τελευταία άρθρα σε τίτλους

Λίγο πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου εν μέσω lock-down

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,670 other followers

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9μμ είναι η συνέχεια της αυταρχικοποίησης της αστικής δημοκρατίας και της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ σε καιρό καπιταλιστικής κρίσης. Πολύ περισσότερο, η αντισυνταγματική απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων και η πρόσφατη απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου είναι μια επίδειξη δύναμης του καθεστώτος απέναντι στο ευρύτερο κίνημα. Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση (με την συναίνεση και του ΣΥΡΙΖΑ)  συνεχίζει την επίθεση σε κάθε πλευρά της καθημερινής ζωής με νέα νομοσχέδια κόλαφο για την ευρύτερη πλειοψηφία. Δεν έχει σημασία αυτή την στιγμή αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το κυρίαρχο εθνο-αντιϊμπεριαλιστικό αφήγημα όσων αριστερών δυνάμεων έκαναν κάλεσμα για να σπάσει αυτή η αντισυνταγματική απαγόρευση της πορείας. Σημασία έχουν τα μέσα αντίστασης ενάντια στα εχθρικά μέτρα που το κράτος προτάσσει ως μονόδρομο και επιβάλει ως λογικά.

Όπως έχουμε επισημάνει ξανά, η σχετικοποίηση διαφορετικών ιστορικών συγκυριών, η σύγκριση του σημερινού καθεστώτος με τη χούντα δεν συνεισφέρει σε μια νηφάλια αντιμετώπιση της συγκυρίας. Αντίθετα, πολλές φορές συσκοτίζει τα σημερινά δεδομένα και τις πραγματικές αιτίες που μας έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση, δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις άσκησης κριτικής στα θεμέλια της αστικής εθνικής δημοκρατίας. Ένα ερώτημα με το οποίο αξίζει να ασχοληθούμε είναι, για ποιους λόγους και πώς η στρατιωτικοποίηση της αστικής δημοκρατίας, το καθεστώς εξαίρεσης, μπορεί να γίνει κανονικότητα σε ένα καπιταλισμό που βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του; Όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε στο τέλος της νεοφιλελεύθερης εποχής και ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση του καπιταλισμού, ένα νέο καθεστώς συσσώρευσης με χαρακτηριστικά την εκ νέου εκμηδένιση οποιαδήποτε εργατικού δικαιώματος, το δόγμα περί περιττών πληθυσμών καθώς και ένα σκληρό καθεστώς ελέγχου.

Αυτή η επέτειος της 17 Νοέμβρη έχει σίγουρα να κάνει με μια διαφορετική συγκυρία και δυστυχώς αυτό δεν διατυπώθηκε ξεκάθαρα. Τα αριστερά καλέσματα για τη πορεία του Πολυτεχνείου αρνούνται να κάνουν μια ουσιαστική κριτική της σημερινής κατάστασης, του τι μας έχει φέρει ως εδώ. Αντίθετα περιορίζονται στο επετειακό της υπόθεσης. Η πλειοψηφία της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου στέκεται αμήχανα μπροστά στις προκλήσεις του κράτους αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στο αίτημα μιας κινηματικής αντιπολίτευσης ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς που έχει σήμερα επιβληθεί, όχι μόνο λόγω της διασποράς του ιού που είναι φυσικά μεγάλο πρόβλημα, αλλά και επειδή το ελληνικό κεφάλαιο θέλει να συνεχίσει την επίθεσή του ακόμα και στα πιο βασικά αστικά δικαιώματα όπως τα είχαμε συνδέσει με τις προηγούμενες φάσεις του καπιταλισμού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα νέα αντεργατικά νομοσχέδια και το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις.

Την ώρα που η κυβέρνηση καθησυχάζει τον κόσμο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ για να πάει στη δουλειά, την ώρα που οι χώροι δουλειάς και τα σχολεία είναι ασφυκτικά γεμάτα απαγορεύει τις διαδηλώσεις και την κίνηση στον δημόσιο χώρο. Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας είναι υπό διάλυση ενώ τα τεστ ελάχιστα και πανάκριβα. Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης συνεχίζουν με την ίδια παράλογη-λογική να μη κατευθύνουν τίποτα προς μια ουσιαστική καταπολέμηση της διασποράς του ιού. Με γνώμονα την υγεία του κεφαλαίου αντί του ανθρώπου προσθέτουν περαιτέρω καταστολή, εκμηδένιση της κοινωνικής ζωής και των ελεύθερων χώρων με βασικό σκοπό την εξάλειψη της πολιτικοποίησης και της ριζοσπαστικοποίησης μεγάλων τμημάτων της εργατικής τάξης. Τα νέα μέτρα είναι η νέα ιδεολογία ενός στρατιωτικοποιημένου καθεστώτος εξαίρεσης που αλλού στην Ευρώπη όπως το Παρίσι, υπάρχει πολλά χρόνια τώρα.

Το ελληνικό κεφάλαιο δεν ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη ζωή αλλά για τη διατήρηση της εξουσίας του, της κυκλοφορίας της αξίας και της κερδοφορίας του. Όπως σωστά λένε και όλοι οι αριστεροί κενσιανοί και η παραδοσιακή αριστερά (σοσιαλδημοκρατία), η κυβέρνηση είχε χρόνο να προετοιμάσει το σύστημα υγείας αλλά δεν το έκανε γιατί κάτι τέτοιο κοστίζει ακριβά. Αντί αυτού μας φορτώνει την ατομική ευθύνη, την υποχρέωση που έχουν οι υποτελείς να υπακούσουν στα μέτρα.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την εκκένωση του Πολυτεχνείου, με τις συλλήψεις μιας χούφτας αναρχικών πρέπει να γίνουν εφαλτήριο αντίστασης. Μιας αντίστασης όμως που θα θέτει την προοπτική για μια συνολική συζήτηση για το νέο καθεστώς συσσώρευσης που όπως φαίνεται έχουμε μπει ολοταχώς και που αν εγκαθιδρυθεί θα μας εξαθλιώσει ακόμα περισσότερο. Να βρούμε ξανά τον δρόμο για μαζικές κινηματικές αντιστάσεις και κριτικές προσεγγίσεις απέναντι στο καπιταλιστικό υπάρχον. Σε μια κρίσιμη συγκυρία είναι καιρός η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου να επανανοηματοδοτηθεί με νέα μέσα και συλλογικές συγκεντρώσεις σε κάθε γειτονία, αλλά και μαζικά να καταλήξει φέτος η πορεία στο Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Κομμουνιστές-τριες με μνήμη

Αθήνα 16 Νοέμβρη 2020

About furdenkommunismus (749 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Comment on Λίγο πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου εν μέσω lock-down

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: