τελευταία νέα σε τίτλους

«Χρονικά Αντισημιτισμού #83» Κατέστρεψαν την νέα τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα στον ΟΣΕ Θεσσαλονίκης

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,706 other followers

Σύμφωνα με δημοσίευση του μέσου thenewspaper.gr: Άγνωστοι κατέστρεψαν τη τοιχογραφία για τα βασανιστήρια των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Μιχαήλ Καλού, σε ένα από τα τοιχία που περιφράσσουν τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, σημείο όπου βρισκόταν η συνοικία Ρεζί Βαρδάρ.

Το έργο ολοκληρώθηκε στις 5 Μαρτίου ενώ μουτζούρωσαν ακόμη και την ταμπέλα που εξηγούσε την συμβολική ιστορία που αποτύπωνε το έργο, και έγραφε «απαγορεύεται η είσοδος».

Η τοιχογραφία αποτελούσε μια συμβολική σύνθεση τόπων, ανθρώπων και γεγονότων που αφορούν την Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εμπνευσμένη από φωτογραφικό υλικό της εποχής και η ιστορική τεκμηρίωση έγινε από τον Ανδρέα Ασσαέλ (Ιστορικό – Ερευνητή) και τη Βασιλική Καρτσιακλή (Αρχαιολόγο – Ξεναγό, μέλος της dot2dot).

Πρόκειται για μία συγκινητική τοιχογραφία, με θέμα τη συμβολική ιστορία ενός μικρού παιδιού εβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη, στη ζωή του λίγο πριν την ναζιστική κατοχή και έως της μέρες της απόλυτης φρίκης του Άουσβιτς.

Η τοιχογραφημένη ιστορία του παιδιού εκκινεί από τα ανέμελα χρόνια και το παιγνίδι στη συνοικία Χιρς, όπου ανθούσε η Ισραηλιτική Κοινότητα, και μεταπηδά στην περίοδο της Κατοχής, με την απεικόνιση ενός Γερμανού αξιωματικού, ο οποίος εμφανίζεται με την όψη της πλάτης του στο έργο. Η θεματική συνεχίζει στον διωγμό και τη μεταπήδηση στο γκέτο το 1943, για να καταλήξει με την επιβίβαση στο τρένο με προορισμό το Άουσβιτς. Μάλιστα, η τρίτη απεικόνιση, αυτή των τριών παιδιών με το εξάκτινο Αστέρι του Δαβίδ ραμμένο στο πέτο, αφορά πραγματική φωτογραφία τραβηγμένη εκείνη την εποχή στη Θεσσαλονίκη. Καταλήγει, δε, με το ίδιο παιδί της συμβολικής ιστορίας πίσω από συρματοπλέγματα.

πηγές: thenewspaper.gr και voria.gr

About furdenkommunismus (450 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: