τελευταία άρθρα σε τίτλους

Αντιφασιστικός συναγερμός στο Σαράγιεβο!

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,524 other followers

πηγή: Τα Δικά μας Βαλκάνια facebook

Έμελλε η πρώτη κινητοποίηση εν μέσω πανδημίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να είναι αντιφασιστική. Αιτία; Η “έμπνευση” του καθολικού αρχιεπισκόπου της πόλης του Σαράγιεβο να τελέσει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Μπλάιμπουργκ δηλαδή τις χιλιάδες συνεργατών των ναζί και του φασιστικού Ανεξάρτητου Κροατικού Κράτους του Β’Π.Π., που αρνήθηκαν να παραδοθούν στους παρτιζάνους ή τους συμμάχους και εκτελέστηκαν.

Απέναντι σ’ αυτή την προκλητική πρωτοβουλία στην πολυεθνική πόλη του Σαράγιεβο, οργανώθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση που μπλόκαρε την οδό Τίτο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρούρησαν την καθολική εκκλησία όπου η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε ανάμεσα σε ελάχιστους νοσταλγούς.

Κρατώντας πορτραίτα του Τίτο και πλακάτ, φορώντας αντιφασιστικά μπλουζάκια και με ένα τεράστιο πανό πιασμένο από τις στέγες των σπιτιών που έγραφε “Είμαι κι εγώ αντιφασίστας”, πολλοί κάτοικοι της πόλης διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο “ξέπλυμα” των συνεργατών των ναζί υπό τη δικαιολογία του “τιμούμε όλα τα θύματα του πολέμου”, “καταδικάζουμε τη βία”.

Δυστυχώς, δεν πρόκειται περί μιας μεμονωμένης πράξης ενός αρχιεπισκόπου καθώς η πρωτοβουλία είχε τη στήριξη του κροατικού κοινοβουλίου και ενός ιδρύματος συγγενών θυμάτων του Μπλάιμπουργκ. Στην ίδια την Κροατία μαίνεται εδώ και δεκαετίες μία ιδεολογική και πολιτική μάχη, καθώς η πολιτική ελίτ της χώρας επιχειρεί να εξισώσει τα θύματα του φασισμού/ναζισμού και των παρτιζάνων μέσα σε ένα αφήγημα “καταδίκης των ακροτήτων”.

Ο λαός του Σαράγιεβο με συνθήματα όπως: “Δεν θα συγχωρήσουμε”, “οι Ουστάσι είναι φασίστες” και γιουγκοσλάβικα αλλά και ισπανικά παρτιζάνικα τραγούδια έδειξε ότι οι δρόμοι για τους φασίστες δεν είναι ανοιχτοί. Μετά το μπλοκάρισμα του δρόμου, η πορεία κατέληξε σε μνημείο 10.000 κατοίκων της πόλης που έπεσαν θύματα των φασιστικών θηριωδιών. Εκεί οι διαδηλωτές άφησαν λουλούδια.

Βίντεο: https://twitter.com/i/status/1261663840103813126
και εδώ: https://www.index.hr/…/odrzana-misa-za-bleibur…/2183454.aspx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: