τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Βιβλιοαναγνώσεις #61» Walter Benjamin: Νο 13

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,727 other subscribers

Walter Benjamin, “Νο 13: Εξήντα πέντε θέσεις για τα βιβλία και τις πόρνες, το γράψιμο, την κριτική, τους σνομπ και την επιτυχία” (στοχασμοί-αφορισμοί)
Μετάφραση-Επιλεγόμενα: Κώστας Κουτσουρέλης

***

Συνεχιστής της «εριστικής» παράδοσης ενός Λίχτενμπεργκ ή ενός Σοπενχάουερ, ο Βάλτερ Μπένγιαμιν κατέχει θέση ξεχωριστή ανάμεσα στους αποφθεγματογράφους του 20ού αιώνα. Το βιβλίο αυτό περιέχει μια επιλογή από τους περιβόητους αφορισμούς του, οργανωμένη γύρω από το σημαδιακό “Νο 13”: Εξήντα πέντε θέσεις για τα βιβλία και τις πόρνες, το γράψιμο, την κριτική, τους σνομπ και την επιτυχία.

Οι πέντε “δεκατριλογίες” του Μπένγιαμιν θέλουν να προκαλέσουν, να σκανδαλίσουν. Αν ήταν να περιγράψω τον κρίκο που τις συνέχει, θα έλεγα ότι είναι η πολεμική αιχμή. Βάλλουν κατά συναισθηματικών στερεοτύπων και οκνηρών κοινών τόπων, θέλουν να σκορπίσουν την παχύρρευστη εκείνη ομίχλη που κρύβει απ’ τα μάτια μας τα μέσα, τους σκοπούς και τα κίνητρα της γραφής και της τέχνης.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ


Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μία επιλογή από τους αφορισμούς, καθώς και ένα απόσπασμα από τα Επιλεγόμενα του Κώστα Κουτσουρέλη.
https://bookpress.gr/…/12344-walter-benjamin-no-13-kostas-k…

Ο Βάλτερ Μπένγιαμιν γεννήθηκε το 1892 στο Βερολίνο. Από τους σημαντικότερους στοχαστές και δοκιμιογράφους του καιρού του, υπήρξε ακόμη μεταφραστής του Μπωντλαίρ και του Προυστ στα γερμανικά. Mετά την ανάρρηση του Χίτλερ στην εξουσία, ο εβραϊκής καταγωγής Μπένγιαμιν βρήκε καταφύγιο στο Παρίσι. Αυτοκτόνησε τον Σεπτέμβρη του 1940 στο Πορμπόου της Καταλονίας φοβούμενος την παράδοσή του από τους Ισπανούς στις δυνάμεις της Βέρμαχτ, που στο μεταξύ είχαν καταλάβει τη Γαλλία.

Παρότι συνομίλησε με τον μαρξισμό, το πολύκλωνο και πολύτροπο έργο του δεν εντάσσεται εύκολα σε ρεύματα ή σχολές. Ιδίως τα αισθητικά του γραπτά άσκησαν μεγάλη επιρροή

About furdenkommunismus (792 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Trackback / Pingback

  1. «Βιβλιοαναγνώσεις #61» Walter Benjamin: Νο 13 – Site Title

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: