τελευταία άρθρα σε τίτλους

Ο πόλεμος στις ΗΠΑ είναι ταξικός (Με αφορμή έναν ειδησιογραφικό σχολιασμό)

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,845 other subscribers
AP Photo/Elliot Spagat

Η πρώτη μεγάλη εξέγερση στον πλανήτη την εποχή του κορονοϊού είναι γεγονός. Οι αναταραχές στις ΗΠΑ συνεχίζονται, ένα κίνημα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων έχει επαναοικειοποιήσει τους δρόμους (Black Lives Matter–BLM). Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και αυτές, το ίδιο και οι πρακτικές αυτομείωσης. Κομμάτι της εργατικής τάξης που έχει βρεθεί κυριολεκτικά στο δρόμο καταλαμβάνει μέχρι και ξενοδοχεία για τις ανάγκες της στέγασης. Την ώρα που γίνονται όλα αυτά θα περίμενε κανείς οι διάφορες τάσεις της αριστεράς να έχουν βγάλει τα δικά τους συμπεράσματα και αναλύσεις, που έστω και την τελευταία στιγμή να μην είναι κατώτερα των περιστάσεων. Ωστόσο, η ατζέντα αυτής της αριστεράς συνεχίζει να εγκλωβίζεται σε αυτή ενός νεο-κεϋνσιανισμού στη σφαίρα του δικαιωματικού λόγου. Ο πολιτικός λόγος αυτών των αριστερών δυνάμεων συνεχίζει να αντανακλά το τέλος της ως χειραφετικό εγχείρημα και στο μεγαλύτερο μέρος της φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα ότι αδυνατεί να συνδέσει μια ρατσιστική δολοφονία με τα μεγάλα ταξικά ζητήματα που αναδύονται παντού στον πλανήτη.

Το τραγικό είναι ότι για ακόμα μια φορά η παράταξη των Συντηρητικών είναι πιο διορατική. Βάζει τα πράγματα σε μια σειρά, με καλύτερες αναλύσεις και πιο μπροστά όσον αφορά την κατανόηση των γεγονότων έστω κι αν οι βάσεις τους είναι ακόμα πιο αντιδραστικές από την αριστερά στην οποία αναφερόμαστε εντός αυτού του σχολίου.

Στο παρακάτω βίντεο ο Tucker Carlson -ένας γνωστός συντηρητικός δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου FOX, αν και αυτά που αναφέρει τα λέει ως λυσσασμένη εναντίωση στα επεισόδια, την αναταραχή, την εξέγερση κ.ο.κ- τονίζει με έμφαση πως το ζήτημα δεν είναι αφηρημένα «φυλετικό» αλλά ξεκάθαρη εκδήλωση της ταξικής πάλης που μαίνεται με μανία στις ΗΠΑ και σε όλο τον πλανήτη όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δηλαδή που δεν τόλμησαν να ξεστομίσουν πολλές αριστερές ομάδες και οργανώσεις στις ΗΠΑ και αλλού στον πλανήτη, το έκανε με ευκολία ένας από τους πλέον συντηρητικούς νεοφιλελεύθερους δημοσιογράφους ενός από τα πιο κατευθυνόμενα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ. Ο ίδιος σε ένα άλλο σχόλιο παρατηρεί τη μη-οργανωση των μαζών, την απουσία προγράμματος και την απουσία ξεκάθαρων διεκδικήσεων θέλοντας έτσι να αναδείξει νέες συντηρητικές οργανώσεις. Μιλάει για μια πολιτισμική αντιρατσιστική επανάσταση που βασίζεται στην πολιτική των ταυτοτήτων, που οργανώνεται μέσω ΜΚΟ δεχόμενα την υποστήριξη «προοδευτικών» κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων και που μπορεί να εγκαθιδρύσει μια νέα ρατσιστική (!) τάξη πραγμάτων με βάση την άρνηση των προνομίων. Από τη σκοπιά του «δημοκράτη πατριώτη» επιτίθεται στο κίνημα ως αντι-αμερικάνικο.

Είναι γνωστό πως σε γενικές γραμμές τα μέσα που διατηρεί υπό την ιδιοκτησία του ο Μέρντοχ και ιδιαίτερα το FOX είναι υπερσυντηρητικά. Αυτό που εντοπίζουμε στον λόγο του Tucker Carlson είναι ότι αναφερόμενος στις ταραχές ως μέρος του ταξικού πολέμου, υπονοεί πως όλα αυτά υποκινούνται από τους κομμουνιστές: πρόκειται για την ίδια ρητορική αντιμετώπισης του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων τη δεκαετία του 1950-60 και είναι ο λόγος που δεν απευθύνεται στο προοδευτικό κοινό αλλά στοχεύει στην επαναφορά στη τάξη κάποιων συντηρητικών που κάνουν δεύτερες σκέψεις για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ. Μην ξεχνάμε πως φέτος είναι χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ, οπότε η στοχοποίηση του αντιπάλου ως σοσιαλιστή έχει μεγάλη αξία.

Οι αναταραχές στις ΗΠΑ εκλαμβάνονται ως αντίδραση στη διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου με αφορμή την βία της αστυνομίας και την κάλυψή τους από τον νόμο. Ο νόμος δεν προστατεύει πλέον την υποβαθμισμένη μαύρη μεσαία τάξη αλλά τους δολοφόνους της. Αυτό έχει λάβει διάφορες μορφές έκφρασης πέρα από τις λεηλασίες και τις συγκρούσεις με την αστυνομία. Στην Mineapolis για παράδειγμα κάλεσαν τον δήμαρχο σε ένα σταυροδρόμι και τον ρώτησαν δημόσια αν είναι υπέρ ή κατά της κατάργησης της αστυνομίας. Συνειδητά απάντησε κατά· ακολούθησε η άποπεμψή του. Τα πλακάτ στους δρόμους ζητάνε την κατάργηση της αστυνομίας. Το αντι-μπατσικό κίνημα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από διάφορους πολιτικούς φορείς και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για την αποχρηματοδότηση και την θεσμική αναδιάρθρωση της αστυνομίας των ΗΠΑ. Πρόκειται για την απαρχή εκλογικών εκστρατειών που μπορούν να καταλήξουν στην αντικατάσταση ηγετικών προσώπων στις επικείμενες εκλογές και στην μετατόπιση της κυβερνώσας ιδεολογίας. Η κατάσταση των μαύρων αυτή τη στιγμή θυμίζει περισσότερο εκείνη των λαών που υπέφεραν υπό την αποικιοκρατία, πρόκειται για ένα σύνθετο σύμπλεγμα τάξης, αποκλεισμού και κυριαρχίας. Το κίνημα BLM ζητά την διαθεματική αντιμετώπισή του. Η γνώμη μας είναι πως, αν και υπάρχουν τάσεις της διαθεματικότητας που προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από την αστική ιδεολογία, για την ώρα η κυρίαρχη τάση της, δε μπορεί να ξεφύγει από αυτήν, δεν επιδιώκει την ανατροπή της αστικής κυριαρχίας ούτε ασκεί κριτική στο κεφάλαιο και τις δομικές του σχέσεις (μαζί και οι κυρίαρχες διαθεματικές σχέσεις) ως σχέσεις επένδυσης κεφαλαίου. Μόνο η συνέχεια των αγώνων μπορεί να δημιουργήσει τη δυνατότητα για ριζοσπαστική οργάνωση και τελικά την υπέρβαση αυτού του ορίου. Στόχος είναι να μπούμε σε μια διαδικασία που θα γκρεμίσει τον γυάλινο κόσμο της ιδεολογίας δίνοντας τη θέση του στη πραγματική κίνηση των μαζών που πλέον δεν ενδιαφέρονται και πολύ για την ανάσταση του καπιταλιστικού κόσμου – που αποτινάσσουν τις αυταπάτες ότι όλα θα γίνουν όπως πριν.

Κομμουνιστές/τριες με μνήμη

2 Comments on Ο πόλεμος στις ΗΠΑ είναι ταξικός (Με αφορμή έναν ειδησιογραφικό σχολιασμό)

 1. Νίκος Β. // June 11, 2020 at 4:09 am // Reply

  Υπάρχουν όμως και αριστερές φωνές στην Αμερική που βλέπουν τα πράγματα αλλιώς, αν και η αλήθεια είναι πως συνήθως παραμένουν εγκλωβισμένες στον ακαδημαϊσμό τους.

  https://nonsite.org/editorial/the-triumph-of-black-lives-matter-and-neoliberal-redemption

  Liked by 1 person

  • Το πρόβλημα όπως λες και εσύ είναι ότι παραμένουν ακαδημαϊκές ομάδες. Η επαφή τους με την πραγματική κίνηση είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μηδενική δεν νομίζεις; ή έχεις άλλη εικόνα;

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: