τελευταία άρθρα σε τίτλους

Ιστορικό ντοκουμέντο: Συζήτηση για τη Ν.Ο.Φ

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Ο.Φ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 6. (Του ανταποκριτή μας). – Το δεύτερο Κλιμάκιο της Επιτροπής Ερεύνης του ΟΗΕ επισκέφθηκε προχθές για δεύτερη φορά τις φυλακές Παύλου Μελά και εξήτασε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγωνιστών του ΕΛΑΣ Μακεδονίας-Θράκης συναγ. Σιγανό, συνταγματάρχη εν αποστρατεία και το Σλαβομακεδόνα Σαμολαδά. Οι καταθέσεις και των δυο ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και προκάλεσαν εντύπωση στα μέλη του Κλιμακίου.

Ο συναγ. Σιγανός απαντώντας σε ερώτημα αν οι αντάρτες ενισχύονται από τα γειτονικά κράτη απάντησε:
– Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι όχι μόνο ενίσχυση δεν δίδεται, αλλά οι αντάρτες έχουν αρκετό πατριωτισμό και υπερηφάνεια, ώστε σε καμιά περίπτωση να μη δεχθούν να συνδέσουν τον αγώνα τους με ξένα συμφέροντα. Πού βρίσκουν οι αντάρτες τα όπλα, δε μου φαίνεται περίεργο. Τα βρίσκουν όπου τα βρήκαν οι Μεραρχίες του ΕΛΑΣ, που στο 90% τα πήραν από τους καταχτητές. Οι αντάρτες τα παίρνουν από κείνους, που τους καταδιώκουν.

Ο Σλαβομακεδόνες Ι. Σαμολαδάς, σ’ ερωτήματα για τους Σλαβομακεδόνες, τη ΝΟΦ κλπ, απάντησε:
– Εμείς οι Σλαβομακεδόνες είμαστε σλαβόφωνοι Έλληνες υπήκοοι και κατοικούμε στην Ελλάδα. Αγωνιστήκαμε στην κατοχή σκληρά δίπλα στον ελληνικό Λαό για τη Λευτεριά και την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ζητούμε ισοτιμία και ισονομία.

ΡΩΣΟΣ: Μήπως υπάρχει στην περιοχή σας οργάνωση που ζητάει την αυτονόμηση της Μακεδονίας;

Μ. Εμείς στην πλειοψηφία μας αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε στο πλευρό του ελληνικού Λαού για τη Λευτεριά και την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Αυτονομιστική σλαβομακεδονική οργάνωση δεν υπάρχει στους Σλαβομακεδόνες. Αυτονομιστική κίνηση υποθάλπει και δημιουργεί το αγγλικό προξενείο της Φλώρινας. Οι Άγγλοι επιδιώκουν με την κίνηση αυτή αφ’ ενός μεν να φέρουν σε αντίθεση τους Σλαβομακεδόνες με τους Έλληνες, αφετέρου δεν να φέρουνε αντιμέτωπη την Ελλάδα προς τις γειτονικές Δημοκρατίες. Υπάρχει εδώ ένας κρατούμενος που ήταν στη Μελίκη, όταν ο Άγγλος λοχαγός Έβανς πήγε εκεί και μίλησε στους κατοίκους καλώντας τους ν’ αγωνισθούν για την αυτονόμηση της Μακεδονίας.

ΣΥΡΟΣ: Τι είναι η ΝΟΦ και ποιοι είναι οι σκοποί της;
Μ.: Είναι πολιτική Δημοκρατική οργάνωση των Σλαβομακεδόνων, που παλεύει δίπλα στον ελληνικό Λαό για μια δημοκρατική Ελλάδα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ: Τι ζητά δηλαδή;

Μ.: Να ’χουμε τα ίδια πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα με τους Έλληνες.

ΡΩΣΟΣ: Έχουν διωχθεί πολλές σλαβομακεδονικές οικογένειες από το χωριό σας μετά τη Βάρκιζα;
Μ.: Όλες όσες αγωνίσθηκαν στο Κίνημα της Αντίστασης καταδιώχθηκαν. Αυτές που συνεργάσθηκαν με τον κατακτητή και τους οχρανίτες του Κάλτσεφ όχι μόνο δε διώχθηκαν, αλλά ένας οχρανίτης είναι σήμερα γραμματέας της κοινότητας στις Μουριές.

Σ’ ερώτηση του αντιπροσώπου της Σοβιετικής Ένωσης αν οι Σλαβομακεδόνες έχουν δικά τους σχολεία , βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, απάντησε αρνητικά.
Σήμερα (χθες) στις 10 το πρωί το Κλιμάκιο ανεχώρησε για την Κατερίνη

Κ. ΔΗΜΑΔΗΣ
(«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», 7-3-47, σ. 3)

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: