τελευταία νέα σε τίτλους

Οι σούπερμεν της εθνοσταλινομαλακίας κυκλοφορούν (ακόμα) ανάμεσά μας

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,979 other followers

Η βάση κάθε εθνικισμού είναι η φιχτεανή εξίσωση εσύ = εσύ: το κρέντο του ταυτοτισμού, η κλασική μεταφυσική της στατικότητας η οποία πλέον εξοκείλει σε στασιμότητα.

Εν αντιθέσει, το εναρκτήριο σημείο της διαλεκτικής στον ύψιστο βαθμό της, δηλαδή του θεωρησιακού στοχασμού, είναι το ότι η κάθε έννοια κατά την κίνησή της ανά-μετά-διά-κατά-επί-προς-πίπτει σε μια άλλη, και συνήθως στην αντεστραμμένη της. Η κάθε έννοια είναι μια σολομώντεια ανακάλυψη: η νόηση του κόσμου ως ολότητα. Κάθε όρος (terminus), κάθε κατηγορία ΔΕΝ είναι έννοια, αλλά η κάθε έννοια εμπεριέχει όρους και κατηγορίες, ως μερικότητές της, ως ειδικές εκδηλώσεις και εξωτερικεύσεις της.

Με όλο τον σεβασμό στην ιστορία, στην προσφορά και στην ύπαρξη του Ιωσήφ Στάλιν, αλλά, όπως γίνεται συνήθως, μέσα από τις κάθε λογής λατρείες, δεν έχουμε εισέτι απαλλαγεί από τον εθνοσταλινισμό. Με την διαφορά ότι στις μέρες μας το φαντασιακό αυτό έχει αποδημήσει κατά κύριο λόγο…στην οχυρωτική-ταυτοτική ευρωπαϊκή δεξιά.

Ο Μπογδάνος είναι ένας φορμαλιστικά συνεπής στρατευμένος πατριώτης ο οποίος αντλεί δικαιολόγηση για τα καραγκιοζιλίκια του από κάποιον φαντασιακό μεγάλο πατριωτικό πόλεμο της εναλλακτικής δεξιάς. Η Πολωνία ως χώρα ακόμα προετοιμάζεται για τον δικό της μεγάλο πατριωτικό πόλεμο. Η παρανοϊκότητα του λεγόμενου κορωνο-οργίου μπορεί να εξηγηθεί μόνο με όρους κριτικής στην διολίσθηση του Όρμπαν προς τον πατριωτισμό, καθώς και με τις κάθε λογής συνωμοσιολογίες της ομάδας Q. Το ίδιο και το κλείσιμο των αρχείων Λούκατς, μόνο και μόνο επειδή επέμενε να βλέπει τον άνθρωπο ως άνθρωπο γένους, και όχι ειδικά διαφοροποιημένο. Τι κρίμα, ευτυχώς που όλοι οι αστυνομικοί είναι μπάσταρδοι… με ό,τι συνεπάγεται.

Ο καθολικός ασφαλιτισμός του Μακρόν ο οποίος, όπως πάντα, τρώει τα μούτρα του στα οδοφράγματα, συνιστά πραγμάτωση κάποιου εθνοσταλινικού πνεύματος το οποίο εισχώρησε στα Ηλύσια και φαντασιώνεται κάποια εκδοχή ενός οργουελιανού 1984, δηλαδή έναν ΓΑΣΟΣ.

Η «Επιτροπή 1821» στην οποία φυσικά προΐστανται οι βιτρίνες του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, φιλοδοξεί την εαυτή της ως αυθεντικά σταλινικιά και οιονεί γκραμσική -βέβαια, ακόμα να νικήσει τους νετσαγεφικούς και μαχνικούς πειρατές στις μακρινές θάλασσες, και τους ναύτες της Κρονστάνδης.

Εδώ, βεβαίως, να μην ξεχάσουμε την επιμονή της σκωτικής middle class στο ανεξαρτησιακό σκωτικό δημοψήφισμα. Αυτό είναι by the book proνεωτερικός εθνοσταλινισμός, με μπόλικες δόσεις δακρύβρεχτου ρομαντισμού. Ή να το πούμε αλλιώς: οι πίπιζες βαράνε και τα κιλτ κουνιούνται ως σήμανση επίθεσης στην πολυεθνική εργατική τάξη του συγκεκριμένου εδάφους…

Ο Αντόρνο αντιπροτείνει:

Ο πρόσφορος τρόπος πρόσληψης των έργων τέχνης στον διοικούμενο κόσμο είναι η επικοινωνία με την μετάδοση του μη μεταδόσιμου, η βίαιη διάνοιξη της εκπραγματισμένης συνείδησης.

Όμως, αλήθεια πού έγκειται η αξία χρήσης όλων αυτών σούπερμεν, μέχρι να ισοπεδωθούν από τον ίδιο τον ναρκισσισμό και τον αδωνισμό τους;

Στο ότι κυκλοφορούν το διαδραστικό θέαμα, στο ότι επικοινωνούν διαστρεβλωμένα και διεστραμμένα την πραγματικότητα στις από πάνω νεφέλες. Στο ότι επικοινωνούν τις διαταγές των νεφελών. Και έτσι αφενός οι νεφέλες στέλνουν κόσμο στους psy– και αφετέρου κάθε τόσο μας προσάγουν και μας ανακρίνουν.

Οι σουπερμεν της εθνοσταλινομαλακίας είναι εκείνοι οι οποίοι υποδεικνύουν τα κρίσιμα metadata, και στον ίδιο χρόνο μέσω της προφορικότητας διαμορφώνουν μυθεύματα και έτσι συμβάλλουν στο γράψιμο σεναρίων οικογενειακών σειρών στην τηλεόραση. Οι σούπερμεν της εθνοσταλινομαλακίας είναι εκείνοι που παρά τα προφίσιενσύ τους δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την διαφορά μεταξύ του υποκειμένου και του υπηκόου. Είναι εκείνοι που κατηγορούν sexworkers ότι είναι άπιστοι, ανήθικοι, τοξικοί και μολυσματικοί.

Οι σούπερμεν είναι εκείνοι που επικοινωνούν εικόνα για εμάς, βασισμένη σε αυτά τα οποία λέμε, όταν είμαστε πχ. μεθυσμένοι, αλλά κάθε φορά που ο μηχανισμός τους αναγκάζει να διαβάσουν το οποίο γράφουμε, σφυρίζουν αδιάφορα, επειδή δεν αντέχουν την διαδικασία της διαλεκτικής αναγώρισης.

Ο κρυπτονίτης είναι εγκιβωτισμένος στο ίδιο το λάδι στα γρανάζια της γραφειοκρατικής μηχανής, στον μηχανισμό που απαγορεύει τις βόλτες και επιτρέπει τις χοροεσπερίδες και τις παράτες, στον μηχανισμό που απαγορεύει τις ταξικές, καθώς και τις οντολογικές συζητήσεις, αλλά σχεδόν επιβάλλει τις (παρα)πολιτικές παρόλες.

CYBIRIA

About furdenkommunismus (524 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: