τελευταία άρθρα σε τίτλους

Επιστροφή στην κανονικότητα…του κοινωνικοταξικού ανταγωνισμού

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,525 other followers
Γράφει: Ράδιο Κάθριν

Από την στιγμή κατά την οποία η τιμή της παραγωγής των εμπορευμάτων του μέσου (aggregate) κεφαλαίου παρέμεινε η ίδια, ίση με την αξία του προϊόντος, το άθροισμα των τιμών της παραγωγής όλων των κεφαλαίων παρέμεινε επίσης η ίδια, και ίση με το συνολικό άθροισμα των αξιών οι οποίες παρήχθησαν εκ του μέσου κεφαλαίου. Η αύξηση στην μια πλευρά και η μείωση στην άλλη εξισορροπεί το μέσο κεφάλαιο στην στάθμη του μέσου κοινωνικού κεφαλαίου.

Karl Marx, Το Κεφάλαιο, Τόμος ΙΙΙ, Μέρος ΙΙ, Μετατροπή του Κέρδους σε Μέσο Κέρδος, Κεφάλαιο 11. Επιδράσεις των Διακυμάνσεων του Γενικού Μισθού (General Wage) στις Τιμές της Παραγωγής, https://www.marxists.org/archive/marx/works/1894-c3/ch11.htm

Καθώς όλοι και όλες στην πλανητική σφαίρα ζουν ή αρχίζουν να ζουν εντός της πραγματικότητας της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, οι μοιρολογίστρες του μακαρίτη του νεοφιλελευθερισμού με ξόρκια και με…πνευματικό άρωμα (spiritual aroma)1 προσπαθούν να επαναφέρουν, βγάζοντάς τα από την κατάψυξη, τα γνωστά χρεωκοπημένα μουχλιασμένα ιδεολογήματα περί τέλους της ιστορίας, τέλους της ταξικής πάλης κλπ.

Από την σκοπιά της εργατικής κριτικής πρόκειται για αποτυχημένη απόπειρα συγκάλυψης της δυσκολίας την οποία έχει το σύστημα να ισορροπήσει, αλλιώς και πιο διεισδυτικά, εκπεφρασμένο με το εννοιολογικό οπλοστάσιο της εργατικής κριτικής:

Η (τεχνητή) αύξηση των τιμών της παραγωγής (δηλαδή η μέσω του πληθωρισμού καπιταλιστική επίθεση εις βάρος του γενικού μισθού) ΔΕΝ εξισορροπείται από την μείωση των αξιών οι οποίες παρήχθησαν εκ του μέσου κεφαλαίου. Και τούτο διότι οι μορφές καθυστέρησης εντός των καπιταλιστικών σχηματισμών έχουν εμμονή με την αύξηση και ένταση της τυπικής υπαγωγής (δηλαδή με την μείωση του Γενικού Μισθού), ενώ η ανάγκη του συστήματος για ισορροπία, δηλαδή για μείωση των αξιών οι οποίες παρήχθησαν εκ του μέσου κεφαλαίου, απαιτεί εδώ και τώρα (επαν)εκκίνηση της διαδικασίας πραγματικής υπαγωγής, ώστε να μειωθούν οι αξίες, κάτι το οποίο είναι σαν να πούμε:

μείωση του μέσου κοινωνικά αναγκαίου χρόνου εργασίας.

Άλλος για την βάρκα μας?

Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό η όποια κυβερνητική διαχείριση και διακυβέρνηση συχνά πέφτει στην παγίδα της αφαίρεσης: δηλαδή πηγαίνει σαν τον κάβουρα…πιο συγκεκριμένα: αντίστροφα από την διαδρομή της μεθόδου κριτικής της πολιτικής οικονομίας.

Αυτό το γεγονός δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στο συνολικό σύστημα του κεφαλαίου, ιδωμένου ως σχέση κοινωνικής κυριαρχίας, στο να αναγνωρίσει εαυτό εντός του κοινωνικοταξικού ανταγωνισμού. Η συνέπεια είναι ότι βουλιάζει μέσα σε αφαιρετικά (γεωπολιτικά) σχήματα:

Το πιο σουξεδιάρικο από αυτά κατά την διάρκεια του πρόσφατου χρονικού διαστήματος είναι αυτό περί δήθεν “ψυχρού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ”. Πρόκειται για ένα ανεδαφικό, αν όχι ανεύθυνο, σχήμα το οποίο αποπροσανατολίζει το ίδιο το σύστημα και –φυσικά- συσκοτίζει την πραγματικότητα των ούτω καλούμενων “εμπορικών πολέμων” οι οποίοι –πράγματι- (indeed) διεξάγονται με δεδομένη την κοινωνικοποίηση της καπιταλιστικής σχέσης σε πλανητική κλίμακα, δηλαδή εντός της global market.

Με βάση αυτά, είναι δεδομένη η διαπίστωση για την προϊούσα όξυνση της ταξικής πάλης και του κοινωνικοταξικού ανταγωνισμού.

Επ’ αυτού μια επισήμανση:

Όσες αποτρεπτικές κινήσεις και να γίνουν στο επίπεδο του τυπικού Συντάγματος, δηλαδή κινήσεις ετερογενείς προς την λογική του ίδιου του συστήματος κοινωνικής(ανα)παραγωγής, είναι… “οι τάσεις (tendencies) οι οποίες εργάζονται με ατσαλένια αναγκαιότητα προς αναπόδραστα αποτελέσματα”.

1 Karl Marx, Μια Συμβολή στην Κριτική της Φιλοσοφίας Δικαίου του Hegel, Εισαγωγή (1843): Η πάλη εναντίον της θρησκείας είναι, γι’ αυτό, έμμεσα, η πάλη εναντίον εκείνου του κόσμου του οποίου το πνευματικό άρωμα είναι η θρησκεία, https://www.marxists.org/archive/marx/works/1843/critique-hpr/intro.htm .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: