τελευταία άρθρα σε τίτλους

5 Ιούνη 1967: Ξεκινάει ο πόλεμος των Έξι Ημερών

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,525 other followers

5 Ιούνη το 1967: Αρχίζει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών (γνωστός και ως αραβοϊσραηλινός πόλεμος του 1967 ή τρίτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος), ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μία πλευρά, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία από την άλλη. Έναν πόλεμο που τον ξεκίνησε το Ισραήλ με τέσσερα γειτονικά αραβικά κράτη (επιτέθηκε και σε βάση στο Ιράκ) και κατέληξε με ολοκληρωτική και ταχύτατη νίκη του Ισραήλ, πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα. Σημείο καμπής για τη διολίσθηση προς την έκρηξη του πολέμου αποτέλεσε το νέο πραξικόπημα που έλαβε χώρα στη Συρία τον Φεβρουάριο του 1966. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, Συρία και Αίγυπτος υπογράφουν αμυντική συμφωνία βάσει της οποίας η μια θα προσέτρεχε σε βοήθεια της άλλης, σε περίπτωση επίθεσης τρίτου. Τον Μάιο του 1967 η Αίγυπτος διώχνει τις δυνάμεις του Ο.Η.Ε. από τη χερσόνησο του Σινά −οι οποίες στάθμευαν εκεί από το 1957 δημιουργώντας μια νεκρή ειρηνευτική ζώνη. Στη συνέχεια η Αίγυπτος παρατάσσει στρατό και άρματα στα σύνορα και κλείνει τα στενά του Τιράν, στον κόλπο της Άκαμπα, σε όλα τα πλοία που φέρουν ισραηλινή σημαία. Στις 5 Ιουνίου 1967 το Ισραήλ εξαπολύει αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον των αεροπορικών δυνάμεων της Αιγύπτου, φοβούμενο άμεση εισβολή από την Αίγυπτο.

Η υπεροχή του Ισραήλ στον αέρα (κατέστρεψε τα περισσότερα αιγυπτιακά αεροσκάφη) υπήρξε το καθοριστικό ισραηλινό όπλο. Στις 10 του μήνα ο πόλεμος τελειώνει με θρίαμβο των Ισραηλινών επί των αραβικών γειτονικών του χωρών. Στο τέλος του πολέμου το Ισραήλ είχε κερδίσει τον έλεγχο της ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Λωρίδας της Γάζας, της Δυτικής Όχθης, των υψιπέδων του Γκολάν και της χερσονήσου του Σινά. Το ανατολικό τμήμα της πόλης της Ιερουσαλήμ (όπου βρίσκεται το Τείχος των Δακρύων) τίθεται κάτω από τον έλεγχο των Ισραηλινών, που το απέσπασαν από την Ιορδανία, και σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η διοικητική απορρόφησή του. Οι ανακατατάξεις αυτές επηρέασαν σημαντικά τη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής και άλλαξαν ριζικά τον χάρτη.

πηγή: ΙΚΑ

About furdenkommunismus (702 Articles)
για τον κομμουνισμό

5 Comments on 5 Ιούνη 1967: Ξεκινάει ο πόλεμος των Έξι Ημερών

 1. το κεφάλαιο δομικά είναι πόλεμος, με έναν ομόλογο τρόπο προς την ταξική πάλη, ή μπορεί να ειπωθεί ότι το κεφάλαιο όπως αναπτύσσει την φαινομενολογία του στην πραγμότητα, είναι προϊόν αυτής της ταξικής πάλης η οποία έρχεται από το μέλλον

  με την νίκη

  Liked by 1 person

 2. Η Ελλάδα τι στάση κράτησε τότε, έπαιξε κάποιο ρόλο ή δεν αξίζει καμία αναφορά? Θα άξιζε εάν είχε πει Ναί! Κρίμα, ε?

  Liked by 1 person

 3. η εργατική τάξη των ελληνικών και ελλαδικών εδαφών ήταν στην σωστή πλευρά του οδοφράγματος, το ίδιο κι η λαϊκή πλειοψηφία.

  από την άλλη αυτή η υποκρυπτόμενη τάση υποστασιοποίησης/προσωποποίησης χωρών είναι χαρακτηριστικό του ρομαντικού εθνικισμού.

  επομένως ανήκεις στους χαμένους του εν λόγω πολέμου.

  υγ. πήγαινε, παίξε αλλού, … μην σε βρει καμιά … αδέσποτη

  Liked by 1 person

  • Επί μισό αιώνα τώρα η λαϊκή πλειοψηφία που επικαλείσαι φέρνει στην εξουσία τους καταστροφικούς όμοιούς της.

   Η πρώτη μέριμνα της Πολιτείας έπρεπε αυτονόητα να είναι η συνταγματική προστασία του τελευταίου άεργου πολίτη, εξασφαλίζοντας του ένα βασικό μισθό επιβίωσης, δωρεάν περίθαλψη, παιδεία και άλλες ζωτικές κοινωνικές παροχές, ώστε να μην εξαρτάται από τις δεδομένες αυθαιρεσίες και εκβιασμούς του κάθε εργοδότη και τότε θα μπορούσε ήρεμα να επιλέξει τη δουλειά που του ταιριάζει κι όχι να παγιδεύεται σε δουλειές ανάγκης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, απεχθείς εργασίες όπως αυτή του οδοκαθαριστή θα πληρώνονταν κατ ανάγκη καλά.

   Αυτά όμως απαιτούν υψηλούς τακτικούς φόρους που η λαϊκή πλειοψηφία -οι πλατειές λαϊκές μάζες των ψηφοφόρων- δεν θέλει με κανένα τρόπο να πληρώνει, γι αυτό εκλέγουν πάντα κυβερνήσεις που δεν θα τους δυσαρεστήσουν ποτέ σε αυτό το θέμα -κακά κριτήρια κακές κυβερνήσεις. Η λαϊκή πλειοψηφία λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο από υποκριτές που έχουν μοιραστεί σε δεξιούς που θέλουν να πιστεύουν ότι οι κάτοικοι της χώρας είναι Έλληνες (ενώ είναι απλά ελληνόφωνοι ξένοι εδώ και πάνω από χίλιαπεντακόσια χρόνια) και σε εκείνους που νομίζουν ότι με πορείες και σημαίες θα επηρεάσουν την κάθε κυβέρνηση που όμως έχει εκλεγεί “δημοκρατικά” από έναν ανάλγητο λαό ακριβώς για να κάνει τα αντίθετα.

   Αυτό συμβαίνει επειδή σε αυτό το λαό δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή, ο καθένας κοιτάζει το τομάρι του. Ως εκ τούτου, η αχαλίνωτη δημοκρατία είναι βλαπτική για το σύνολο και πρέπει να περιοριστεί δραστικά πριν η χώρα καταστραφεί. Μια ευσυνείδητη κυβέρνηση που θα έκανε αυτο που πρέπει παρά το τι ο όχλος θέλει, μπορεί να βρεθεί στην εξουσία μόνο με πραξικόπημα. Ένας δικτάτορας σαν τον Λουκασένκο δεν θα με χάλαγε καθόλου.

   Liked by 1 person

 4. ντάξει, γενικά, και η δική μου σύλληψη η δικτατορία του προλεταριάτου είναι, αλλά μην το προσωποποιείς ως χαρισματική προσωπικότητα

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: