τελευταία νέα σε τίτλους

Είμαι Εβραία, διανοούμενη και σοσιαλίστρια – μια τριπλή κατάρα!*

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,706 other followers

Käte Frankenthal (30 Ιανουαρίου 1889 – 21 Απριλίου, 1976)

Η Käte Frankenthal γεννήθηκε στο Kiel της Γερμανίας, στις 30 Ιανουαρίου 1889, ως η δεύτερη από τις τρεις κόρες του Julius Frankenthal και της συζύγου του, Cäcilie née Goldmann. Ο πατέρας της, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ήταν πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας του Kiel για πολλά χρόνια. Η μητέρα της ήταν αφοσιωμένη νοικοκυρά. Σε νεαρή ηλικία, η Käte απέρριψε τον εβραϊκό τρόπο ζωής και τις αξίες της μεσαίας τάξη όπου άνηκαν οι γονείς της. Ήταν αποφασισμένη να γίνει ανεξάρτητη και αυτοδύναμη. Αφού παρακολούθησε σχολείο θηλέων στο Kiel και έπειτα ένα εβραϊκό οικοτροφείο στο Βισμπάντεν, το οποίο έδινε έμφαση στις ξένες γλώσσες και τις κοινωνικές χάρες χρήσιμες για γάμο, αποφάσισε ότι αντί να βρει σύζυγο, ήθελε να παρακολουθήσει το πανεπιστήμιο και να γίνει γιατρός. Ενάντια στις επιθυμίες των γονιών της, ετοίμασε τις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο στο Βερολίνο. Άρχισε επίσης να πίνει και να καπνίζει. αργότερα έμαθε περίφραξη, πυγμαχία και ju-jitsu για να αποδείξει ότι ήταν ισχυρή και υγιής και να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στους άντρες. 

Το 1914, η Käte Frankenthal έλαβε το διδακτορικό της στην Ιατρική. Ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που σπούδασε ιατρική σε ολόκληρη τη Γερμανία. Στη συνέχεια εργάστηκε στο νοσοκομείο Virchow στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ως ειρηνίστρια εργάστηκε σε νοσοκομείο του μετώπου και εντάχθηκε στο SPD. Εργάστηκε επίσης στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου το 1918, παρείχε πρώτες βοήθειες στους δρόμους κατά τη διάρκεια της επανάστασης του Νοεμβρίου. Το 1928, εγκατέλειψε την πολυάσχολη ιατρική της πρακτική για να υποκαταστήσει τον γιατρό της πόλης στο Neukölln (περιοχή που ζούσε κατά κύριο λόγο η εργατική τάξη στο Βερολίνο). Ασχολήθηκε με τη σεξουαλική συμβουλευτική, άμβλωση και αντισύλληψη. Ως ιατρός και σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, η Käte Frankenthal συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σε ζητήματα φύλου στη Γερμανία, υποστηρίζοντας την ακύρωση των νόμων κατά της άμβλωσης και της ομοφυλοφιλίας και προωθώντας τη δημιουργία γραφείων συμβουλευτικής γάμου για την παροχή σεξουαλικής εκπαίδευσης και συμβουλών για τον έλεγχο των γεννήσεων.

H Frankenthal υπηρέτησε ως δημοτική αναπληρώτρια των σοσιαλδημοκρατών στην περιοχή Tiergarten στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βερολίνου από το 1925 έως το 1931. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έβαλε το αίτημα τα προφυλακτικά να διανέμονται δωρεάν (όχι μόνο σε παντρεμένα ζευγάρια). Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές, άλλαξαν τις υπηρεσίες σεξουαλικής συμβουλευτικής (περίπου 40 στο Βερολίνο, 2 στο Neukölln) σε φυλετικά συμβουλευτικά όργανα που συνέχισαν να διανέμουν αντισυλληπτικά. Στα τέλη Μαρτίου του 1933, η Φράνκενταλ έφυγε μέσω της Πράγας, της Ζυρίχης και του Παρισιού και πήγε στη Νέα Υόρκη το 1936, σπούδασε ψυχολογία και εργάστηκε ως αναλύτρια στην εβραϊκή οικογενειακή υπηρεσία με έμφαση στη θεραπευτική ψυχικών τραυμάτων.

*Ο τίτλος της δημοσίευσης πάρθηκε από  τίτλο  βιβλίου της Käte Frankenthal

περισσότερα στα αγγλικά: https://jwa.org/encyclopedia/article/frankenthal-kate

About furdenkommunismus (450 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: