τελευταία άρθρα σε τίτλους

Για τα 76 χρόνια από την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. 9 Μάη 1945

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,844 other subscribers

76 χρόνια πριν, στις 9 Μαη 1945, η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία συνθηκολογεί άνευ όρων. Ήδη από τις 30 Απρίλη 1945 η Κόκκινη Σημαία κυμάτιζε στο Βερολίνο

Καλούμαστε και φέτος να εκπληρώσουμε ένα ιστορικό καθήκον μνήμης για τα εκατομμύρια των θυμάτων που άφησε πίσω του ο ναζισμός και ο β’ παγκόσμιος πόλεμος. Δεν πρέπει ούτε μια στιγμή να ξεχνάμε όλους-ες που έδωσαν ένα τιτάνιο αγώνα ενάντια στον ναζισμό: από τον Κόκκινο Στρατό, τους συμμάχους μέχρι τα παρτιζάνικα σώματα σε πολλές γωνιές της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα. Το μέτωπο της ιστορίας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σήμερα που οι “σειρήνες” του ιστορικού ρεβιζιονισμού ασκούν τεράστια επιρροή στη κοινή γνώμη. Δεν ξεχνάμε ότι η Ε.Ε επιχειρεί με κάθε τρόπο να εξισώσει την ΕΣΣΔ που σήκωσε το μεγάλο βάρος του πολέμου με την ναζιστική Γερμανία. Δεν ξεχνάμε ότι κάθε καπιταλιστικό κράτος ενσωματώνει την 9η Μάη και την Αντιφασιστική Νίκη στο δικό του εθνικό αφήγημα.

Η υπεράσπιση της ιστορίας είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και μας αφορά όλους-ες. Να μην την αφήσουμε την αντιφασιστική μνήμη έρμαιο σε όλους αυτούς που εμφανίζονται σήμερα ως οι «υπερασπιστές της ανθρωπότητας» από τους «ολοκληρωτισμούς» στοχοποιώντας κύρια το «εμμενές φάντασμα του κομμουνισμού». Αυτούς που υποκριτικά παρουσιάζουν την νεοφιλελεύθερη αστική δημοκρατία της αγοράς ως την μόνη εγγύηση για την ειρήνη και την ευημερία της ανθρωπότητας. Αλλά και από όλους εκείνους τους εθνο-αντιιμπεριαλιστές, φερέφωνα της ρωσικής πολιτικής που παρουσιάζονται σήμερα ως αντιφασίστες υπερασπιζόμενοι κρατικά συμφέροντα.

Η πανδημία του κορωνοϊού, η αναβίωση φασιστικών κινημάτων τα τελευταία χρόνια, η αύξηση ελέγχου και επιτήρησης στα εθνικά κράτη, αλλά και οι ιαχές του πολέμου και του μιλιταρισμού στη Μεσόγειο και την Κριμαία, κάνουν ορατό τον κίνδυνο μιας γενικευμένης κρίσης με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η 9η Μάη θα μας θυμίζει πάντα:

• Την μαζική εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας, τις εξεγέρσεις κρατουμένων στο Άουσβιτς και στο Νταχάου.
• Τις μάχες που έδωσε ο Κόκκινος Στρατός και τα παρτιζάνικα κινήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη
• Την κατάρριψη του αντισημιτικού ιδεολογήματος ότι οι Εβραίοι δεν αντιστάθηκαν ενάντια στον ναζισμό και την εξόντωση, αλλά και την υπενθύμιση της ανάγκης ενός κράτους καταφυγίου για τον απανταχού εβραϊσμό

Σε μια εποχή που ο φασισμός αναβιώνει με διάφορους τρόπους εντός της εξελισσόμενης καπιταλιστικής κρίσης, η 9η του Μάη μας υπενθυμίζει ότι το δίλημμα πια είναι Κομμουνισμός ή το τέλος της ανθρωπότητας.

Κομμουνιστές-τριες με μνήμη

About furdenkommunismus (857 Articles)
για τον κομμουνισμό

1 Comment on Για τα 76 χρόνια από την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. 9 Μάη 1945

  1. Reblogged this on rotenotes.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: