τελευταία νέα σε τίτλους

Arno Philippsthal: Ο γερμανοεβραίος γιατρός που δολοφονήθηκε με βασανιστήρια από τα S.A

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,372 other followers

Πριν από 88 χρόνια στις 3 Απρίλη 1933, ο γερμανοεβραίος γιατρός Arno Philippsthal υπέκυψε στα βασανιστήρια από την S.A στο ιατρείο για κρατουμένους στο κρατικό νοσοκομείο της αστυνομίας στην οδό Scharnhorststraßee. Μετά το τέλος του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο Arno Philippsthal μετακόμισε και άνοιξε ιατρείο στο προάστιο Biesdorf του Βερολίνου, στην οδό Marzahner Str. 10 (σήμερα Oberfeldstr.), Υπολόγιζε το κόστος των επισκέψεων στο ιατρείο του ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των ασθενών του (εν μέρει αρκετούς τους δεχόταν δωρεάν). Με τη δεύτερη σύζυγό του μετακόμισε στο Königsstraßee (τώρα Otto-Nagel Straßee) στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και άνοιξε τη δική του κλινική στην Auguststr. 7 (σήμερα Kulmsestr. 16). Τον Μάρτιο του 1933, ο τοπικός Τύπος του Biesdorfer υπέβαλε ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον του γιατρού και στις 21 Μαρτίου, η SA τον συνέλαβε στο ιατρείο του χωρίς αιτιολόγηση και κανένα ένταλμα. Μετά από βασανιστήρια σοβαρά τραυματισμένος εισήχθη στο νοσοκομείο και εκεί συνελήφθη ξανά στις 26 Μαρτίου. Ύστερα από τον θάνατο του, ο Δρ Arno Philippsthal θάφτηκε στο νεκροταφείο του Weißensee.

Η αναμνηστική πλάκα για τον Arno Philippsthal

O Arno Philippsthal παρακολούθησε το γυμνάσιο στο Bernburg και σπούδασε ιατρική στο Μόναχο και το Βερολίνο από το 1907 έως το 1912. Μετά την άδεια που έλαβε για να ασκήσει ιατρική το 1913, δούλεψε στο Rogasen (επαρχία Posen). Το 1916 παντρεύτηκε την Εύα, που ήταν επίσης εβραϊκής καταγωγής. Από το 1914 έως το 1918 ο Arno Philippsthal συμμετείχε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως στρατιωτικός γιατρός. Μετά τον πόλεμο, μετακόμισε στο Βερολίνο και εγκαταστάθηκε στο τότε προάστιο του Biesdorf, στην Oberfeldstraße 10. Η κοινωνική του δέσμευση αποδείχθηκε επίσης από το γεγονός ότι προσαρμόζει τις αμοιβές του στις οικονομικές δυνατότητες των ασθενών του. Αφού ο πρώτος γάμος του απέτυχε το 1924, παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του Φρίντα, η οποία δεν είχε εβραϊκή καταγωγή, το 1927.

Από το 2000, ένα νοσοκομείο στο Βερολίνο ονομάζεται Dr. Arno Philippsthal στη περιοχή του Biesdorf, όπου τοποθετήθηκε και μια αναμνηστική πέτρα στη μνήμη του. Ο παρακείμενος δρόμος μετονομάστηκε σε Arno-Philippsthal-Straße το 2002. Υπάρχει επίσης μια αναμνηστική πινακίδα με το όνομα του στο σπίτι του στην Oberfeldstraße.

πηγές στα γερμανικά

https://www.gedenkort-papestrasse.de/arno-philippsthal.html

https://www.berlin.de/ba-marzahn-hellersdorf/aktuelles/pressemitteilungen/2003/pressemitteilung.276988.php

Lea Fink PhD candidate in Philosophy/ historical city guide in Berlin https://www.facebook.com/profile.php?id=100013161492208

About furdenkommunismus (362 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: