τελευταία άρθρα σε τίτλους

27 Γενάρη 2021, 8μμ. Εκδήλωση – Συζήτηση: 76 Χρόνια μετά το Άουσβιτς

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

Online Εκδήλωση – Συζήτηση της Συντακτικής Ομάδας του Shades Magazine και των Κομμουνιστών – τριων με μνήμη για την επέτειο απελευθέρωσης του Άουσβιτς.

Για συμμετοχή στην εκδήλωση στείλτε στο shadesmag@riseup.net

H εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά και στο youtube

Στις 27 Γενάρη 2021 συμπληρώνονται 76 χρόνια από τη μέρα που ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε τους 7.000 περίπου τελευταίους κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Ήταν το τέλος του μεγαλύτερου εγκλήματος στην ιστορία. Το Ολοκαύτωμα είναι μοναδικό γιατί μιλάμε για μια βιομηχανία θανάτου όπου δολοφονήθηκαν πάνω από 6.000.000 άνθρωποι στην πλειονότητα τους Εβραίοι, αλλά και Ρομά, ομοερωτικοί/ες, κομμουνιστές-τριες και τόσοι άλλοι -ες.

76 χρόνια μετά, η μνήμη του Άουσβιτς και ο αγώνας ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού παραμένει οργανικό κομμάτι κάθε χειραφετητικής προσπάθειας των καταπιεσμένων.

Ειδικά σήμερα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι/ες με την αναζωπύρωση του φασιστικού φαινομένου σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο και η σχετικοποιήση του Ολοκαυτώματος συνεχίζει να υπάρχει στον καθημερινό λόγο, όπως και η αντισημιτική βία στις βεβηλώσεις μνημείων και νεκροταφείων στην Ελλάδα, τις αμέτρητες επιθέσεις, ακόμη και δολοφονικές. (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία).

Με αφορμή τις εθνικιστικές φιέστες που οργανώνει φέτος το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος για την επανάσταση του 1821, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελληνική εθνική ιδεολογία συγκροτήθηκε και πάνω στον αντισημιτισμό. Η σφαγή του εβραϊκού πληθυσμού στη Τριπολιτσά του 1821, αντισημιτικά πογκρόμ όπως αυτό στη Κέρκυρα το 1891, η αναγκαστική αφομοίωση του εβραϊκού πληθυσμού μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης το 1912, αλλά και η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις αντίστοιχες ναζιστικές αρχές κατοχής στην εκτόπιση των Ελλήνων Εβραίων στο Άουσβιτς ξυπνούν μαύρες μνήμες. Την ίδια στιγμή η ελληνική εθνική ιδεολογία ανακαλύπτει παντού «ολοκαυτώματα» στην απόπειρα της να κατασκευάσει τους δικούς της εθνικούς ήρωες, σχετικοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το πραγματικό Ολοκαύτωμα και τη μοναδικότητα του.

Ο αντισημιτισμός όμως θρέφεται εξίσου από την ιστορική λήθη και την αναθεώρηση της ιστορίας, εκεί που επιχειρείται από την Ε.Ε η εξίσωση της ΕΣΣΔ με την ναζιστική Γερμανία, οι χιλιάδες που έπεσαν στα μέτωπα του αντιφασιστικού αγώνα με τους ναζί. Στην εποχή που έρχεται η μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση στην ιστορία, η δική μας επαγρύπνηση και ο δικός μας αγώνας ενάντια στις αντισημιτικές κραυγές, τον νεοφασισμό και την εναλλακτική δεξιά παραμένει αναπόσπαστη προτεραιότητα της δικής μας κομμουνιστικής προσπάθειας

https://www.facebook.com/events/882550605905668

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: