τελευταία νέα σε τίτλους

Ο Εβραίος παρτιζάνος Murray (Motke) Berger (Shmulewicz)

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5,851 other followers

Διαβάστε επίσης:

Ο Murray (Motke Shmulewicz) Berger έζησε σε ένα shetl* που ονομαζόταν Wseilub στην Λευκορωσία. Το Wseilub ήταν μια μικρή εβραϊκή κοινότητα με περίπου 100 οικογένειες. Ο Μάρεϊ ήταν το μικρότερο από τα επτά παιδιά. Όλοι οι αδελφοί και οι αδελφές του ήταν παντρεμένοι και είχαν παιδιά. Πριν από τον πόλεμο, ο Murray ήταν φοιτητής για να γίνει ραβίνος και σπούδαζε στη διάσημη Mir Yeshiva στη Βίλνα.

Μετά την πρώτη αιχμαλωσία του Wseilub από τους Ναζί, έπιασαν τον Murray και τον αδελφό του Zemach και τους έδεσαν σε ένα δέντρο. Τους κρατούσαν ως ομήρους. Στους κατοίκους της πόλης είπαν ότι οι δύο θα εκτελούνταν αν δεν καταβάλλονταν λύτρα. Ευτυχώς, μια γυναίκα γιατρός πλήρωσε τα χρήματα.

Την ημέρα των Χριστουγέννων του 1940, ο Murray είδε τον διοικητή της αστυνομίας, Schultz, να έρχεται προς το σπίτι του. Ο Murray ήξερε ότι επρόκειτο να συλληφθεί και να οδηγηθεί σε στρατόπεδο εργασίας. Κρύφτηκε σε ένα δωμάτιο καθώς οι στρατιώτες έμπαιναν σε ένα άλλο και στη συνέχεια πήδηξε από το πίσω παράθυρο και έτρεξε μέχρι να φτάσει σε ένα χωράφι, ελπίζοντας να βρει ένα μέρος για να κρυφτεί. Για πάνω από ένα χρόνο, ο Murray σύρθηκε μέσα σε χωράφια και σοκάκια για να μην τον εντοπίσουν. Απελπισμένος για τροφή και καταφύγιο, μερικές φορές χτυπούσε τις πόρτες σπιτιών που ανήκαν σε μη εβραίους αγρότες. Ευτυχώς, αυτοί οι ενάρετοι εθνικοί τον έκρυβαν με αντάλλαγμα την εργασία του, αλλά ποτέ δεν μπορούσε να μείνει σε ένα μέρος για πολύ καιρό, από φόβο μήπως συλληφθεί ή επιφέρει επιπτώσεις στους ευεργέτες του.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1941, ενώ κρυβόταν σε ένα κοντινό δάσος, ο Murray άκουσε τους ήχους των πολυβόλων που δολοφονούσαν πάνω από 4.000 Εβραίους από το γκέτο Novogrudok. Μέχρι τότε, περισσότεροι από 130 συγγενείς του είχαν δολοφονηθεί. Ο Murray έμαθε ότι οι μόνοι Εβραίοι που επέζησαν βρίσκονταν σε ό,τι είχε απομείνει από το γκέτο. Συνειδητοποίησε ότι η μόνη πιθανότητα επιβίωσής του ήταν να είναι μαζί με άλλους Εβραίους. Μπήκε κρυφά σε μια συμμορία δουλεμπόρων και μπήκε κρυφά στο γκέτο.

Οι συνθήκες στο γκέτο Novogrudok, ένα γκέτο δουλείας, ήταν φρικτές. Το καλοκαίρι του 1942, ο Murray διαισθάνθηκε ότι σύντομα θα γινόταν άλλη μια σφαγή και ήταν αποφασισμένος να δραπετεύσει. Όπως έγραψε, “Αν έπρεπε να έρθει ο θάνατος, ας έρθει η σφαίρα από πίσω”. Με άλλα λόγια, το τέλος θα ερχόταν ενώ εκείνος θα δραπέτευε και όχι υποτασσόμενος. Αυτός και άλλοι ήθελαν να ενταχθούν στους αντάρτες και να πολεμήσουν τους Ναζί. Ήθελαν να το κάνουν αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρχε τεράστιος αντισημιτισμός μεταξύ των Ρώσων και Πολωνών παρτιζάνων. Πολλοί από αυτούς θα σκότωναν εύκολα έναν Εβραίο μαχητή για ένα καλό ζευγάρι μπότες. Τότε όμως έμαθε για ένα γράμμα που είχε γράψει ο Tuvia Bielski και το οποίο είχε μπει λαθραία στο γκέτο. Ανέφερε ότι ο Tuvia και τα αδέλφια του σχημάτιζαν μια εβραϊκή αντάρτικη μονάδα.

Ο Murray ήταν μεταξύ των πρώτων επτά ανδρών που δραπέτευσαν από το γκέτο Novogrudok και εντάχθηκαν στους Bielski. Άλλοι οκτώ ακολούθησαν αμέσως μετά. Αυτοί οι δεκαπέντε άνδρες εξέλεξαν τον Tuvia Bielski ως διοικητή τους. Ο Murray έγινε μαχητής στην ταξιαρχία. Αυτός και οι άλλοι μαχητές συμμετείχαν σε πράξεις σαμποτάζ, ανατινάζοντας γέφυρες και σιδηροδρομικές γραμμές, καταστρέφοντας τηλεφωνικές γραμμές, βομβαρδίζοντας τα αρχηγεία της ναζιστικής αστυνομίας και, κατά καιρούς, εμπλεκόμενοι σε ανοιχτές μάχες.

“Η σωτηρία μας βρισκόταν στην εκδίκηση… Εκδίκηση στο όνομα της οικογένειάς μου και για όλους τους Εβραίους… Ο σκοπός ήταν να βλάψουμε τον εχθρό σε κάθε βήμα. Όσο γρήγορα παραλάβαμε όπλα, τόσο γρήγορα τα χρησιμοποιούσαμε”. Και, πολύ σημαντικό, ο Murray, μαζί με άλλα μέλη της ταξιαρχίας Bielski, διέσωσε άλλους Εβραίους. Η ταξιαρχία Bielski εξελίχθηκε σε μια δασική κοινότητα με περισσότερους από 1200 Εβραίους.

Στην ταξιαρχία, ο Murray γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, τη συναγωνίστριά του Fruma Gulkowich (Frances Berger). Στα μετέπειτα χρόνια χαμογελούσε πονηρά και έλεγε στον κόσμο: “Βρήκα τη γυναίκα μου στο δάσος”. Μετά την απελευθέρωση το καλοκαίρι του 1944, ο Murray και η Frances, μαζί με τον αδελφό του Murray, την Ellie, και τον αδελφό της Frances, τον Ben-Zion και τη σύζυγό του Judy, διέσχισαν την εμπόλεμη Ευρώπη και έζησαν σε στρατόπεδα εκτοπισμένων για δύο χρόνια. Ο Murray και η Frances παντρεύτηκαν στη Μεγάλη Συναγωγή της Ρώμης το 1947. Μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα την ίδια χρονιά. Έγιναν περήφανοι πολίτες, μεγάλωσαν δύο γιους, τον Άλμπερτ και τον Ραλφ, και τα επόμενα χρόνια χάρηκαν πολύ με το να κακομαθαίνουν τα εγγόνια τους, την Μπεθ και τον Μπράιαν. Αφού εργάστηκε κυρίως στις κατασκευές, ο Murray έμαθε ένα επάγγελμα και, όπως και ο αδελφός του Ellie, έγινε τυπογράφος για την Forward.

Τόσο ο Murray όσο και η Frances δεν σταμάτησαν ποτέ να ασχολούνται με την εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα. Ήθελαν ο κόσμος να γνωρίζει ότι οι Εβραίοι δεν πήγαιναν σαν πρόβατα στη σφαγή και ότι όταν μπορούσαν, οι Εβραίοι αντιστάθηκαν, σωματικά και πνευματικά. Έγραφαν άρθρα και έδιναν συνεντεύξεις. Έδιναν διαλέξεις σε φοιτητές. Το βιβλίο Με θάρρος θα πολεμήσουμε: The Memoirs and Poetry of Holocaust Resistance Fighters Frances “Fruma” Gulkowich Berger and Murray “Motke” Berger (Comteq Publishing, 2010) είναι μια συλλογή των γραπτών της Frances και του Murray και της ποίησης της Frances, καθώς και μια εικονογραφημένη ιστορία. Αφηγείται τη ζωή τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο.

πηγή: https://www.jewishpartisancommunity.org/partisans/murray-motke-berger-shmulewicz/

σημείωση:

*Ένα shtetl ή shtetel (αγγλικά: /ˈʃtɛtəl/, γίντις: שטעטל) ήταν μια μικρή πόλη με μεγάλο εβραϊκό πληθυσμό Ασκενάζι που υπήρχε στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη πριν από το Ολοκαύτωμα. 

About furdenkommunismus (488 Articles)
για τον κομμουνισμό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: