τελευταία άρθρα σε τίτλους

Betzalel (Tzalke) Ginsburg. Ένας Εβραίος παρτιζάνος στις γραμμές του Κόκκινου Στρατού.

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 6,072 other followers

Ο Tzalke Ginsburg και ο αδελφός του Motke δραπέτευσαν από το Ivie στο χωριό Dokodova και εντάχθηκαν στην Iskra Otriad *. Μαζί τα αδέρφια παρακολούθησαν μαθήματα κατεδάφισης και σύνθεσης βομβών και έγιναν οι πιο ικανοί αντάρτες αντιπερισπασμού στην ομάδα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Tzalke ήταν υπεύθυνος για την ανατίναξη 22 γερμανικών τρένων φορτωμένων με στρατιώτες, πυρομαχικά και πολεμικά εφόδια – περισσότερα από κάθε άλλο αντάρτη.

Μαζί με τον αδελφό του Motke, κατέστρεψε το πριονιστήριο και τον υδροηλεκτρικό σταθμό Tartak. Περίμεναν μια εξαιρετικά κρύα νύχτα γνωρίζοντας ότι οι Γερμανοί δεν θα ήταν στη βάρδια τους. Ο Motke, ο Tzalke και τέσσερις άλλοι αντάρτες ανάγκασαν έναν φύλακα να ανοίξει τις πύλες του συγκροτήματος. Χρησιμοποιώντας ένα έλκηθρο, ο Motke και ο Tzalke έσυραν μια μεγάλη βόμβα στο χώρο που στέγαζε τις γεννήτριες που τροφοδοτούσαν με ρεύμα τα εργοστάσια και τις γύρω περιοχές. Τοποθέτησαν τη βόμβα και όταν αρχικά δεν πυροδοτήθηκε σωστά, ο Tzalke έτρεξε πίσω και την επαναρύθμισε. Η έκρηξη που ακολούθησε κατέστρεψε το συγκρότημα, καίγοντάς το ολοσχερώς. Όλοι οι αντάρτες διέφυγαν. Το εργοστάσιο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ξανά.

Κατά τραγικό τρόπο, μετά την απελευθέρωση, ο Tzalke σκοτώθηκε από μια λευκή πολωνική φασιστική συμμορία κατά τη διάρκεια επίθεσης σε ένα σπίτι στο χωριό Dokodova, στο οποίο βρισκόταν. Ήταν μόλις 23 ετών. Αγαπημένος από πολλούς, τον θρήνησαν τόσο οι Εβραίοι όσο και οι Ρώσοι. Κατά τη διάρκεια του πολέμου έλαβε πολλά μετάλλια και επαίνους και του απονεμήθηκε μετά θάνατον ο τίτλος του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης η υψηλότερη τιμή που απονέμεται.

* Η Iskra Otriad ήταν σοβιετική παρτιζάνικη ομάδα

πηγή: https://www.jewishpartisancommunity.org/partisans/betzalel-tzalke-ginsburg/

About furdenkommunismus (558 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: