τελευταία άρθρα σε τίτλους

Η δολοφονία του Clément Méric στο Παρίσι το 2013

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,525 other followers

Αυτή την ημέρα, 5 Ιουνίου 2013, ο έφηβος αντιφασίστας και συνδικαλιστής Clément Méric σκοτώθηκε από νεοναζί στο Παρίσι. Ο Μέρικ και μερικοί από τους συντρόφους του αντιφασίστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ομάδα φασιστών σε ένα κατάστημα ρούχων, το Fred Perry και Ben Sherman – που πουλάει τόσο αντιφασιστικά όσο και ρούχα που προτιμούν οι νεοναζί.

Παρά το γεγονός ότι ήταν σωματικά πολύ μικρότεροι από τους νεοναζί, με βάρος μόλις 66 κιλά και ανάρρωση από λευχαιμία, ο 18χρονος Μέρικ φέρεται να τους κοροϊδεύει. Στη συνέχεια ξέσπασε μια φιλονικία στην οποία ο Μέριτς χτυπήθηκε στο πρόσωπο πέντε φορές με σιδερογροθά πριν φύγουν οι φασίστες.

Ο Μέρικ ήταν μέλος της αναρχοσυνδικαλιστικής ένωσης CNT και ήταν ενεργός σε κινήματα για τα ΛΟΑΤ + και τα δικαιώματα των μεταναστών. Οι δολοφόνοι του ήταν μέρος της φασιστικής ομάδας «Τρίτος Δρόμος». Δύο από αυτούς καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 11 και επτά ετών αντίστοιχα το 2018, αλλά ένας από αυτούς τελικά απελευθερώθηκε μετά από 55 ημέρες εν αναμονή της έφεσης.

Στα χρόνια που ακολούθησαν το θάνατό του, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν στη μνήμη του γύρω από την ημερομηνία επετείου, που έχει συνδεθεί και με άλλες δολοφονίες όπως αυτή του Adama Traoré, ενός νεαρού Μαύρου Γάλλου που σκοτώθηκε από την αστυνομία το 2016.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και πάλι στους δρόμους στη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες ζητώντας δικαιοσύνη για τον Adama, καθώς και τον George Floyd, έναν άοπλο Μαύρο που δολοφονήθηκε από την αμερικανική αστυνομία με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εξέγερση σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: