τελευταία άρθρα σε τίτλους

Βερολίνο: Πορεία μνήμης για τον Καρλ και τη Ρόζα

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,527 other followers

Η τάξη επικρατεί στο Βερολίνο”. Ηλίθιοι δήμιοι! Η τάξη σας είναι χτισμένη πάνω στην άμμο. Η επανάσταση αύριο ήδη “και πάλι θ’ ανορθωθεί μέσα σε κλαγγές” και μες στον τρόμο σας θα την ακούσετε σαλπίζοντας να διακηρύσσει:
“Υπήρξα, υπάρχω, θα υπάρξω” Ρόζα Λούξεμπουργκ

Στις 15 Γενάρη 1919 το βράδυ, κατά τις 9 η ώρα, Ο Καρλ και η Ρόζα συνελήφθησαν στο τελευταίο τους καταφύγιο στη Βίλμερσντορφ, προάστιο στα δυτικά του Βερολίνου, στον αριθ. 53 της οδού Μανχάιμ, από μια ομάδα στρατιωτών με επικεφαλής τον υπολοχαγό Λίντερ και τον ξενοδόχο Μέριγκ. Λίγο αργότερα δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους παραστρατιωτικούς των freikorps κατ’ εντολήν του Νόσκε και των σοσιαλδημοκρατών του SPD. Ήταν η άμεση αντίδραση των σοσιαλδημοκρατών για να βάλουν φρένο στη κομμουνιστική επαναστατική εξέγερση που είχε ξεσπάσει στο Βερολίνο.

101 χρόνια μετά, η μνήμη της Ρόζα και του Καρλ συνεχίζει να εμπνέει τους αγώνες των καταπιεσμένων αυτού του άδικου κόσμου. Ειδικά τώρα που μέσα σε συνθήκες πανδημίας η επίθεση του κεφαλαίου οξύνεται, με ένα καθεστώς ελέγχου που προετοιμάζεται να καταστείλει με οποιοδήποτε κόστος τον εσωτερικό εχθρό σε κάθε εθνικό καπιταλιστικό σχηματισμό. Στον αγώνα της καπιταλιστικής κυριαρχίας για επιβίωση, βρίσκετε πάντα στο πλευρό της η σοσιαλδημοκρατία κάθε εκδοχής.

Δεν ξεχνάμε τους Σπαρτακιστές, το επαναστατικό KPD. Δεν ξεχνάμε τους επαναστάτες Rosa Luxembourg, Karl Liebknecht που ζητούν ακόμα εκδίκηση για τη δολοφονία τους και θα την βρουν στις κομμουνιστικές εξεγέρσεις του μέλλοντος. Πορεία μνήμης αύριο στις 10 το πρωί Frankfurter Tor U5 στο Βερολίνο.  

Κομμουνιστές – τριες με μνήμη στο Βερολίνο

About furdenkommunismus (703 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: