τελευταία άρθρα σε τίτλους

«Ενάντια στη Λήθη #65» Όταν κάποιοι ενοχλούνται από μια προκήρυξη ενάντια στην καταστολή. Μια απάντηση στην επιτροπή αγώνα στο Δήμο Ευρώτα

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

Ο εξοργισμένος εκδηλώνεται πάντοτε σαν ο αρχισυμμορίτης του εαυτού του, που προστάζει στο ασυνείδητό του να δρα χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ τα μάτια του λάμπουν από την ικανοποίηση ότι μιλάει στο όνομα των πολλών, που δεν είναι παρά ο ίδιος. Όσο περισσότερο κάποιος στηρίζει την υπόθεση της επιθετικότητάς του μόνο στις δικές του δυνάμεις, τόσο τελειότερα αντιπροσωπεύει την καταπιεστική αρχή της κοινωνίας. Υπό αυτή την έννοια, περισσότερο ίσως απότι υπό οποιαδήποτε άλλη, ισχύει η πρόταση ότι το πιο ατομικό είναι το πιο γενικό.

Theodor Adorno Minima Moralia, σσ. 115-6 [1]

Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη, από την πρώτη στιγμή που πληροφορηθήκαμε για το εργοστάσιο σκουπιδιών, ένα έργο που δρομολογήθηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις, τα τοπικά, περιφερειακά και κεντρικά συμφέροντα κύκλων του ελληνικού κεφαλαίου, σταθήκαμε στο πλευρό όσων αποφάσισαν να αντισταθούν σε αυτό. Αυτή μας η απόφαση ήταν μια συνειδητή επιλογή γιατί γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι ικανό να προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή με κύρια θύματα, τα ίδια όπως πάντα: τα φτωχά στρώματα της εργατικής τάξης. Είτε είναι εκείνα τα στρώματα της εργατικής τάξης με ελληνική ταυτότητα, είτε εκείνα χωρίς.

Το έργο αυτό, όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα κείμενα μας, θα είναι πραγματικά μια ταφόπλακα για το περιβάλλον, εφόσον δεν τηρεί καμιά από τις προϋποθέσεις, ούτε καν αυτές που ορίζει η ίδια η Ε.Ε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα τέτοιο σκουπιδοεργοστάσιο θα μολύνει ακόμα περισσότερο τα ήδη μολυσμένα νερά του Ευρώτα, όπως και το υπέδαφος του υδροφόρου ορίζοντα με ανυπολόγιστες συνέπειες. Γιαυτό το λόγο και εμείς, ασχέτως τις διαφωνίες που πάντα θα υπάρχουν, καλέσαμε για ένα πλατύ ενιαίο μέτωπο (εκτός τους φασίστες) με ένα μόνο κεντρικό αίτημα: Να μην περάσει το έργο. Βέβαια αυτό το κίνημα δεν έχει πάρει την μαζικότητα που πρέπει με ευθύνη τις πολιτικές επιλογές κάποιων.

Από θέση αρχής είμαστε ενάντια στην καταστολή και την κρατική τρομοκρατία κάθε μορφής. Είμαστε λοιπόν αλληλέγγυοι-ες στους 3 συλληφθέντες της τελευταίας αφισοκόλλησης της επιτροπής, ασχέτως της πολιτικής τους τοποθέτησης, από την στιγμή δηλαδή που δεν είναι νεοναζί και έλληνες φασίστες οποιαδήποτε είδους. Αυτά τα υπογραμμίζουμε για να είμαστε ξεκάθαροι σε σχέση με τις δικές μας επιλογές, γιατί όπως είδαμε τις τελευταίες μέρες, η λάσπη, οι ρουφιανιές και οι στοχοποιητικές πρακτικές είναι «παλιά μου τέχνη κόσκινο» για κάποιους στη Σκάλα Λακωνίας. Δεν είχαμε σκοπό να ασχοληθούμε με το ζήτημα άμεσα, εάν αυτοί οι άνθρωποι της επιτροπής δεν έκαναν κακό στον κοινό στόχο που είναι να μην περάσει το έργο. Γιατί ειλικρινά τέτοιοι άνθρωποι μόνο κακό κάνουν σε αυτήν την υπόθεση.

Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη ύστερα από απόφαση της συνέλευσης της, αποφάσισε να κατέβει και στις δύο συγκεντρώσεις που καλέστηκαν από την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δήμου Ευρώτα. Η πρώτη έγινε στις 20 Μαρτίου [2] και είχε θέμα: (υποτίθεται) την αστυνομική βία και τον αυταρχισμό της κυβερνητικής πολιτικής. Βέβαια αντί για κρατική καταστολή κλπ, ακούστηκαν τραγικά πράγματα του τύπου: η αστυνομία να είναι κοντά στους πολίτες και βέβαια σιγή ιχθύος για απελάσεις ή βασανισμούς στη ΓΑΔΑ. Η δεύτερη έγινε στις 14 Απρίλη με κεντρικό θέμα: την δίωξη 3 μελών της επιτροπής που συνελήφθησαν από την αστυνομία για αφισοκόλληση ύστερα από υπόδειξη παραγόντων του δήμου. Πιστεύουμε ότι οι συλλήψεις αυτές είναι μια σοβαρή εξέλιξη γιατί το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος και οι μηχανισμοί του ξεκαθαρίζουν ότι στο στόχαστρο του κατασταλτικού μηχανισμού (τοπικού ή μη) είναι οποιαδήποτε φωνή ενοχλεί και φυσικά όχι μόνο του μηχανισμού ενός μικροαστικού κοινοβουλευτικού κόμματος που δίνει κάθε μέρα «εξετάσεις» για την «αστική νομιμότητα του», όπως έγινε άλλωστε και στις δύο συγκεντρώσεις στη Πλατεία Πηγών που οι διοργανωτές πήραν άδεια από την αστυνομία νομιμοποιώντας στη πράξη το νόμο έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ για τις συγκεντρώσεις και διαδηλωσεις.

Στόχος διαχρονικά είναι αυτοί-ές που το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του χωρίς κανένα πολιτικό κόστος ή ενδοιασμό αποκαλεί «ακραίες ομάδες». Στο στόχαστρο μπαίνει το ευρύτερο ανταγωνιστικό και κομμουνιστικό κίνημα, όσοι-ες δημιουργούν ανατρεπτικές εστίες αντίστασης και εργαστήρια παραγωγής θεωρίας και πράξης. Από τις γειτονιές, τις κωμοπόλεις, τις συνοικίες και όλους τους χώρους δουλειάς. Όπου δηλαδή υπάρχει και αναπνέει το σύγχρονο προλεταριάτο 

Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της στην περιοχή, κυκλοφόρησε ένα κείμενο – προκήρυξη με τίτλο: Για μια γενική πολιτική ανυπακοή ενάντια στα μέτρα του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους. Το κείμενο αυτό επιχειρεί από την δική μας σκοπιά να προσεγγίσει τα ζητήματα της καταστολής και της συγκεκριμένης φάσης της καπιταλιστικής κρίσης. Το κείμενο αυτό το μοιράζει η συνέλευση μας όλες τις προηγούμενες εβδομάδες στη πόλη. Με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να το μοιράσουμε και στη συγκέντρωση που καλέστηκε στην πλατεία πηγών στις 14 Απρίλη. Αυτό φαίνεται ότι ήταν αρκετό για να ενοχλήσει τον μικροαστικό συρφετό που κατέβηκε στην πλατεία, καθώς και τους νεοναζί φίλους τους που έδωσαν το παρόν χωρίς καμία αντίδραση από την επιτροπή αγώνα κατοίκων. Το να βλέπεις φίλους και οπαδούς των δολοφόνων της χρυσής αυγής δίπλα σε μέλη του ΚΚΕ (στο όνομα της πατριωτικής εθνικής ενότητας) είναι βέβαια ιδιαίτερα θλιβερό αλλά δεν σταματά μόνο εκεί. Η Επιτροπή Αγώνα Δήμου Ευρώτα μας θεώρησε τελικά πολύ επικινδύνους-ες , αλλιώς δεν εξηγείται η κάψα ενός μέλους της για να γράψει ανακοίνωση στο facebook όπου τελείωνε με αυτή την παράγραφο: Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε πρός αποφυγείν παρεξηγήσεως ότι κάποια φυλλάδια που μοιράστηκαν στην πλατεία (από συλλογικότητα του αναρχικού χώρου) και δεν φέρουν πάνω τον Τίτλο ¨Επιτροπή αγώνα κατοίκων » ΔΕΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ. [3]

Διαβάζοντας το, οι φίλοι-ες της συλλογικότητάς μας καταλαβαίνουν άνετα τι έχει γίνει εδώ. Ας προσπεράσουμε το γεγονός ότι δείχνει το πολιτικό επίπεδο και την «μόρφωση» του κνίτη που έγραψε την ανακοίνωση, όπου αποκαλεί την ΑΠΕΛ «αναρχική συλλογικότητα» (όχι ότι θα είχαμε πρόβλημα με αυτήν την ταυτότητα αν την ασπαζόμασταν και όχι ότι δεν σεβόμαστε τους αναρχικούς-ες φίλους-ες μας). Εάν λοιπόν δεν είναι απλά και μόνο άσχετος ο τύπος που έγραψε την ανακοίνωση, τότε ακολουθεί στοχοποιητικές μεθόδους ενός κοινού ρουφιάνου, πρακτικές γνώριμες στους παλιότερους-ες που έχουμε στοχοποιηθεί για την αντιφασιστική μας δράση στη περιοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ στη Λακωνία ακολουθεί αντίστοιχες μεθόδους και αυτό γιατί δεν ανέχεται την ύπαρξη καμιάς άλλης συλλογικότητας με κομμουνιστική ταυτότητα. Έτσι λοιπόν τον ενόχλησε τον κύριο που έγραψε την ανακοίνωση και τους άλλους «εργολάβους» της επιτροπής, ότι μια κομμουνιστική συλλογικότητα, με 11 χρόνια παρουσίας στη Σκάλα Λακωνίας, μοίρασε μια προκήρυξη στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Την ίδια στιγμή δεν τους ενόχλησε η παρουσία των φασιστών της χρυσής αυγής στην πλατεία.

Αλήθεια ποιον ενόχλησε μια ανακοίνωση – προκήρυξη ενάντια στη καταστολή και γιατί; Μήπως γιατί κάποιοι δεν μπορούν καν να απαντήσουν; ή μήπως γιατί έχουν περάσει στην απέναντι όχθη των βολεμένων, ενσωματωμένοι-ες στον εθνικό κορμό;

Η προκήρυξη μας βάζει μια γενική ανάλυση της κατάστασης, σύντομη και γραμμένη με απλό τρόπο που θα μπορούσε να συμφωνεί κάλλιστα μεγάλο κομμάτι του αριστερού κόσμου στην περιοχή. Ο κύριος αυτός όμως, έτρεξε αμέσως να διαβεβαιώσει ότι δεν αντιπροσωπεύει την επιτροπή ένα κείμενο που μέσα σε άλλα έκανε λόγο για βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ μετά τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και τις εξεγέρσεις στις Ευρωπαϊκές μητροπόλεις που έχει προκαλέσει η καπιταλιστική κρίση και η εξαθλίωση.

Κάπως έτσι ξεκίνησε λοιπόν και ένας ωραίος, ζουμερός διαδικτυακός διάλογος που λέει πάρα πολλά. Κάτω από την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, ένας φασίστας που ήταν στη συγκέντρωση ανέφερε ότι δεν είχαμε δικαίωμα, εμείς οι «αναρχοάπλυτοι», να μολύνουμε την συγκέντρωση στη πλατεία. Θα περίμενε κανείς να σβηστεί το σχόλιο του αμέσως από τους διαχειριστές. Αντί αυτού όμως ξεκίνησε διάλογος οπαδών του ΚΚΕ με οπαδούς της Χ.Α πάντα για το καλό του «αγώνα» και του χωριού. Έτσι στο ένα σχόλιο μας κατηγόρησαν ότι μολύνουμε και στο άλλο ότι παίζουμε «διασπαστικό ρόλο» και μάλιστα στηριζόμενο σε ψέματα, ότι δηλαδή μοιράσαμε και φύγαμε, ενώ εμείς, και καμιά 10αριά ακόμα φίλοι-ες μας, καθόμασταν σε συγκεκριμένο σημείο της πλατείας και μάλιστα πολύ περισσότερο χρόνο από την διάρκεια της εκδήλωσης. Θίχτηκαν κάποιοι-ες με την παρέμβαση μας. Φοβήθηκαν μην ενοχληθούν οι οπαδοί των μαχαιροβγαλτών και δεν κατεβαίνουν πια στις συγκεντρώσεις. Χέρι, χέρι η «Εθνική Λαϊκή Κοινότητα» για το «καλό του τόπου». Όλοι οι καλοί χωράνε: αριστεροί, χρυσαυγίτες, πασόκοι κοκ. Αρκεί βέβαια να μην είναι μετανάστες, κομμουνιστές-τριες και «αναρχοάπλυτοι». Απέναντι λοιπόν σε αυτό το σκουπιδαριό της ιστορίας ευχαρίστως να παίξουμε «διασπαστικό ρόλο», εμείς οι κομμουνιστές-τριες και οι αντιφασίστες-τριες στη Σκάλα Λακωνίας. Ειδάλλως δεν καταλαβαίνουμε πως παίζει «διασπαστικό ρόλο» (και απέναντι σε ποιους;) ένα κείμενο που μοιράστηκε σε μια ανοιχτή συγκέντρωση ενάντια στην καταστολή του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους απέναντι σε όσους-ες αγωνίζονται. Κάποιοι-ες φαίνεται ότι έχουν διαλέξει λάθος στρατόπεδο, καθώς φαίνεται επίσης ότι θεωρούν την ενασχόληση με τα κοινά τσιφλίκι τους. Θα τους κοπεί όμως ο βήχας στη πράξη.

Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη θεωρεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια πλατιά αμεσο-δημοκρατική συνελευσιακή διαδικασία των κατοίκων ενάντια στο έργο που απειλεί τις ζωές όλων μας. Να απομονώσουμε στη πράξη όσους καπηλεύονται έναν αγώνα που μας αφορά άμεσα. Να μην τους αφήσουμε να τον οδηγήσουν στην ήττα. Καλούμε επίσης όλους-ες να παρευρεθούν στην τοποθεσία του έργου, εφόσον επιχειρήσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες. Να γίνουμε ένα ανθρώπινο οδόφραγμα απέναντι στα σχέδια του ελληνικού κεφαλαίου. Ξεκαθαρίζουμε ότι τέτοιου είδους στοχοποιητικές πρακτικές δεν μας φοβίζουν από όπου και αν προέρχονται. Η μαχητική αντιφασιστική  δράση θα συνεχιστεί.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ενάντια στη Λήθη – Κομμουνιστές-τριες με μνήμη & αντιφασίστες-τριες.

 

Σημειώσεις

[1] Thedor W, Adorno: Minima Moralia, Στοχασμοί μέσα από τη φθαρμένη ζωή. Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2000

[2] Για την συγκέντρωση αυτή θα ακολουθήσει νέο αναλυτικό κείμενο της ΑΠΕΛ.

[3] Ολόκληρη η ανακοίνωση της επιτροπής εδώ: https://www.facebook.com/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CE%91%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B1-%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%95%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B1-254817785337214

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: