τελευταία άρθρα σε τίτλους

31 Ιανουαρίου 1933: Απεργία κατά της μεταβίβασης της εξουσίας στον Χίτλερ στο Mössingen

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,754 other subscribers

Σαν σήμερα, πριν από 88 χρόνια σήμερα, στις 31 Ιανουαρίου 1933, πραγματοποιήθηκε η μόνη γενική απεργία κατά της μεταβίβασης της εξουσίας στον Χίτλερ στο Μόσινγκεν.

Μόνο οι εργάτες στο Mössingen ακολούθησαν την έκκληση για απεργία από το KPD. Το μεσημέρι περίπου, 100 αντιφασιστές εργάτες (υφαντές τεχνίτες και άνεργοι) συγκεντρώθηκαν. Ο Fritz Wandel, επικεφαλής του KPD στην επαρχία, κάλεσε τους εργάτες να αντισταθούν εναντίον των ναζί. Οι περισσότεροι από τους υφαντές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για απεργία. Επρόκειτο για τους εργάτες στην μεγαλύτερη βιομηχανική εταιρεία στο Μόσινγκεν: το εργοστάσιο Merz.

Όταν οι απεργοί  συνάντησαν ένα στρατό της αστυνομίας που επιτέθηκε στη διαδήλωση λίγο αργότερα, έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε καμία άλλη απεργία σε κανένα γειτονικό μέρος, διαφορετικά η αστυνομία θα ήταν απασχολημένη αλλού. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές έφυγαν προς τα χωράφια. Συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα: 77 άνδρες και 3 γυναίκες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης μεταξύ 3 μηνών και 2½ ετών. Ο Fritz Wandel είχε  την σκληρότερη ποινή: Λόγω προδοσίας για 4½ χρόνια φυλάκισης στο Ρότενμπουργκ. Υπήρξε επίσης κρατούμενος στο στρατόπεδο της Γκεστάπο Welzheim, και στη συνέχεια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου μέχρι το 1943. Τέλος οι ναζί των έστειλαν σε αναγκαστική επιχείρηση στο Τάγμα ποινικών 999.

About furdenkommunismus (823 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: