τελευταία νέα σε τίτλους

Για το θάνατο της Εσθήρ Κοέν

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,979 other followers

Η Γιαννώτισσα Εβραία, Εσθήρ Κοέν δεν είναι πια μαζί μας. Έφυγε από τη ζωή την 1η Δεκεμβρίου 2020, σε ηλικία 96 ετών. Η Εσθήρ Κοέν επέζησε της ναζιστικής βαραβότητας του στρατοπέδου συγκέντρωσης – εξόντωσης Μπίγκερναου, όπου βρέθηκε με αριθμό κρατούμενου 77102 μετά από τον εκτοπισμό της μαζί με 1850 άλλους Εβραίους των Ιωαννίνων.

Όπως επισημαίνει και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο: μαζί με το θάνατο της Εσθήρ Κοέν, έσβησε μια ακόμη ζωντανή φωνή της μνήμης που αφύπνιζε την ανθρωπότητα ενάντια στο ρατσισμό, ενάντια στον αντισημιτισμό, ενάντια στην αδιαφορία, ενάντια στη λήθη του Ολοκαυτώματος.  

Η Εσθήρ Κοέν ήταν μία από τους 163 γιαννιωτοεβραίους που επέζησαν του Ολοκαυτώματος από τους συνολικά 1.850 Εβραίους που προπολεμικά αποτελούσαν την ανθούσα Κοινότητα των Ιωαννίνων. Από την 7μελή οικογένειά της, η Εσθήρ –μαζί με την αδελφή της- ήταν οι μόνες που κατάφεραν να γλυτώσουν και να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους.  Η Εσθήρ Κοέν δεν ήταν μόνο μια δυναμική φωνή της ιστορίας του Ολοκαυτώματος, με θάρρος και σθένος κατήγγειλε την αδιαφορία των συμπολιτών της, «τις πόρτες που δεν άνοιξαν» και «τις κουρτίνες που κανείς δεν τράβηξε» την ημέρα της εκτόπισης, αλλά και την αρπαγή των εβραϊκών περιουσιών, και τις δυσκολίες της επιστροφής. Η Εσθήρ, η Στέλλα όπως ήταν γνωστή στα Γιάννενα, με αστείρευτη ψυχική δύναμη αναδημιούργησε τη ζωή της, εργάστηκε, έκανε οικογένεια, και στα γεράματά της, με το δικό της τρόπο, αφύπνισε συνειδήσεις και αποκατέστησε την ιστορία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΙΣ εδώ: https://kis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2916:2020-12-02-10-19-32&catid=49:2009-05-11-09-28-23

About furdenkommunismus (524 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: