τελευταία νέα σε τίτλους

Το Atelier Populaire στο Παρίσι

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,954 other followers

Σαν σήμερα, στις 27 Ιουνίου 1968, η αστυνομία εισέβαλε στο Atelier Populaire στο Παρίσι – το Λαϊκό Εργαστήρι που παρήγαγε τις εμβληματικές αφίσες της εξέγερσης και της μαζικής απεργίας του Μάη του ’68.

Οι καλλιτέχνες δεν αντιστάθηκαν: πήραν το χαρτί, τα χρώματα και τη μικρή τους πρέσα και έφυγαν. Η αστυνομία περίμενε να κατασχέσει μια μεγάλη εκτυπωτική μηχανή και δεν κατάλαβε ότι όλος ο εξοπλισμός γινόταν με το χέρι, οπότε οι αφίσες συνέχισαν να φτιάχνονται και να κολλιούνται σε όλη την πόλη.

Περισσότερα για το Atelier Populaire 

Στις 16 Μαΐου, φοιτητές τέχνης, ζωγράφοι εκτός του πανεπιστημίου και απεργοί εργάτες αποφάσισαν να καταλάβουν μόνιμα τη σχολή καλών τεχνών προκειμένου να δημιουργήσουν αφίσες που θα “έδιναν συγκεκριμένη υποστήριξη στο μεγάλο κίνημα των απεργών εργατών που καταλαμβάνουν τα εργοστάσιά τους σε πείσμα της γκωλικής κυβέρνησης”. Οι αφίσες της ATELIER POPULAIRE σχεδιάστηκαν και τυπώθηκαν ανώνυμα και διανεμήθηκαν δωρεάν

Οι αφίσες που παράγει η ATELIER POPULAIRE είναι όπλα στην υπηρεσία του αγώνα και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του. Η θέση που τους αναλογεί είναι στα κέντρα των συγκρούσεων. Η χρήση τους για διακοσμητικούς σκοπούς, η έκθεσή τους σε αστικούς χώρους πολιτισμού ή η θεώρησή τους ως αντικείμενα αισθητικού ενδιαφέροντος υποβαθμίζει τόσο τη λειτουργία όσο και το αποτέλεσμά τους.

Οι αφίσες εμφανίστηκαν στα οδοφράγματα, μεταφέρθηκαν σε διαδηλώσεις και κολλήθηκαν σε τοίχους σε όλη τη Γαλλία. Τα ριζοσπαστικά του μηνύματά τους άσκησαν μεγάλη επιρροή και εξακολουθούν να έχουν απήχηση στην εποχή μας.

πηγή: https://www.arte-util.org/projects/atelier-populaire/

About furdenkommunismus (518 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: