τελευταία νέα σε τίτλους

Ένα κριτικό σχόλιο στο άρθρο: Η Ελλάδα εκσυγχρονίζεται: Πως ο ανώνυμος ή επώνυμος ελληνάρας κακοποιεί σεξουαλικά γυναίκες μέσω εικόνας

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,851 other followers

Ένα κριτικό σχόλιο σε προηγούμενο άρθρο της σελίδας μας με τίτλο: Η Ελλάδα εξυχρονίζεται: Πως ο ανώνυμος ή επώνυμος ελληνάρας κακοποιεί σεξουαλικά γυναίκες μέσω εικόνας

Παραθέτω μερικά σχόλια, ενστάσεις σχετικά με το παραπάνω κείμενο το οποίο αφορά ένα όχι τόσο καινούργιο φαινόμενο, αυτό της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικού εξαναγκασμού θηλυκοτήτων.

Αρχικά, το φαινόμενο του revenge porn, δεν είναι ένα trend που «ξεπήδησε» ξαφνικά ούτε θα έπρεπε να μας εκπλήσσει. Πολύ συχνά μέχρι τώρα αναφέρονται χιλιάδες περιστατικά δημοσιεύσεων σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συγκατάθεση είτε για εκδίκηση , είτε για λόγους φιλαρέσκειας (σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι σε διαταραχές προσωπικότητας και ναρκισσισμούς) είτε για λόγους σαδιστικούς, φετιχιστικούς.

Στο σημείο 5 το οποίο καλώς επισημάνθηκε και με το οποίο συμφωνώ απόλυτα, γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στη λειτουργία των «ειδικών» πάνω σε ζητήματα γενετήσιας προσβολής. Είναι γνωστές οι πρακτικές της κλινικής ψυχολογίας σε αυτές τις περιπτώσεις και μας αηδιάζει όλες μας. Τα σημεία 6,7,8 που ακολουθούν αν όχι οξύμωρα τότε σίγουρα προβληματικά.

Ακόμα πιο προβληματική είναι η διερεύνηση του «προφίλ» του δράστη. Η μετατόπιση δηλαδή του προβλήματος σε ψυχική διαταραχή, διαταραχή προσωπικότητας, σε ανασφάλειες και στο αν ο μισογύνης είχε θέματα οιδιποδειακά ή ιοκάστεια. Σύμφωνα με τη δική μου οπτική, η κλινική ψυχολογία αποτελεί το τέλειο κατασκεύασμα αποπροσανατολισμού και προπαγάνδισης σχετικά με την διάσταση της ψυχικής διαταραχής του βιαστή. Προσωπικά, τα ψυχολογικά ζητήματα του καπιταλιστικού, μισογυνικού προϊόντος με αφήνουν παγερά αδιάφορη όπως και η άποψη κλινικών ψυχολόγων που έσπευσαν να κατασκευάσουν τα «ελαφρυντικά» του κάθε πατριαρχικού αποβράσματος. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο δράστης είναι νάρκισσος και ως θηλυκότητες δεν αναθέτουμε το πρόβλημα σε κανέναν ειδικό ούτε θέλουμε να πάρουμε διδακτορικά στην κλινική ψυχολογία. Η ρίζα του προβλήματος ήταν πάντα ο καπιταλισμός κι η πατριαρχία κι όχι βλάβες στον προμετωπιαίο λοβό και την αμυγδαλή. Ο τρόπος με τον όποιο τοποθετείται ο άντρας στην κοινωνία σε σχέση με τη γυναίκα είναι ικανοποιητικός για την άρση σεξιστικών φαινομένων. Κατά την άποψη μου, δεν χρειάζεται καν να ερευνήσουμε την ψυχικότητα του δράστη. Είναι πλέον κοινωνικοί οι λόγοι παρά ψυχολογικοί. Ο καπιταλισμός είναι το ίδιο το σύστημα που κατασκευάζει τη ναρκισσιστική προσωπικότητα και κατ’ επέκταση το νέο trend του twitter που είναι εφάμιλλο κάθε παραβιαστικής / βιαστικής συμπεριφοράς, σεξουαλικής κακοποίησης, παρενόχλησης, διαπόμπευσης, φόνου της θηλυκής υπόστασης. Το ίδιο και η κλινική ψυχολογία αποτελεί προϊόν του καπιταλιστικού εργοστασίου και είναι υπεύθυνη για την επιεική στάση απέναντι στους δράστες και το ξελάσπωμα τους.

«Δε χρειάζεται να γίνεται πάντα φόνος ή βιασμός»

Ο βιασμός είναι φόνος. Ψυχικός και υπαρξιακός.

Η Ελένη, το 3χρονο μωρό στο Καρά Τεπέ, η 14χρονη που υπέστη ομαδικό βιασμό, η 19χρονη Ισλανδή, η Βαλεντίνα η οποία δολοφονήθηκε από το σκουπίδι ενώ έκανε Live streaming και πολλές δολοφονίες της θηλυκής ύπαρξης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συνδιαλλαγής με τους δράστες ούτε «εκτεταμένης έρευνας ελαφρυντικών» για διαταραχή προσωπικότητας. Η απάντηση στο ερώτημα είναι ο καπιταλισμός και η πατριαρχία.

Ξέρω ότι το shades δεν είναι φεμινιστικό περιοδικό αλλά τουλάχιστον περίμενα μια άποψη περί του ζητήματος πιο εύστοχη, ριζοσπαστική και αδιάλλακτη σχετικά με την πατριαρχική σαπίλα. Το κείμενο κατά τη γνώμη μου αγγίζει ένα τέτοιο ζήτημα μετριοπαθώς με τόνους ειδησεογραφίας και ενημέρωσης. Είναι προβληματικό, το κείμενο να θυμίζει φυλλάδα του News247 και πάνελ του Ευαγγελάτου. Εκτός κι αν οι επιδιώξεις του περιοδικού είναι η ενημέρωση και η κάλυψη των τρεχόντων συμβάντων.

Εν ολίγοις το κείμενο αν και εύστοχο σε κάποια σημεία, μου φάνηκε αρκετά μετριοπαθές, γραμμένο από τη μια πλευρά (δε χρειάζεται να αναφέρω ποια πλευρά). Ο κάθε διάλογος με τον μισογύνη είναι περιττός και καλό θα ήταν να εστιάσουμε στο πως θα αποκατασταθεί η τσακισμένη ψυχολογία των θυμάτων, τι απάντηση θα δώσουμε σε αυτές και όχι στο αν ο δράστης είχε ψυχολογικά. Δεν κατάλαβα επίσης τι θέση παίρνει ο/η συντάκτης απέναντι στις απόψεις «ειδικών». Υπάρχει αποδοχή της αυθεντίας αλλά αναγνώριση της εσφαλμένης άποψης της αυθεντίας; Καλό θα ήταν, κατά την γνώμη μου πάντα, να προσεγγίζουμε τέτοια ζητήματα με όρους ιδεολογικούς και περισσότερο συγκεκριμένους και αδιάλλακτους .

Φιλικά

αναγνώστρια

About furdenkommunismus (488 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: