τελευταία νέα σε τίτλους

Η απάντηση ενός πρόσφυγα αγρότη στα κηρύγματα του εξολοθρεμού

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,979 other followers

Ένα άρθρο της εφημερίδας ΕΝΟΤΗΤΑ κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

Έλληνας, αγρότης, πρόσφυγας, απ’ την Καστοριά μας στέλνει την ακόλουθη απάντηση στα κηρύγματα του δεξιού τύπου και των πατέρων της «Εθνικοφροσύνης» στη Βουλή για τον εξολοθρεμό των σλαβομακεδόνων. Τώρα τελευταία –ακόμα και στη Βουλή- πολλοί Εθνοπατέρες έξαλλοι επιτίθενται κατά της Σλαυομακεδονικής μειονότητας, με την ανήθικη προσπάθεια, να την παρουσιάσουν σαν μια ομάδα κοινών προδοτών, που αποτελεί την μόνη πηγή των δεινών της Ελλάδας και του Ελληνικού Λαού.

Είναι ιστορικά διαπιστωμένο ότι η Σλαυομακεδόνικη μειονότητα ζει στη Μακεδονία από πολύ παληά χρόνια και πριν η Ελλάδα μας γίνει κράτος. Σαν λαός έζησε πλάι στον Ελληνικό σ’ όλες τις εχθρικές καταδρομές. Μαζύ με τους προγόνους μας έζησε όλα τα μαρτύρια του δυνάστη Τούρκου και μαζύ τους πήρε μέρος σ’ όλα τα απελευθερωτικά κινήματα που κατά καιρούς ξεσπούσαν.

Τον Οχτώμβρη του 1940 όταν ο φασιστικός άξονας άρχιζε την επιδρομή του στη χώρα μας η ΙΧ Μεραρχία με πλειοψηφία Σλαυομακεδόνων αποκρούει την επίθεση των Ιταλών και ύστερα εξορμά κυνηγώντας τους στα βάθη της Αλβανίας. Επίσης ο παραμεθόριος Σλαυομακεδονικός πληθυσμός μαζύ με τους πρόσφυγες και τους γηγενείς έλληνες βοηθά όπως μπορεί στην ηρωική αντιφασιστική πάλη. Είναι μικροί οι σημερινοί διώχτες των σλαυομακεδόνων για να διαψεύσουν όλα αυτά και λίγοι οι κουτοί που θα τους πιστέψουν. Οι αλήθειες αυτές γράφτηκαν με το αίμα των Σλαυομακεδόνων που χύθηκε άφθονο στην Αλβανία. Τα κόκκαλα των παιδιών τους μένουν εκεί θαμμένα στα ίδια μνήματα με τα παιδιά του ελληνικού λαού που τους βλέπει στο πλευρό του στην ειρήνη και στον πόλεμο, στη χαρά και στον πόνο. Ενώ όμως τα παιδιά τους σκοτώνονταν στην Αλβανία οι πατεράδες τους στέλνονταν στην εξορία. Γρηούλεςφυλακίζονται γιατί δεν ήξεραν να μιλήσουν την Ελληνική γλώσσα κι ο Νομάρχης Τσακτσίρας τους τρομοκρατούσε φωνάζοντας «θα σας σουβλίσω» «θα σας κόψω τη γλώσσα παληοβούλγαροι» κλπ. Έτσι φτάνουμε στην κατοχή.

Βούλγαροι, φασίστες, πράχτορες μπήκαν στη Φλώρινα, Έδεσσα και Καστοριά για να εκμεταλλευτούν τα μαρτύρια του ταλαίπωρου αυτού λαού που δημιουργούσε αλόγιστα η σημερινή «εθνικόφρονη» έξαλλη κλίκα και να τον κάνουν εύκολη λεία του Βόρη. Όλη όμως η θύμιση των μαρτυρίων απ’ τους φασίστες της 4ης Αυγούστου δεν στάθηκε ικανή να μεταστρέψει την αντιφασιστική ορμή και την ιδέα της αδερφικής και ισότιμης συμβίωσης με τον Ελληνικό λαό. Πρώτοι που αναπτύσσουν απελευθερωτική αντιφασιστική δράση είναι νέοι Σλαυομακεδόνες από το Καλοχώρι, Δενδροχώρι, Λεύκη, Νεστόρι, Κρανοχώρι. Συλλαμβάνονται απ’ την ιταλική Καραμπινερία πάνω από 200 και στέλνονται στις φυλακές Αβέρωφ της Αθήνας, στις φυλακές Θεσσαλικών πόλεων. Έτσι τα πρώτα θύματα στην Καστοριά είναι Σλαυομακεδόνες. Οι Βούλγαροι φασίστες με τη βία και στα καμποχώρια όπλισαν 500 Σλαυομακεδόνες διαλεγμένους του σχοινιού του παλουκιού. Αυτοί οι λίγοι κομιτατζήδες δεν ήταν τίποτε διάφορο απ’ τους δικούς μας Πούληδες και ταγματασφαλήτες, ούτε αγριώτεροι ούτε και περισσότεροι σε αναλογία. Οι κομιτατζήδες δεν είχαν τίποτε κοινό με το σλαυομακεδόνικο λαό, όπως και οι ταγματασφαλήτες με τον ελληνικό. Απόδειξη: Στην περιφέρεια Καστοριάς τα περισσότερα χωριά που κάηκαν απ’ τους Ιταλούς και Κομιτατζήδες ήσαν σλαυομακεδόνικα. Νεστόρι, Τσούκα, Αγία Άννα, Στενά, Ομορφοκκλησιά, Υψηλό κλπ. Είναι σλαυομακεδόνικα χωριά που ανέδειξαν ήρωες στην αντίσταση. Τα παιδιά τους σε κοινόν αγώνα με τα παιδιά ελληνικού λαού διέλυσαν τους κομιτατζήδες κι ελευθέρωσαν ??????(ΛΕΙΠΟΥΝ ΠΙΘΑΝΟΝ ΛΙΓΕΣ ΣΕΙΡΕΣ) …..της φωτογραφίας του γυιού του αξιωματικού στον Ρουμανικό στρατό που πολεμούσε τους Ρώσους για την εξασφάλιση της «Εύνοιας» των κατακτητών. Εμείς οι πρόσφυγες πιάνουμε τη μύτη μας όταν ο Ηλιάδης μιλάει για πατριωτισμό. Νομίζει ότι θα ξαναβγεί Βουλευτής με την εμπαθή πολεμική κατά των Σλαυομακεδόνων και ξεχνά ότι υπερασπίστηκε στο Δικαστήριο τον δοσίλογο σλαβομακεδόνα Σέκρο. Μήπως στην πολιτική του στέκουν με τους «ημετέρους» οι δοσίλογοι Σλαυομακεδόνες; Οι έλληνες αγρότες πρόσφυγες σκάβουν παράπλευρα προς τους σλαυομακεδόνες τα χωράφια τους κι απολαμβάνουν από κοινού τις στερήσεις, την ξυπολυσιά, την αθλιότητα. Το αίμα που έχυσαν μαζύ στην κατοχή, ο ιδρώτας που χύνουν κάθε μέρα στο χωράφι τους ενώνουν κάθε μέρα και περισσότερο, τους ενώνουν στον κοινό αγώνα για τη Δημοκρατία που την έθαψαν οι φασίστες, για την αδελφική και ισότιμη συμβίωση μέσα στην ελληνική επικράτεια. Ο στείρος σωβινισμός, το κήρυγμα του εξωλοθρεμού από τα φασιστικά χείλη είναι εθνικά επιζήμιος, ανεδαφικός, δηλητηριώδης και ανίκανος να διαλύσει μιαν ιστορική πραγματικότητα να διαλύσει δεσμούς αποχτημένους με μια τόση πολύγχρονη συμβίωση. Ένας πρόσφυγας από την Καστοριά

(Εφημ.«Ενότητα», 15-5-1947)

About furdenkommunismus (524 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: