τελευταία άρθρα σε τίτλους

H μάχη του Orgreave μεταξύ μεταλλωρύχων και αστυνομίας στη Βρετανία

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,845 other subscribers

Σαν σήμερα, στις 18 Ιουνίου 1984, απεργοί εργάτες της Εθνικής Ένωσης Μεταλλωρύχων στη Βρετανία δέχθηκαν επίθεση από 6.000 αστυνομικούς στη μάχη του Orgreave. Η βρετανική κυβέρνηση ήθελε να κλείσει 20 ανθρακωρυχεία και να απολύσει 20.000 εργαζόμενους. Η απεργία που προέκυψε από την NUM ήταν η μεγαλύτερη απεργία στη Βρετανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην οποία συμμετείχαν έως και 142.000 εργαζόμενοι στα ορυχεία. Η απεργία διήρκεσε 51 εβδομάδες, έως τις 3 Μαρτίου 1985, χωρίς παραχωρήσεις προς τους εργαζόμενους. Η ίδια η Θάτσερ αποκάλεσε τους εργάτες “εσωτερικό εχθρό”.

Η μεγαλύτερη σύγκρουση της απεργίας ήταν η μάχη του Orgreave. Αστυνομικοί οπλισμένοι με στρογγυλές ασπίδες και γκλομπ, καθώς και έφιπποι αστυνομικοί, επιτέθηκαν στους ανθρακωρύχους. Αυτή ήταν η πρώτη χρήση τέτοιων επιθετικών τακτικών στη Βρετανία, οι οποίες είχαν εισαχθεί από την εμπειρία των βρετανικών αποικιακών αστυνομικών δυνάμεων στην καταστολή εξεγέρσεων αποικιοκρατούμενων πληθυσμών σε όλο τον κόσμο.

Ένας αξιωματικός δήλωσε ότι τους δόθηκε εντολή να “χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη βία” και ότι οι ανθρακωρύχοι “στην πραγματικότητα δεν έκαναν τίποτα” όταν έγινε η επίθεση.

95 ανθρακωρύχοι συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για εξέγερση. Πολλοί παρέμειναν στη φυλακή, ενώ περίμεναν ένα χρόνο για να οδηγηθούν οι υποθέσεις τους ενώπιον δικαστή. Μέσα σε 10 ημέρες στο δικαστήριο, οι εισαγγελείς απέσυραν τις κατηγορίες λόγω προφανών ενδείξεων κατασκευασμένων αποδεικτικών στοιχείων και ψεμάτων εκ μέρους των αστυνομικών. Πολλοί από τους ανθρακωρύχους κατέθεσαν αγωγές για επίθεση, παράνομη σύλληψη και κακόβουλη δίωξη και η αστυνομία του South Yorkshire κατέβαλε αποζημίωση ύψους 425.000 λιρών χωρίς να παραδεχτεί την υπαιτιότητά της.

Το 2012, μια έρευνα του BBC αποκάλυψε ότι πολλές από τις καταθέσεις των αστυνομικών μπορεί να ήταν “προπονημένες” ή κατασκευασμένες, οδηγώντας τη σύγχρονη αστυνομία του South Yorkshire να υποβληθεί σε έλεγχο από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Παραπόνων της Αστυνομίας. Η IPCC αρνήθηκε να διεξάγει έρευνα, και τα θύματα της μάχης του Orgreave περιμένουν ακόμη την πλήρη απονομή δικαιοσύνης.

πηγή: working class history

About furdenkommunismus (864 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: