της, παρά την επιλεκτική καπήλευσή της από τους διάφορους εθνο-αντιιμπεριαλιστές και συνοδοιπόρους της Ρώσικης Πρεσβείας.

Σε μια εποχή που ο φασισμός αναβιώνει με διάφορους τρόπους εντός της εξελισσόμενης κρίσης, η 9η του Μάη μας υπενθυμίζει ότι το δίλημμα πια είναι Κομμουνισμός ή το τέλος της ανθρωπότητας.

1 Comment on 75 Χρόνια μετά η λάμψη της Αντιφασιστικής Νίκης παραμένει φάρος για τους καταπιεσμένους/ες όλους του Κόσμου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: