τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Χρονικά Αντισημιτισμού #70» Ναζιστικά συνθήματα στους τοίχους του εβραϊκού νεκροταφείου στη Νίκαια

Οκτώβρης 2020

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

Γράφει ο BC

Οκτώβρης 2020: Νέα ναζιστική βεβήλωση έγινε στο εβραϊκό νεκροταφείο Αθηνών. Δεν είναι η πρώτη φορά που νεοναζί επιλέγουν για στόχο το συγκεκριμένο χώρο. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο: Τον Οκτώβριο του 2015 η ναζιστική οργάνωση Combat 18 βεβήλωσε με συνθήματα μίσους την πύλη του εβραϊκού νεκροταφείου στη Νίκαια, ενώ το 2018 βάνδαλοι κατέστρεψαν εννιά αναμνηστικούς μαρμάρινους ορθοστάτες, κλοτσώντας τους με μανία, με αποτέλεσμα να αποκολληθούν από τις βάσεις τους και να θρυμματιστούν με την πρόσκρουση στο έδαφος [1]. Αυτή τη φορά οι νέοναζί βανδάλισαν τους εξωτερικούς τοίχους του νεκροταφείου με συνθήματα που χρησιμοποίησαν οι ίδιοι οι ναζί πριν από 80 χρόνια για να εκτοπίσουν εκατομμύρια Εβραίους από τις εστίες τους και να εξοντώσουν 6.000.000 στους θαλάμους αερίων, ανάμεσά τους 60.000 Έλληνες Εβραίους, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών [2].

Η νέα ναζιστική βεβήλωση με συνθήματα που γράφτηκαν στους τοίχους του εβραϊκού νεκροταφείου που βρίσκεται στη συνοικία της Νίκαιας μας υπενθυμίζει και μια σειρά ζητήματα που αρκετοί – ες αποφεύγουν να δώσουν μια καθαρή απάντηση. Η επίθεση αυτή πραγματοποιείται ενώ όλοι – ες από το χώρο της αριστεράς και του περίφημου «δημοκρατικού τόξου», όπως συνηθίσαμε να ακούμε στα ΜΜΕ τα προηγούμενα χρόνια, ασχολούνται με την απόφαση της δίκης της χρυσής αυγής. Όσο για τις οργανώσεις της αριστεράς, δεν φαίνεται να ιδρώνει και πολύ το αυτί τους από τη συγκεκριμένη αντισημιτική επίθεση, όπως άλλωστε δεν ίδρωσε και άλλες φορές, όταν χώροι και μνημεία των ελλήνων εβραίων έγιναν στόχος αντισημιτικών επιθέσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Αν και είναι σχετικά εύκολο να δηλώνεις αντιφασίστας σε αυτή τη χώρα, δεν ισχύει το ίδιο και με τον αντισημιτισμό.

Ο βανδαλισμός έρχεται λίγες ώρες πριν την απόφαση της δίκης της χρυσής αυγής για να μας υπενθυμίσει ότι όποια και να είναι η απόφαση για τη νεοναζιστική συμμορία, ο ελληνικός φασισμός δεν πρόκειται να βγει από τη μέση έτσι εύκολα, ούτε θα εξαφανιστεί η πιθανότητα για μια νέα επιστροφή του φασιστικού φαινομένου με ένα άλλο πρόσωπο, και «ο τρόμος μπροστά στη μνήμη του ίδιου του Άουσβιτς». Η απαίτηση να μην επαναληφθεί το Άουσβιτς που σίγουρα είναι η πρώτη και κύρια που πρέπει να τίθεται στην εκπαίδευση (Αντόρνο), απαιτεί και την ανάλογη κοινωνική δομή και συγκρότηση, κάτι που σε μια περίοδο καπιταλιστικής κατάρρευσης μας υπενθυμίζει ότι η απειλή μιας επιστροφής στην βαρβαρότητα εξακολουθεί να υπάρχει, γιατί έχει τις ρίζες της μέσα στην ίδια την καπιταλιστική νεωτερικότητα, αποτελεί πάντα μια εγγενή κοινωνική τάση του πολιτισμού του ίδιου. Μια αντιφασιστική επαγρύπνηση σήμερα θα γίνει με την πολυεπίπεδη δράση και εκείνη την διάδοση μιας νέας απαίτησης σε θεωρητικό, μορφωτικό και πρακτικό επίπεδο να εξαφανιστεί και να συντριβεί ο αντισημιτισμός και ο φασισμός. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα γίνει μέσα στην αγκαλιά της αστικής δικαιοσύνης και της αστικής δημοκρατίας, αλλά μέσα από τους αγώνες για την υπέρβαση και ανατροπή του ίδιου του καπιταλισμού, τη ρίζα της σημερινής βαρβαρότητας. Οι αντισημιτικές επιθέσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο δεν μπαίνει καθαρά στη ριζοσπαστική πολιτική σκέψη και δράση το ζήτημα του Ολοκαυτώματος και του αντισημιτισμού ως ιδεολογία από τη σκοπιά της υλιστικής κριτικής. Το ίδιο θα συμβαίνει και όσο δεν μπαίνουμε σε μια βαθιά ανάλυση της ίδιας της ελληνικής ιστορίας και εθνικής αφήγησης που θρέφει τέτοια φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση απαιτεί να παραμείνουμε στο πλευρό των Εβραϊκών κοινοτήτων στη χώρα που συνεχίζουν να δοκιμάζονται.

Σημειώσεις:

[1] https://enantiastonantisimitismo.wordpress.com/2020/10/05/vandalism-jewish-cemetery-nikaia/

[2] Ανακοίνωση του ΚΙΣ: https://kis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2837%3A2020-10-05-10-17-43&catid=49%3A2009-05-11-09-28-23

 

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Trackback / Pingback

  1. «Χρονικά Αντισημιτισμού #71» Νέες επιθέσεις στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και στο Εβραϊκό νεκροταφείο στη Ρόδο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: