τελευταία άρθρα σε τίτλους

Καμία ειρήνη με το ελληνικό κεφάλαιο. Σχολιασμός για την ένταση μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,072 other followers

Γράφει ο B.C

Οι επικίνδυνες και ανησυχητικές εξελίξεις που διαμορφώνονται όλο το προηγούμενο διάστημα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στις λεγόμενες ελληνοτουρκικές σχέσεις και που προκαλούνται διάφορες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις μέσα και έξω από τις δύο χώρες, στοχεύουν στην ενίσχυση της μιας ή της άλλης πλευράς, δηλαδή της επιρροής του ελληνικού από τη μία και του τουρκικού κεφαλαίου από την άλλη. Δεν λείπουν και άλλες δυνάμεις σε διεθνές επίπεδο που θέλουν να σύρουν τους προλετάριους/ες των δύο κρατών σε αιματηρές περιπέτειες για τα δικά τους συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση, φτάσουμε ή δεν φτάσουμε δηλαδή σε κάποιο πολεμικό επεισόδιο, η κρίση αυτή και η θεαματική της κλιμάκωση εξυπηρετεί την αναζωπύρωση του εθνικισμού στις δύο χώρες, στον αποπροσανατολισμό των δυνάμεων του κοινωνικού ανταγωνισμού από τα μεγάλα ταξικά προβλήματα μέσα σε αυτές, αλλά και όσους σήμερα πουλάνε εξοπλισμούς στις δύο χώρες. Η θεαματική προβολή μέσα από τις εικονικές αερομαχίες και ασκήσεις στο Αιγαίο δεν είναι τίποτα άλλο από μια άλλη απόδειξη της αποτυχίας του επαναστατικού κινήματος μέσα στις δύο χώρες, να κόψει την όρεξη όσων έχουν αυτές τις αιματηρές φαντασιώσεις για πόλεμο. Είναι επίσης, μια ακόμα ένδειξη ότι η παρακμή του καπιταλισμού δεν μπορεί να μας δώσει τίποτα παραπάνω από αίμα και θάνατο.

Οι «ελληνοτουρκικές σχέσεις», που καθορίζονται σήμερα τόσο από τους σχεδιασμούς και επιδιώξεις των κεφαλαίων των δύο χωρών όσο και από τα συμφέροντα άλλων καπιταλιστικών κρατών έχουν κορυφωθεί. Κι αυτό γιατί εμπλέκονται σε ένα σφοδρό ανταγωνισμό για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας καθώς και των εμπορευμάτων (πάντα στα διεθνή χωρικά ύδατα). Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς πρέπει να εντάξουμε την ελληνική επιθετικότητα, αλλά και εκείνη όλων των άλλων εθνικών κρατικών σχηματισμών που εμπλέκονται  με αυτούς (τους ανταγωνισμούς) σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτοί οι ανταγωνισμοί στους κόλπους της καπιταλιστικής κυριαρχίας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των υποτελών στρωμάτων μέσα στις δύο χώρες. Όσοι/ες ζουν στην Ελλάδα και τη Τουρκία μόνο τους συμφέρον είναι το σταμάτημα των τυμπάνων του πολέμου, μέσω της μαζικής αντιμιλιταριστικής και επαναστατικής δράσης μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Να κάνουν ξεκάθαρο ότι ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Τουρκία θα αφήσουμε τους/τις εαυτούς/ες μας να γίνουν κρέας για τα κανόνια των δύο αστικών μπλοκ συμφερόντων. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια ριζοσπαστική, σοσιαλιστική, επαναστατική εναλλακτική, που θα θέσει ένα τέλος σε αυτές τις επιδιώξεις και θα δημιουργήσει ένα πραγματικό ρήγμα στην κανονικότητα της κυριαρχίας της καπιταλιστικής εξουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν και όλα τα παραπάνω θα έπρεπε να ακούγονται ως αυτονόητα σε όλους/ες που έχουν την οποιαδήποτε σχέση με την αριστερά, τελικά δεν είναι. Στην Ελλάδα η αναζωπύρωση του πατριωτισμού – εθνικισμού κάθε κοπής, – την συγκολλητική ουσία της Εθνικής Λαϊκής Κοινότητας – είναι κάτι περισσότερο από μια ηγεμονική πραγματικότητα. Μεγάλο κομμάτι της αριστεράς (αν μπορεί να θεωρηθεί η σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ αριστερά σήμερα) υιοθετεί σοσιαλ-σοβινιστές θέσεις, κάνοντας λόγο για την «τουρκική προκλητικότητα» στο Αιγαίο, επικεντρώνοντας την αντιπολιτευτική της δραστηριότητα στη Βουλή με το να καλεί τη κυβέρνηση να κάνει πιο σκληρούς χειρισμούς για την υπεράσπιση των «εθνικών συμφερόντων». Κλείνουν έτσι το μάτι στο ελληνικό κεφάλαιο, ότι αν αυτή η κυβέρνηση κριθεί ανίκανη να ανταπεξέλθει, μπορούν αυτοί να αναλάβουν και πάλι το τιμόνι της κυβερνητικής εξουσίας και να βγάλουν πέρα την δύσκολη αυτή πατριωτική υπόθεση. Αλλά και το ΚΚΕ δεν έχει κάποια ξεκάθαρη διεθνιστική αντιεθνικιστική θέση, παρά τις κοινές ανακοινώσεις του με το Κ.Κ Τουρκίας για διεθνισμό και ειρήνη*. Είναι και το ΚΚΕ που κάνει λόγο για Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, που με αυτό τρόπο το σπρώχνει προς τη πειθάρχηση των κομμουνιστών/τριων με τις ελληνικές θέσεις. Δεν λείπουν και αυτοί οι αριστεροί πατριώτες που φωνάζουν στα πηγαδάκια και τις συνελεύσεις το βλακώδες επιχείρημα «δηλαδή εσείς αν μπει ο Τουρκικός στρατός στη Λαμία δεν θα πολεμήσετε;». Αυτή είναι και η ουσία της ίδιας της εθνο-αντιιμπεριαλιστικής ιδεολογίας στην Ελλάδα. Πάντα ο εχθρός βρίσκεται κάπου εκεί έξω και απειλεί τη «μικρή μας χώρα», κάτι που τελικά κάνει αναγκαίο να την υπερασπιστούμε, μαζί και τα συμφέροντα της αστικής μας τάξης. Μια αριστερά που συντάσσεται με τον πατριωτισμό/εθνικισμό και την ιδεολογία που αναπαράγει το σύγχρονο έθνος-κράτος. Το όργανο αυτό που οργανώνει την σύγχρονη καπιταλιστική παραγωγή και εκμετάλλευση.

Απέναντι σε όλες αυτές τις κραυγές, τις πατριωτικές και εθνικιστικές, τους έλληνες φασίστες που ονειρεύονται να μπουν στην Ισταμπούλ και το επίσημο κράτος τους, οι κομμουνιστές/τριες πρέπει να σηκώσουν το δικό τους ανάστημα. Ένα ανάστημα αντιμιλιταριστικό, αντιεθνικιστικό, επαναστατικό. Να μπει και πάλι το σύνθημα καθαρά και ξάστερα ότι ο «βασικός δικός μας εχθρός βρίσκεται μέσα στην ίδια μας τη χώρα» και όχι έξω από αυτή. Αυτός ο δικός μας εχθρός είναι που οργανώνει την δική μας εκμετάλλευση, το κρατικό μονοπώλιο της βίας μέσα στην Ελλάδα. Τη καταστολή των κοινωνικών μας χώρων, αλλά και μας σκοτώνει όταν αυτό κριθεί αναγκαίο είτε στέλνοντας μας σε πόλεμο είτε σε διαδηλώσεις (βλέπε την πρόσφατη υπόθεση Μάγγου στο Βόλο).

Είναι αυτό το κράτος που μέσα από τη κρίση του, εξαθλιώνει όλο και περισσότερους ανθρώπους καθημερινά. Την ίδια ώρα που μας πουλάει σανό για την εθνική υπεράσπιση της πατρίδας, ετοιμάζεται να στείλει ανυποψίαστους φαντάρους να πεθάνουν στα σύνορα. Το ίδιο κράτος, αυτό των «ελλήνων» που δήθεν στις δύσκολες στιγμές αυτοί «ενώνονται» πέρα από ταξικές διαφορές. ενάντια στον εχθρό τους. Μια εθνική μυθολογία όπως το «έπος του 40» (τσουβαλιάζοντας κομμουνιστές και έλληνες φασίστες) που αποκρύπτει τις πραγματικές αντιστάσεις και αιτίες πολέμων και κινημάτων που αναδύθηκαν σε αυτή τη χώρα. Είναι το ίδιο κράτος, το ελληνικό, που τα σύνορα του βάφτηκαν με το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στις αμέτρητες πολεμικές επιχειρήσεις του 19αι, καθώς και δύο Βαλκανικών πολέμων. Αυτό που κατασκεύασε την εθνική του κοινότητα με το σπαθί στο χέρι, προχωρώντας στην εξόντωση εκείνου του μωσαϊκού διαφορετικών μειονοτήτων στον ελλαδικό χώρο. Το κράτος αυτό που στήριξε την ιδεολογία του στον αντιμουσουλμανισμό, αντισημιτισμό, αντιτσιγγανισμό, αντιμακεδονισμό και τις μεγάλες ιδέες για να πάρουμε πίσω τις «χαμένες πατρίδες». Αυτό το κράτος που κατασκευάζει κέντρα κράτησης βγαλμένα από τη κόλαση όπως αυτό για τους πρόσφυγες στη Μόρια και στα κρυφά ονειρεύεται να ανοίξει και πάλι τη Μακρόνησο. Ο εθνικισμός είναι η ιδεολογία κάθε αστικής τάξης και της ελληνικής. Αυτή η εθνική ιδεολογία αναδύεται και γίνεται κτήμα για κάθε υποτελή του αστικού κράτους, μέσα από κάθε στιγμή στην καθημερινότητα, από το σχολείο, τα ΜΜΕ, το πανεπιστήμιο, μέχρι και τον χώρο δουλειάς. Πρέπει τώρα να την σπάσουμε αυτή την «εθνική ενότητα» μέσα από την καθημερινή δράση. Σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορεί παρά να είναι καθήκον των κομμουνιστών/τριων να σταματήσουν κάθε πολεμοχαρή κραυγή μέσα στη χώρα. Να αναπτυχθεί ένα αντιπολεμικό, αντιμιλιταριστικό κίνημα εδώ, πάντα σε επικοινωνία με ένα αντίστοιχο κίνημα που υπάρχει και στη Τουρκία. Είναι καιρός να αναπτύξουμε στο μέγιστο την επικοινωνία με το ριζοσπαστικό και κομμουνιστικό κίνημα της Τουρκίας και των Βαλκανίων. Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, πρέπει να συναντηθούν αυτές οι δυνάμεις που έχουν ως δεδομένο ότι πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για ένα αντιμιλιταριστικό μέτωπο παρά τις διαφορές που υπάρχουν σε πολλά και μάλιστα μεγάλα ζητήματα. Αυτό είναι υποχρέωση όλων των αντιφασιστικών, ριζοσπαστικών, αντιεθνιστικών και κομμουνιστικών φωνών του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος. Ας ταράξουν αυτές οι φωνές τη λήθη αυτών των σκοτεινών καιρών.

About furdenkommunismus (558 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: