τελευταία νέα σε τίτλους

«Ενάντια στη Λήθη #59» Για τη παγκόσμια ημέρα γενοκτονίας των Ρομά

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,979 other followers

Ρομά και Ρομνί με την δική τους σημαία στο Άουσβιτς

Η σημερινή ημέρα είναι μια παγκόσμια μέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ρομά από το εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς (2 Αυγούστου) την περίοδο του β’παγκοσμίου πολέμου. Αφορμή για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ρομά είναι η τελευταία εντολή εξολόθρευσής τους, που δόθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές στις 2 Αυγούστου 1944. Τη νύχτα της 2ας προς 3η Αυγούστου, 2.897 γυναικόπαιδα Ρομά εκτελέστηκαν στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Σε μια περιοχή σαν και τη δική μας, εδώ στη Λακωνία, όπου ο αντιτσιγγανισμός και γενικότερα ο ρατσισμός έχουν χτυπήσει κόκκινο την τελευταία δεκαετία, το να διατηρηθεί η μνήμη ζωντανή είναι καθήκον ύψιστης σημασίας για κάθε αντιφασίστα και αντιφασίστρια. Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη ήταν και παραμένει στη πρώτη γραμμή ενάντια στον αντιτσιγγανισμό από την πρώτη μέρα της σύστασης της ως συλλογικότητα. Είμαστε και παραμένουμε η μοναδική φωνή στήριξης και αλληλεγγύης στους Ρομά της περιοχής, αυτοί και αυτές που δεν δειλιάσαμε να έχουμε προσωπικές σχέσεις μαζί τους και να αναδείξουμε τις φασιστικές επιθέσεις εναντίων τους. Σταθήκαμε στο πλευρό τους, όταν αυτοί αντιμετώπισαν το χειρότερο από όλα τα πρόσωπα του ρατσιστικού τοπικού μηχανισμού του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους και τον όχλο των νοικοκυραίων. Για πάνω από 10 χρόνια, η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη βρέθηκε στη πρώτη γραμμή του αγώνα και για αυτή τη καταπιεσμένη μειονότητα μέσα στην ελλαδική επικράτεια. Δεν ξεχνάμε τις φασιστικές διώξεις που υπέστησαν οι Ρομά στη Τραπεζοντή, την ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης, στη Σκάλα Λακωνίας και αλλού. Δεν ξεχνάμε την απόπειρα στοχοποίησης τους μέσω του αφηγήματος της συλλογικής ευθύνης που πρωτοστάτησαν ακόμα και βουλευτές Λακωνίας όπως ο Δαβάκης της ΝΔ και ο Γρηγοράκος του ΠΑΣΟΚ. Δεν ξεχνάμε το τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, που την ίδια ώρα που μας πουλούσε αντιρατσισμό, έκανε λόγο και για παραβατικότητα των Ρομά και των μεταναστών. Για εμάς η σημερινή ημέρα είναι ημέρα επαγρύπνησης και δράσης. Μια αφορμή για να μιλήσουμε ακόμα μια φορά για τον αντιτσιγγανισμό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η μέρα αυτή έγινε θεσμός από την Ε.Ε που το αφήγημα της περί ιστορίας είναι βρώμικο και κινείται μέσα σε τραγικές αντιφάσεις και ωμό αντικομμουνισμό.

Η σημερινή ημέρα λοιπόν είναι μια μέρα αφιερωμένη στους Ρομά/Σίντι, μια από τις κύριες ομάδες που στοχοποιήθηκαν με διώξεις από το ναζιστικό καθεστώς και τους συνεργάτες τους στον Άξονα βάσει των αποκαλούμενων φυλετικών λόγων. Δεν ξεχνάμε ότι το εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς άντλησε την υποστήριξη από πολλούς μη-Ναζί Γερμανούς που έτρεφαν βαθιά προκατάληψη κατά των Ρομά, αυτών που πίστευαν ότι οι Ρομά ήταν «φυλετικά κατώτεροι». Δεν ξεχνάμε ότι η μοίρα των Ρομά ήταν υπό μία έννοια παράλληλη με αυτήν των Εβραίων. Υπό το ναζιστικό καθεστώς, οι γερμανικές αρχές υπέβαλαν τους Ρομά σε αυθαίρετους εγκλεισμούς, καταναγκαστική εργασία και μαζικές δολοφονίες. Οι γερμανικές αρχές δολοφόνησαν δεκάδες χιλιάδες Ρομά στα υπό γερμανική κατοχή εδάφη της Σοβιετικής Ένωσης και της Σερβίας και χιλιάδες ακόμη στα κέντρα εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, Κέλμνο, Μπέλζεκ, Σόμπιμπορ και Τρεμπλίνκα. Τα SS και η αστυνομία φυλάκισαν Ρομά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, Σαξενχάουζεν, Μπούχενβαλτ, Νταχάου, Μάτχαουζεν και Ράβενσμπρουκ. Τόσο στο αποκαλούμενο Μεγάλο Γερμανικό Ράιχ όσο και στην αποκαλούμενη Generalgouvernement, οι γερμανικές πολιτικές αρχές διοικούσαν διάφορα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, στα οποία φυλάκιζαν Ρομά.

Από τη Λακωνία μέχρι και τη Πολωνία να βροντοφωνάξουμε για ακόμα μια φορά: Ποτέ Ξανά Ναζισμός, Ποτέ Ξανά Πόλεμος.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη – Κομμουνιστές/τριες με μνήμη

About furdenkommunismus (524 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: