τελευταία άρθρα σε τίτλους

Κλιμάκωση της κρατικής καταστολής και ανορθολογισμός..

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,670 other followers

Γράφει ο B.C

Μια ακόμα θεαματική επιχείρηση τρομοκρατίας έκαναν το πρωί της Τρίτης (22 Σεπτέμβρη, 2020) αστυνομικές δυνάμεις στη περιοχή του Κερατσινίου. Στόχος της καταστολής έγιναν 12 μαθητές Γυμνασίου που προσήχθησαν στο τμήμα με την κατηγορία για «πιθανό βανδαλισμό σχολικού κτηρίου», αλλά και γιατί απαγορεύεται η κυκλοφορία ανηλίκων πριν τις 6 το πρωί [1]. Ανάλογο περιστατικό καταγράφτηκε και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου η αστυνομία ζήτησε από διευθυντές σχολείων της πόλης να δώσουν ονόματα μαθητών-τριων που συμμετέχουν σε καταλήψεις σχολικών κτηρίων της πόλης [2]. Την ίδια ώρα, ένα μέλος του ΚΚΕ στην Αττική συνελήφθη επειδή έσβηνε φασιστικά συνθήματα έξω από ένα σχολείο στα Σπάτα [3]. Να σημειωθεί επίσης ότι οι μαθητές-τριες στο Κερατσίνι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη όταν ένας συμμαθητής τους βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Αυτά είναι μερικά από τα νέα που μπορείτε να διαβάσετε στις εφημερίδες τις τελευταίες ώρες. Μετά τις επιχειρήσεις καταστολής κοινωνικών χώρων και αυτόνομων κέντρων, την απαγόρευση των διαδηλώσεων και της συνολικότερης επίθεσης που έχει εξαπολύσει το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος σε αντιφασίστες-τριες, σειρά έχουν και οι μαθητές-τριες Γυμνασίου που διαμαρτύρονται για την άθλια κατάσταση στα σχολεία τους. Στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι η εκμηδένιση κάθε αντίστασης του εσωτερικού εχθρού ακόμα και αν αυτή προέρχεται από μαθητές-τριες γυμνασίου. Στο πλευρό της στέκονται τα στρώματα αυτά της ελληνικής κοινωνίας που ζητούν «τάξη, εθνική καθαρότητα και ασφάλεια», που ενώ οι εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές με απόφαση της κυβέρνησης, κάθε άλλη κίνηση στη δημόσια σφαίρα, στις πλατείες και στα πάρκα διώκεται. Απαγορεύεται η συνάθροιση άνω των 9 ατόμων, η κίνηση γενικά, εκτός και αν έχει σχέση με την πώληση της εργατικής δύναμης. Τα μετρό των Αθηνών παραμένουν ασφυκτικά γεμάτα με ανθρώπους που πάνε στη δουλειά, ακριβώς όπως και οι εκκλησίες, που είναι γεμάτες με πιστούς νοικοκυραίους. Η στήριξη του ορθόδοξου θρησκευτικού φονταμενταλισμού από τη σκοπιά της εκάστοτε εξουσίας στη χώρα δεν αποσκοπεί μόνο για να μην τα βάλει η κάθε κυβέρνηση με τις θρησκευτικές αρχές σε ένα κράτος που δεν έχει γίνει ποτέ ο διαχωρισμός της αστικής πολιτικής ζωής με την εκκλησία. Σε μια εποχή που απαιτεί σχεδιασμό για τη διαχείριση της επερχόμενης κατάρρευσης της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, η ενδυνάμωση του ανορθολογισμού και οι θρησκευτικές αναβιώσεις είναι σημαντικό κομμάτι αυτής της διαχειριστικής πολιτικής ελέγχου. Πάει χέρι χέρι με την ραγδαία άνοδο της φασιστικής ακροδεξιάς παντού στην Ευρώπη, μέσα από την αναγέννηση φασιστικών κινημάτων που με τον ένα ή άλλο τρόπο παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη παραπέρα αυταρχικοποίηση των εθνικών κρατικών σχηματισμών. Το δόγμα της δημόσιας ασφάλειας είναι η οργανική ουσία για τον πολλαπλασιασμό των εφιαλτικών μέσων ελέγχου των πληθυσμών μέσα στα έθνη κράτη και την καταστολή οποιαδήποτε κίνησης τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό τι χειμώνας έρχεται. Κατανοεί επίσης ότι τα μέτρα εκείνα που μέχρι σήμερα συντηρούσαν κουτσά στραβά την κοινωνική ταξική ειρήνη μέσα στο ελληνικό κράτος έχουν φτάσει στα όρια τους. Η τουριστική περίοδος χάριτος του καλοκαιριού έχει φτάσει και αυτή στο τέλος της. Η κρίσης της πανδημίας του κορονοϊου και οι καραντίνες παίρνουν και πάλι σκυτάλη σε μια κοινωνία που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Αν νομίζει όμως αυτή η κυβέρνηση ότι θα σταματήσει τον ταξικό ανταγωνισμό με αναβαθμισμένη καταστολή είναι βαθιά γελασμένη. Το πιο πιθανό είναι ότι θα θερίσει και πάλι θύελλες. Το καθεστώς ανελευθερίας και της συνολικής εξαθλίωσης μπορεί για την ώρα να τρομάζει και να δημιουργεί απογοητεύσεις. Έτσι όμως συμβαίνει πάντα πριν από μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις.

Παραπομπές:

[1] Σχετικό άρθρο στην ΕΦ.ΣΥΝ https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/260938_kataggelia-gia-anaities-prosagoges-mathiton-apo-tin-elas-sto-keratsini

[2] ο.π

[3] Σχετικό άρθρο στο 902: https://www.902.gr/eidisi/politiki/236881/prosagogi-stelehoys-toy-kke-epeidi-esvine-synthimata-fasiston-exo-apo-sholeio

About furdenkommunismus (749 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: