Η ιστορία της Εβραίας Zdenka Novak από την Κροατία που εντάχτηκε στους Παρτιζάνους
Η Zdenka Novak, γεννημένη ως Zdenka Steiner στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας το 1919, ήταν η μοναδική επιζών της οικογένειάς της. Έζησε μια προστατευμένη ζωή γεμάτη πολιτισμό, μουσική και λογοτεχνία. Το 1939 ταξίδεψε στο Παρίσι για να σπουδάσει γλώσσες, αλλά επέστρεψε στο Ζάγκρεμπ αργότερα το ίδιο έτος, όταν άκουσε τα νέα για την πολεμική κινητοποίηση της Γαλλίας. Με την επιστροφή της, παντρεύτηκε τον Fritz Brichta, με τον οποίο είχε ερωτική σχέση.
Ο πατέρας της, ο Lavoslav, ήταν αντιπρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας του Ζάγκρεμπ και υπηρέτησε ως αξιωματικός στον γιουγκοσλαβικό στρατό κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένιωθε πολύ σίγουρος ότι τίποτα δεν θα συνέβαινε σε αυτόν και τη μικρή του οικογένεια, γι’ αυτό και δεν διέφυγαν, όπως τους συνέστησαν οι συνάδελφοί του στις Ηνωμένες Πολιτείες- ωστόσο, τον Απρίλιο του 1941, οι Ναζί εισήλθαν στη Γιουγκοσλαβία και εγκατέστησαν την κυβέρνηση Ουστάσε στην Κροατία ως κυβέρνηση μαριονέτας. Όταν οι Ουστάσε ανέβηκαν στην εξουσία, θέσπισαν αντισημιτικούς νόμους που στόχευαν τους Εβραίους στην Κροατία. Όταν τα σύννεφα του μίσους και του αντισημιτισμού άρχισαν να πυκνώνουν, η οικογένεια της Zdenka έκανε μια συνάντηση στο σαλόνι του όμορφου διαμερίσματός τους στο Ζάγκρεμπ. Η Mira, η μικρότερη αδελφή της Zdenka, είχε έναν μη Εβραίο φίλο που γνώριζε για τα σχέδια των τοπικών ηγετών των Ustashe να σκοτώσουν όλους τους Εβραίους, οπότε προσπάθησε να πείσει τον πατέρα της να δραπετεύσει. Ο πατέρας της αρνήθηκε και είπε ότι ήταν πολύ νωρίς και ότι δεν θα συμβεί τίποτα. Η Mira ούρλιαξε από απογοήτευση και φόβο και η Zdenka πήρε το μέρος του πατέρα της.
Η Ζντένκα τελικά χωρίστηκε από την οικογένειά της όταν αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την πόλη. Ο πατέρας της Zdenka απελάθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Yasenovac, όπου σκοτώθηκε. Η μητέρα της Elza και η θεία της Mira σκοτώθηκαν στο νησί Pag. Ο σύζυγός της δολοφονήθηκε επίσης στο νησί Pag. Μόλις 21 ετών, ορφανή και χήρα, η Zdenka κατάφερε να διαφύγει με ένα τρένο από το Ζάγκρεμπ στην παραλιακή πόλη Susak (Rijeka) της Κροατίας, η οποία ήταν υπό ιταλική κατοχή. Εκεί έζησε κρυμμένη και εργάστηκε για την τοπική κομμουνιστική ομάδα αντίστασης για την καταπολέμηση των Ναζί και των συνεργατών τους. Όταν η Γερμανία ανέλαβε την κυριαρχία αυτής της ιταλικής επικράτειας το 1943, η Zdenka φοβήθηκε για τη ζωή της και περπάτησε για περίπου 22 μίλια μέχρι μια πόλη που ονομάζεται Cirkvenica, όπου εντάχθηκε σε μια ομάδα παρτιζάνων που ήταν μέρος του στρατού του Τίτο.
Με δικά της λόγια: “Ξεκίνησα το ταξίδι μου για να φτάσω στους αντάρτες που ήταν σταθμευμένοι κοντά στην Τσίρκβενιτσα, περίπου τριάντα πέντε (22 μίλια) χιλιόμετρα μακριά από το Σούσακ. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να τους φτάσω παρά μόνο να περπατήσω. Υπό κανονικές συνθήκες κανείς δεν θα έκανε έναν τέτοιο “περίπατο”, αν και πρόκειται για μια πανέμορφη χώρα κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής με τους πολλούς μικρούς όρμους και τις καμπύλες – αλλά όχι σε καιρό πολέμου! Η μέρα έμοιαζε ατελείωτη, ούτε οχήματα, ούτε άνθρωποι στο δρόμο, μόνο πυροβολισμοί και κατά διαστήματα οβίδες που πετούσαν πάνω από το κεφάλι μου.
Το σούρουπο όταν έφτασα στην Crikvenica, ήμουν κουρασμένη και εξαντλημένη αλλά χαρούμενη που έφτασα στον προορισμό μου. Η Κρικβένιτσα, ένα πρώην μοντέρνο θέρετρο, ήταν γεμάτη κόσμο- άνδρες και γυναίκες με στολές κυκλοφορούσαν πολύβουα στους δρόμους. Οι Σύμμαχοι παρέδιδαν κάθε είδους εξοπλισμό στους αντάρτες, κυρίως με αλεξίπτωτα. Μετά από λίγες ημέρες έπρεπε να μετακινηθούν, επειδή οι γερμανικές δυνάμεις βρίσκονταν κοντά”.
Επειδή η Zdenka γνώριζε επτά διαφορετικές γλώσσες, της ανατέθηκε η ευθύνη της αποκρυπτογράφησης μυστικών μηνυμάτων για τις ομάδες των παρτιζάνων – ένα έργο απαραίτητο για την επιτυχία τους. Η μετάβαση στο να γίνει αντάρτισσα δεν ήταν εύκολη.
Τον Μάιο του 1944 οι Γερμανοί αποφάσισαν να καταστρέψουν το κίνημα των παρτιζάνων και όλοι έπρεπε να διασκορπιστούν. Η Zdenka δραπέτευσε μαζί με άλλες δύο νεαρές γυναίκες από την ομάδα της, αλλά σύντομα έπρεπε και αυτές να χωριστούν. Αυτή η απόδραση ήταν μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες στη ζωή της Zdenka. Έπρεπε να περπατήσει για σχεδόν τρεις ημέρες και τρεις νύχτες με πολύ λίγο ύπνο. Όταν η Zdenka σχεδόν κατέρρευσε από την εξάντληση, αποφάσισε να μείνει σε ένα κοντινό χωριό, ενώ οι άλλες αντάρτισσες με τις οποίες ήταν μαζί συνέχισαν να περπατούν. Εκείνο το βράδυ συνέβη ένα θαύμα- στο χωριό όπου σταμάτησε, συνάντησε τυχαία τους γονείς του Fritz (που είχαν γίνει πρόσφυγες). Η Zdenka αποφάσισε να μείνει μαζί τους και έζησαν μαζί για τους επόμενους μήνες. Ήταν μια από τις πιο αξέχαστες εμπειρίες της ζωής της. Αργότερα η Zdenka αποφάσισε να επανενταχθεί στους αντάρτες.
Όταν τελείωσε ο πόλεμος, η Zdenka επέστρεψε στο Ζάγκρεμπ, αλλά δεν αναγνώρισε την πόλη της ή τον τρόπο ζωής της. Ήταν πολύ απογοητευμένη από την «ανήθικη» νέα κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας και δεν μπορούσε πλέον να παραμείνει στη χώρα αυτή. Αφού παντρεύτηκε τον δικηγόρο της, Zvonko Matersdorfer, άλλαξε το όνομά της σε Novak. Το ζευγάρι μετανάστευσε στο Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 1948 και λίγο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1949, γεννήθηκε ο γιος τους Dani.
Η Zdenka σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Χάιφα και έζησε μια ουσιαστική ζωή γεμάτη μουσική, λογοτεχνία και φίλους. Είχε δύο πανέμορφες κόρες και δύο δισέγγονα. Μετά το θάνατό της το 2005, ο γιος της Dani έχει βάλει ως αποστολή του να μοιραστεί την ιστορία της, ώστε ο κόσμος να μην ξεχάσει ποτέ τι συνέβη στους Εβραίους της Γιουγκοσλαβίας και της Ευρώπης. Το σπίτι στο νησί Pag, όπου η μητέρα και η θεία της Zdenka βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν, στέκει ακόμη και σήμερα λειτουργεί ως σχολείο- ωστόσο, κανείς δεν ανέφερε τι συνέβη σε αυτό, καθώς οι αρχικοί ιδιοκτήτες δολοφονήθηκαν. Ακόμη και σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής αρνούνται τις φρικαλεότητες που έλαβαν χώρα εκεί. Ο Dani θα συνεχίσει να διηγείται την ιστορία της μητέρας του, ώστε ο κόσμος να θυμάται και να επικρατήσει η δικαιοσύνη.
Διαβάστε το πλήρες βιογραφικό της Zdenka Novak στο http://familymath.org/IC/zdenka/.
Το άρθρο στα αγγλικά: https://www.jewishpartisancommunity.org/partisans/zdenka-novak/
Leave a Reply