τελευταία νέα σε τίτλους

Ο Μέγας Λογοκριτής

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,956 other followers

Γράφει ο Δ.Π

Την Δευτέρα 21/12/2020 ανακοινώθηκε η διακοπή της εκπομπής Τέρμα τα Νάζια στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας, φαινομενικά δεν θα έπρεπε να αποτελεί κάτι το άξιο αναφοράς. Ωστόσο ο τρόπος, και ιδιαίτερα το γιατί διακόπηκε η συγκεκριμένη εκπομπή μας αφορά όλους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Την Πέμπτη 17/12, ο εξωτερικός παραγωγός της εκπομπής, Κώστας Σταυριανός έκανε μια εκπομπή με θέμα την αστυνομία, στην οποία μεταδόθηκαν κομμάτια που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αφορούσαν την αστυνομία, και ιδιαίτερα την αστυνομική βία και καταστολή, τα οποία είχαν επιλέξει οι ακροατές της εκπομπής, ενώ συνοδεύονταν από κείμενα του ίδιου του παραγωγού. Η εκπομπή-κριτική, η οποία βασίστηκε σε πράγματα που όλοι έχουμε δει, βιώσει ή διαβάσει τον τελευταίο καιρό, ωστόσο ενόχλησε τους ντόπιους συνδικαλιστές της αστυνομίας οι οποίοι έβγαλαν, μέσω του σωματείου τους ανακοίνωση, με την οποία διαμαρτύρονταν για δήθεν ρατσισμό εναντίον της αστυνομίας. Η ακροδεξιά παράταξη που βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως θα έφερνε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν χρειάστηκε όμως καθώς, με δική του παραδοχή, ο δήμαρχος αποφάσισε από μόνος του πριν το δημοτικό συμβούλιο την απομάκρυνση του παραγωγού και την οριστική διακοπή της εκπομπής. Αυτό είναι το δεύτερο τέτοιο περιστατικό μέσα σε ένα μήνα στην πόλη, μετά τον δημοσιογράφο Ηλία Σκυλλάκο για ανάρτηση στη προσωπική του σελίδα στο Facebook, όπου δηλαδή η αστυνομία ζητά την απομάκρυνση συνεργάτη του Δημοτικού Ραδιοφώνου. Τότε η αστυνομία είχε στείλει ανακοίνωση όχι απευθείας στα μέσα, αλλά στα μέσα στα οποία εργάζονταν ο δημοσιογράφος, εμμέσως ζητώντας την απόλυση του. Η δεύτερη υπόθεση όμως έφτασε στο δημοτικό συμβούλιο όπου ακούστηκε μέχρι και η πρόταση για την τοποθέτηση εκπροσώπου του δημοτικού συμβουλίου, ως επιτρόπου, για την επιλογή των συνεργατών και κατά συνέπεια για του περιεχομένου των εκπομπών του ραδιοφώνου.

Σε μια εποχή που η ομοφωνία των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει φτάσει να θυμίζει τηλεοπτικές και κινηματογραφικές δυστοπίες, όπου η όποια αντίθετη αντίληψη των πραγμάτων απαγορεύεται. Μέσα στον κουρνιαχτό της υπόθεσης υπάρχουν όμως και άλλα σημεία που προκαλούν απορία και φόβο ακόμη. Τοπικό μέσο ενημέρωσης διεκδικώντας τα εύσημα για την αποκάλυψη (ωστόσο μια εκπομπή που μεταδίδεται στο ελεύθερο ραδιόφωνο μάλλον εξαρχής δεν είναι κάτι κρυμμένο που να περιμένει να το ανακαλύψουν) ζητούσε την απομάκρυνση-φίμωση του παραγωγού, ξεχνώντας μάλλον πως ίδιο ως μέσο απαιτεί την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης για τον εαυτό του. Όπως και η τοπική ένωση συντακτών όπου έβγαλε μια μάλλον διεκπαραιωτική ανακοίνωση με την οποία αναλαμβάνει για τον εαυτό της τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Σε μια εποχή που βλέπουμε την πρόσβαση στην πληροφορία να χάνεται, είτε πίσω από paywall, είτε ακόμη χειρότερα πίσω από συμφέροντα. Σε μια εποχή που η λέξη λογοκρισία επανέρχεται στο καθημερινό λεξιλόγιο βλέπουμε τα τοπικά μέσα, το δήμαρχο και την αστυνομία μιας επαρχιακής πόλης να συναγωνίζονται ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του μέγα λογοκριτή, εκείνου δηλαδή που θα σβήσει το δικαίωμα στην ελευθερία της ελεύθερης έκφρασης και σκέψης για την διατήρηση της ισορροπίας των τοπικών μικροεξουσιών προς όφελος του. Και αν οι ισορροπίες αυτές δεν αφορούν τον πολύ κόσμο, αυτές οι ασήμαντες φαινομενικά ιστορίες, με το σημαντικό πολιτικό παρασκήνιο πίσω τους που θα ανακαλύψουμε σταδιακά, τι μας κάνει να πιστέψουμε πως αυτό δεν είναι παρά η δοκιμή των νερών για κάτι χειρότερο; Μήπως μετά την απαγόρευση των συναθροίσεων, θα έχουμε και εδώ έναν νόμο φίμωτρο, για την ακόμη μεγαλύτερη προστασία και ασυλία της αστυνομικής αυθαιρεσίας; Μήπως δημιουργείται πέρα από ένα κακό προηγούμενο και το περιβάλλον που θα επιτρέψει την κατάργηση της ελευθεροτυπίας, ορίζοντας θέματα τα οποία δεν θα μπορούν να μεταδίδονται, όπως η βία των αστυνομικών; Και αν ναι, τότε ποια άλλα δεν θα μπορούν να ακούγονται; Και τελικά ποιος θα αποφασίζει για αυτά;

About furdenkommunismus (519 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: