τελευταία νέα σε τίτλους

Karl Gorath: Ένας Γερμανός νοσοκόμος επιζώντας του Άουσβιτς

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,706 other followers

Σαν σήμερα, στις 11 Ιουνίου 1943, ο Karl Gorath, ένας 20χρονος ομοφυλόφιλος Γερμανός νοσοκόμος, εκτοπίστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Είχε συλληφθεί για πρώτη φορά για ομοφυλοφιλία μετά από καταγγελία ενός ζηλιάρη εραστή το 1939 και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης.

Μετά την αποφυλάκισή του στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Neuengamme, όπου υποχρεώθηκε να φοράει ένα ροζ τρίγωνο που σήμαινε τους ΛΟΑΤ+ κρατούμενους. Εργαζόμενος στο υγειονομικό τμήμα του στρατοπέδου, μαζί με κάποιους συντρόφους του προσπάθησε να περάσει λαθραία τρόφιμα σε Ρώσους κρατούμενους, οι οποίοι λιμοκτονούσαν μέχρι θανάτου. Το σχέδιό τους ανακαλύφθηκε από τους Ναζί, οι οποίοι στη συνέχεια καταδίκασαν τον Γκόραθ σε μεταφορά στο Άουσβιτς ως εγκληματία και πολιτικό κρατούμενο, που θα χαρακτηριζόταν με κόκκινο τρίγωνο.

Παρά το γεγονός ότι προσβλήθηκε από δυσεντερία, κατάφερε να επιβιώσει από τον πόλεμο και απελευθερώθηκε το 1945. Αλλά μέσα σε λίγους μήνες συνελήφθη ξανά από τις δυτικογερμανικές αρχές, οι οποίες είχαν διατηρήσει ανέπαφους τους ομοφοβικούς ναζιστικούς νόμους. Την υπόθεσή του επέβλεψε ο ίδιος δικαστής, ο οποίος τον υποδέχτηκε με τις λέξεις “Είσαι ήδη πάλι εδώ!” και του επέβαλε τη μέγιστη ποινή των πέντε ετών. Ο δικηγόρος του ζήτησε να συνυπολογιστεί ο χρόνος που υπηρέτησε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε.

Μετά την αποφυλάκισή του, λόγω των καταδικών του, δεν μπορούσε να βρει δουλειά για μια δεκαετία. Και όταν ήρθε η ώρα να πάρει τη σύνταξή του, τα χρόνια που ήταν έγκλειστος σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αφαιρέθηκαν από το επίδομά του, όπως και τα επιδόματα ανεργίας.

Πέθανε το 2003, χωρίς ποτέ να λάβει αποζημίωση για τη μεταχείρισή του, σε αντίθεση με κάποιους άλλους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

πηγή: working class history

About furdenkommunismus (450 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: