τελευταία νέα σε τίτλους

15 Ιουνίου 1974: Ο Kevin Gately πέφτει νεκρός μετά από συγκρούσεις αντιφασιστών με την αστυνομία στο Λονδίνο

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,875 other followers

15 Ιουνίου 1974: Ο Kevin Gately, ένας εικοσάχρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου Warwick, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά του φασιστικού Εθνικού Μετώπου στην πλατεία Red Lion του Λονδίνου.

Το NF είχε προγραμματίσει μια συγκέντρωση στο Conway Hall με τίτλο “Σταματήστε τη μετανάστευση – ξεκινήστε τον επαναπατρισμό”. Υπήρξε μια μεγάλη αντιδιαδήλωση, καθώς και μια μικρότερη ομάδα αντιφασιστών που απέκλεισε τις πόρτες της αίθουσας σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη διεξαγωγή της συνάντησης.

Οι αντιρατσιστές διαδηλωτές δέχτηκαν στη συνέχεια επίθεση από την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης της διαβόητα βίαιης Ειδικής Ομάδας Περιπολίας. Μετά από 15 λεπτά συγκρούσεων ο Gately, φοιτητής μαθηματικών ιρλανδικής καταγωγής, βρέθηκε πεσμένος στο έδαφος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι δεν είχε σωματικά τραύματα, αλλά η ανάκριση διαπίστωσε ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από εγκεφαλική αιμορραγία μετά από χτύπημα στο κεφάλι από αμβλύ όργανο. Συναγωνιστές του κατηγόρησαν την αστυνομία για δολοφονία και αρκετές εφημερίδες ισχυρίστηκαν ότι ο θάνατός του ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα χτυπήματος από γκλομπ που χρησιμοποιούσε έφιππος αστυνομικός.

Μια επίσημη έρευνα για τον θάνατο του Gately από τον λόρδο Scarman αθώωσε πλήρως την αστυνομία και αντ’ αυτού επέρριψε την ευθύνη για τον θάνατο κυρίως σε μια αριστερή οργάνωση, τη Διεθνή Μαρξιστική Ομάδα, η οποία ηγήθηκε του αποκλεισμού του Conway Hall. Η απόπειρα αποκλεισμού καταδικάστηκε επίσης από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο επέκρινε τις “τυχοδιωκτικές τακτικές μιας μειοψηφίας”.

Στον απόηχο του θανάτου, του πρώτου σε διαδήλωση στην ηπειρωτική Βρετανία από το 1919, η υποστήριξη για τον μαχητικό αντιφασισμό αυξήθηκε.

πηγή: working class history

About furdenkommunismus (493 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: