τελευταία νέα σε τίτλους

Σχόλιο για την 8 Μαρτη.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,875 other followers

Η σύζυγος, η μητέρα που είναι εργάτρια, φτύνει αίμα για να εκπληρώσει τρεις ρόλους συγχρόνως: να εργασθεί όσες ώρες και ό άντρας της σε κάποιο εργοστάσιο ή άλλη επιχείρηση, μετά να αφιερωθεί όσο καλύτερα μπορεί στο σπιτικό της και τέλος να φροντίσει τα παιδιά της. Ο καπιταλισμός τοποθέτησε στους ώμους της γυναίκας ένα φορτίο που την συνθλίβει. Την έκανε μισθωτή εργάτρια χωρίς να μειώσει τις ευθύνες της σαν νοικοκυράς και μητέρας. Βρίσκουμε λοιπόν τη γυναίκα να συνθλίβεται κάτω από το τριπλό αβάσταχτο φορτίο της, πνίγοντας συχνά πριν καλά-καλά αρθρώσει την κραυγή του πόνου και μη μπορώντας να καταπιεί τα δάκρυα που ανεβαίνουν στα μάτια της. Τα βάσανα ήταν πάντα το ριζικό της γυναίκας, αλλά ποτέ η μοίρα της δεν ήταν τόσο σκληρή όσο σήμερα αυτή των εκατομμυρίων εργαζομένων γυναικών κάτω από τον καπιταλιστικό ζυγό, ενώ η βιομηχανία βρίσκεται στην περίοδο της μεγαλύτερης ανάπτυξής της.

Αλεξάνδρα Κολοντάι

Η σημερινή ημέρα δεν είναι μια μέρα γιορτής όπως την παρουσιάζουν οι κυρίαρχες πολιτικές των καπιταλιστικών κρατών. Η σημερινή ημέρα έχει συνδεθεί με τους αγώνες για χειραφέτηση του γυναικείου κινήματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρά τις προσπάθειες ενσωμάτωσης του φεμινιστικού κινήματος μέσα από τις ατζέντες της καπιταλιστικής κυριαρχίας, παρουσιάζοντας τη γυναικεία χειραφέτηση ως μια υπόθεση που έχει να κάνει μόνο με την θέση της στα πόστα των επιχειρηματικών ομίλων και την παραγωγικότητα της γυναικείας εργασίας, οι ταξικοί και ενάντια στις διακρίσεις αγώνες, των γυναικών και όλων αυτών των αποκλεισμένων υποκειμένων που συνεχίζουν να ζουν στο περιθώριο των κοινωνιών συνεχίζονται. Οι αγώνες ενάντια στον σεξισμό, την κουλτούρα του βιασμού, στους χώρους εργασίας, αλλά και κοινωνικοποίησης παραμένουν επίκαιροι. Οι αγώνες του γυναικείου κινήματος για τις εκτρώσεις στη Πολωνία, την Αργεντινή και αλλού στον κόσμο είναι ένας φάρος για όλες και όλους μας. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τους βιασμούς, οι γυναικοκτονίες, η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, τα χιλιάδες άτομα που παραμένουν στη σκιά ζητούν ακόμα εκδίκηση. 

Ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα κριτικό απέναντι σε αντιλήψεις για ένα αρρενωπό βιομηχανικό προλεταριάτο που καλείται να κάνει την επανάσταση. 

Όταν λέμε εργατική τάξη δεν εννοούμε το αρρενωπό, «λαϊκό» υποκείμενο που αντανακλάται στις περισσότερες οργανώσεις της αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Αντιθέτως, εννοούμε όλα τα υποκείμενα τα οποία όχι μόνο πουλούν την εργατική τους δύναμη, όχι μόνο παραμένουν στην εξαθλίωση και την ανεργία, αλλά στη σημερινή καπιταλιστική κρίση απειλείται η ίδια τους η ύπαρξη. Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε έξω από την εργατική τάξη τα γυναικεία υποκείμενα, τους σεξεργάτες/τριες και τα lgbtq+ άτομα, τα οποία εκτός από την εκμετάλλευση που αναφέραμε έχουν να αντιμετωπίσουν και την διάχυτη ομοφοβική-σεξιστική βία. Μετανάστριες και μετανάστες που το σύγχρονο καπιταλιστικό κράτος τους αρνείται οποιαδήποτε ιδιότητα του πολίτη στο εσωτερικό αυτών των εθνικών σχηματισμών. Με άλλα λόγια μιλάμε για όσες και όσους δεν έχουν ελληνικά χαρτιά και τις θηλυκότητες της εργατικής τάξης οι οποίες εκτός από την διάκριση των μισθών έχουν να αντιμετωπίσουν την, αόρατη στα αρρενωπά υποκείμενα, σεξιστική βία από το λεωφορείο μέχρι το δρόμο για την εργατική κατοικία.

Αν και το κυρίαρχο δόγμα σήμερα της νεοφιλελεύθερης γυναίκας είναι αυτό της πετυχημένης στη δουλειά, με το όμορφο κατασκευασμένο σώμα στο γυμναστήριο και φυσικά η άρνηση της πυρηνικής οικογένειας, υπάρχει και η εργάτρια γυναίκα η οποία πουλά την εργατικής της δύναμη διπλά (δουλειά και σπίτι-νοικοκυριό). Συμμετέχουμε και καλούμε στις πορείες για την 8 Μάρτη και κάθε άτομο να κάνει το ίδιο. Ειδικά σήμερα που το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος συνεχίζει με περισσότερη βία και καταστολή. Να την σπάσουμε στη πράξη. 

Κομμουνιστές – τριες με μνήμη

About furdenkommunismus (493 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: